متخصصان هرمزگانی با تکیه برخودباوری و دانش داخلی هزار و ۴۰۰ قطعه تخصصی، در نیروگاه بندرعباس ساخته اند.
با بومی سازی قطعات و ماشین آلات در نیروگاه حرارتی بندرعباس، حالا دیگر با خرابی یک قطعه، واحد نیروگاهی از مدار تولید برق خارج نمیشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خلیج فارس؛ حسین سلیمی مدیرعامل نیروگاه بندرعباس میگوید: نیروگاه بندرعباس با ۶ واحد تولیدی و با مجموع ظرفیت هزار و ۳۲۰ مگاوات ساعت، بزرگترین نیروگاه جنوب شرق کشور است که ۴۰ درصد برق استان و صنایع غرب بندرعباس را تامین میکند.
شعار سال «تولید، پشتیبانیها و مانع زداییها» در نیروگاه بندرعباس به خوبی تحقق یافته است.
ساخت ۸۰ درصد از قطعات در نیروگاه بندرعباس
سرپرست امور تعمیرات مکانیک نیروگاه بندرعباس میگوید: در حال حاضر بیش از ۸۰ درصد قطعات نیروگاه با همت و توان جوانان هرمزگانی ساخته میشود.
رامین جریده میافزاید: تا ۱۰ سال پیش، حدود ۹۰ درصد قطعات نیروگاهی از خارج کشور تامین میشد.
به گفته وی واردات قطعات خارجی علاوه بر زمان بر بودن، هزینه ارزی زیادی هم برای کشور درپی داشت.
حسن قلعه میناب اپراتور بخش تراشکاری نیروگاه بندرعباس میگوید: پیش از این که قطعات از خارج کشور تامین میشد برای تعمیر و نصب مجدد قطعه مشکل داشتیم، اما حالا که خودمان قطعات را میسازیم دیگر مشکلی وجود ندارد.
اختصاص رتبه دوم کشوری نیروگاه بندرعباس در ساخت داخلی قطعات نیروگاهی
مدیرعامل نیروگاه بندرعباس میگوید: یکی از افتخارات نیروگاه بندرعباس در سالهای اخیر، خودکفایی در زمینه ساخت قطعات نیروگاهی است و این مهم در سایه حمایت از تولید داخلی محقق شده است.
حسین سلیمی میگوید: نیروگاه بندرعباس در زمینه ساخت داخلی قطعات بین نیروگاههای کشور رتبه دوم را به خود اختصاص داده است.
وی میافزاید: از ابتدای سال تاکنون هزار و ۴۰۰ قطعه بزرگ و کوچک تخصصی در نیروگاه بندرعباس طراحی، ساخت و بازسازی شده است.
مدیر دفتر مهندسی نیروگاه بندرعباس میگوید: ۵ نیروگاه در کشور به دانش بومی سازی قطعات دست یافته و میتوانند قطعات مورد نیاز خود را تامین کنند.
جواد حسین پور میافزاید: نیروگاه شهید رجایی قزوین، نیروگاه حرارتی بندرعباس و نیروگاه رامین اهواز ۳ نیروگاه برتر کشور هستند که به ترتیب رتبه اول تا سوم بومی سازی قطعات را به خود اختصاص داده اند.
ساخت قطعات تخصصی در نیروگاه بندرعباس
از مهمترین قطعاتی که در نیروگاه بندرعباس ساخته شده است لولههای سوپر هیترهاست.
لولههای سوپرهیتر تولید بخار میکند و بخار تولیدی را به سمت توربین فشار قوی هدایت کرده و منجر به بالا رفتن دما و چرخش توربین فشار قوی میشود.
رئیس اداره بخش بویلر نیروگاه بندرعباس میگوید: ساخت این قطعه در انحصار ۱۰ کشور بود که حالا جوانان هرمزگانی با همت توانسته اند این قطعه را بومی سازی کنند.
سهیل ابراهیمی میافزاید: تعمیرات توربینها هم در انحصار یک کشور خارجی بود، اما حالا نیروهای متخصص داخلی آن را تعمیر میکنند.
بیشتر بخوانید: وزیر نیرو: واحدهای نیروگاه سیریک سال ۱۴۰۳ به مدار میآیند
به گفته وی اگر قرار بود شرکتهای خارجی برای تعمیر توربینها به نیروگاه بیایند هزنیه تعمیر، ۴ برابر بیشتر میشد.
مدیرعامل نیروگاه بندرعباس همچنین از ساخت و طراحی دیسشارژ پمپ آب خنککن برای نخستین بار در نیروگاه بندرعباس خبر داد.
سلیمی میگوید: ساخت این قطعه ۵۰ درصد صرفهجویی ارزی برای صنعت برق کشور به ارمغان آورده است.
وی میافزاید: پرههای ضربهای توربین، رینگ ضربهای توربین، شیرآلات ایستگاه گاز، دستگاه خم کننده گوشههای دیگ بخار، تجهیزات مشعل دیگ بخار، قطعات پمپهای ایستگاه پمپاژ که به همراه موتور، وزنی معادل ۴۰ تن دارد و در هر ساعت ۲۰ هزار مترمکعب آب پمپاژ میکند، سیستم آب تغذیه بویلر و دستگاه تبادل کننده هوا در دیگ بخار مهمترین قطعاتی است که توسط متخصصان داخلی ساخته شده است.
خودکفایی ۱۰۰ درصدی قطعات کمپرسور هوای فشار قوی در نیروگاه بندرعباس
تمام قطعات کمپرسور هوای فشار قوی بخار نیروگاه بندرعباس به صورت ۱۰۰ درصدی بومی سازی شد.
مدیرعامل شرکت مدیریت تولید برق هرمزگان میگوید: بومی سازی قطعات کمپرسور هوای فشار قوی بخار نیروگاه بندرعباس با هدف ساخت داخل قطعات نیروگاهی با صرفه جویی ارزی است.
سلیمی میافزاید: بیشتر قطعاتی که در بخش کمپرسور هوای فشار قوی در نیروگاه بندرعباس ساخته شده، شافت پیستون HP، یاتاقان شاتون، افتر کولر و سوپاپها است.
به گفته وی ساخت و بومی سازی قطعات در نیروگاه بندرعباس به همت هزار و ۲۰۰ جوانی است که در این نیروگاه مشغول به فعالیت هستند.
مشارکت شرکتهای دانش بنیان برای بومی سازی قطعات
تحریمهای ظالمانه هیچ گاه جلودار پیشرفت در نیروگاه بندرعباس نشد.
رئیس کارگاههای عمومی بخش تعمیرات مکانیک نیروگاه بندرعباس میگوید: با ارتباطی که با ۵ شرکت دانش بنیان مهم کشور داریم و آموزشهای تخصصی که پرسنل دیدند، همه قطعات را خودمان بومی سازی میکنیم.
محمد جواد بلوچی پور میافزاید: ۲۰۰ نیرو در کارگاه ریخته گری نیروگاه با تکنولوژهای بروز و آموزشهایی که دیده اند ماهانه حدود ۱۰۰ تا ۱۵۰ قطعه میسازند.
افزایش توان تولید برق با بومی سازی قطعات در نیروگاه بندرعباس
سرپرست نگهداری و تعمیرات نیروگاه حرارتی بندرعباس میگوید: با بومی سازی قطعات در نیروگاه بندرعباس تولید برق در این نیروگاه مسمتر و به توان نامی نزدیک شده است.
هومن رفیعی با اشاره به اینکه نیروگاه بندرعباس هزار و ۳۲۰ مگاوات توان نامی دارد میافزاید: در حال حاضر با ساخت و بازسازی به موقع قطعات، نیروگاه با توان هزار و ۲۸۰ مگاوات کار کرده و برق شهر و صنایع غرب بندرعباس را تامین میکند.
سالهای گذشته نیروگاه بندرعباس با توان هزار و ۲۳۰ مگاوات کار میکرد.
وی میگوید: پیش از این با خرابی قطعهای کوچک یا بزرگ در نیروگاه بندرعباس قسمتی از نیروگاه از مدار خارج میشد یا با توان کمتری فعالیت داشت و برای بازگشت به شرایط عادی، زمان زیادی را باید صبر میکردیم تا قطعه از خارج کشور وارد شود.
به گفته سرپرست نگهداری و تعمیرات نیروگاه حرارتی بندرعباس با تولید قطعات در داخل کشور از لحاظ زمان و هزینه صرفه جویی شده است.
رفیعی میگوید: با ساخت هر قطعه در داخل کشور حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد صرفه جویی ارزی داریم.
با بومی سازی ۸۰ درصدی قطعات نیروگاهی تولید برق در نیروگاه بندرعباس نسبت به مدت مشابه پارسال شش درصد افزایش یافته است.
به گفته سرپرست معاونت بهره برداری نیروگاه بندرعباس انرژی تولیدی نیروگاه بندرعباس در نه ماهه امسال از مرز چهارمیلیارد و چهارصد و بیست و پنج میلیون و نهصد و نوزده هزار کیلووات ساعت گذشته است.
مهدی مرادی با اشاره به مشارکت این نیروگاه در جذب بار راَکتیو سلفی جنوب شرق کشور و تصحیح ولتاژ منطقه میافزاید: از این میزان انرژی تولیدی حدود چهار میلیارد و ۲۷۳ میلیون و هشتصد و چهل هزار کیلووات ساعت سهم واحدهای بخار و حدود ۱۵۲ میلیون و هفتاد و نه هزار کیلووات سهم واحدهای گازی نیروگاه بوده است.
نیروگاه بندرعباس به عنوان بزرگترین نیروگاه جنوبشرق کشور نقش بسزایی در پایداری شبکه برق سراسری و تامین برق استان دارد.
توانایی تولید انبوه قطعات در نیروگاه بندرعباس
مدیر دفتر مهندسی نیروگاه بندرعباس میگوید: در نیروگاه بندرعباس این توانایی را داریم که قطعات ساخته شده را به نیروگاههای دیگر کشور هم ارسال کنیم.
به گفته حسین پور امسال بیش از ۵۰ سفارش از دیگر نیروگاههای کشور برای ساخت قطعات داشتیم.
وی میافزاید: برخی از قطعاتی که در نیروگاه بندرعباس ساخته میشود حتی از نمونه خارجی آن هم بهتر است.
مدیر دفتر مهندسی نیروگاه بندرعباس میگوید: در صورت اختصاص بودجه این شرایط در نیروگاه بندرعباس فراهم است که قطعات به صورت گسترده تولید شود.
حمایت پارک علم و فناوری برای تولید انبوه قطعات نیروگاهی
رئیس پارک علم و فناوری هرمزگان میگوید: این مرکز نیازهای فناورانه صنایع استان را تامین میکند.
علی فتی میافزاید: در صورت نیاز برای بازاریابی و صادرات هم آمادگی داریم تا قطعات تولید شده را به خارج از کشور صادر کنیم.
مهمترین اهداف در نیروگاه بندرعباس
جوانان در نیروگاه بندرعباس دست از تلاش بر نمیدارند و همچنان برای رسیدن به خودکفایی ۱۰۰ درصدی شبانه روز پای کار هستند.
مدیر دفتر مهندسی نیروگاه بندرعباس میگوید: از مهمترین اهداف ۲ سال آینده در نیروگاه بندرعباس رسیدن به توان نامی هزار و ۳۲۰ مگاوات با استفاده از بومی سازی ۹۵ درصد قطعات است.
جواد حسین پور میافزاید: بدون شک با تلاش خستگی ناپذیر جوانان هرمزگانی در نیروگاه بندرعباس سالهای آینده توان نامی نیروگاه را افزایش خواهیم داد.
نتیجه گیری و راه کار ها
در شرایط تحریم و موانع موجود در تامین قطعات خارجی، باور و استفاده از توانمندیهای جوانان ایرانی و ساخت قطعات در داخل کشور، بهترین گزینه برای تامین قطعات و تولید برق پایدار در نیروگاههای کشور است، که تحقق این مهم، مزایا و الزاماتی دارد؛
انتظار می رود اکنون که در شرایط تحریم، جوانان هرمزگانی به دانش بومی سازی قطعات نیروگاهی دست یافته اند، در سال «تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی» مسئولان با حمایت های خود از دانش بومی مراحل تجاری سازی و تولید صنعتی در این بخش را راحت تر کنند تا کشور از مزایای آن برخوردار شود.
نویسنده: رباب عامری