این صدای آب نیست، صدای نابودی زمین است، شیرابه سم روانی است که موجب آلودگی خاک و منابع آبهای زیرزمینی و سطحی میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ بازدید میدانی خبرنگار از مجتمع پسماند و پردازش آرادکوه که روزانه زبالههای شهروندان تهرانی به این منطقه انتقال داده میشود نشان داد که شیرابهها نقش مهمی در حفظ و یا نابودی محیط زیست دارند.
آقای مرادی کیا کارشناس مدیریت پسماندهای شهری گفت: اگر شهروندان از مبداء نسبت به تفکیک زباله هایشان اقدام کنند و زبالهتر و خشک را از هم جدا کرده و حتی نسبت به پسماندهای طرح نیز عملیاتهای هوادهی و آبگیری پسماند را انجام دهند به هیچ عنوان با حجم انباشت پسماند مواجه نمیشویم.
طبق تحقیقات صورت گرفته یک لیوان شیرابه ناشی از دفع زباله آن قدر خطرناک است که میتواند یک درخت تنومند را خشک کند و بار آلودگی آن بسیار بالاست.
آقای مرادی کیا با اشاره به این که متأسفانه ما نمیدانیم شیرابهای که از زبالهها تولید میشود با چه نوع زبالهای درهم آمیخته بوده است به عنوان مثال زباله الکترونیکی شیرابه آن بسیار خطرناک است و برای پرداش و تصفیه آن باید مواد شیمیایی خطرناکی استفاده کرد از این رو از شهروندان میخواهیم از همان مبداء نسبت به تفکیک و آبگیری پسماندهایشان اقدام کنند، به عنوان مثال سبد آبگیری زبالههای داخل سینک را به هیچ عنوان زیر شیر آب قرار ندهند و زمانی که قرار است ظرف بشویند حتما قبل از باز کردن شیر آب پسماند خیس نشده را داخل سطل زباله بریزند تا حجم مواد غذایی دور ریختنی با آبی که کسب میکند چند برابر نشود.
در آرادکوه روزانه ۴۰۰ متر مکعب شیرابه تولید میشود، زیرا تهرانیها ۱۰ برابر استانداردهای جهانی زباله تولید میکنند و هر روز حدود هفت هزار تن زباله وارد آرادکوه میشود.
آقای معصومی کارشناس پردازش و دفع سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران در خصوص شیرابههای تولیدی گفت: ما روزانه ۲۰۰ متر مکعب از شیرابههای تولیدی آرادکوه را به سیستم تصفیه شیرابه انتقال میدهیم و حدود یک ماه طول میکشد تا با پردازش و کارهای هوازی و غیرهوازی بتوانیم شیرابه را تصفیه کرده و از آب تولیدی برای آبیاری درختان جنگلی در محدود آرادکوه استفاده کنیم.
گفتنی است در سالهای اخیر شهرداری تهران با هزینههای میلیاردی سیستم تصفیه شیرابه راه اندازی کرده است، اما با اقدامات ساده میتوان حجم شیرابه را کم کرد.
به گفته آقای معصومی اگر شهروندان از همان مبداء نسبت به تولید پسماند و تفکیک آن دقت کافی داشته باشند به هیچ عنوان با این حجم شیرابه مواجه نمیشویم در واقع تصفیه شیرابه هزینههای بسیار زیادی در پی دارد که آن هزینه را میتوان برای اشتغال زایی و ارائه خدمات دیگر به هموطنانمان استفاده کرد.
تفکیک زباله از مبداء و کاهش پسماند روشهای کاهش تولید شیرابه هستند و وارد شدن هر قطره شیرابه به رودخانهها و منابع آبهای زیرزمینی زیست بومهای خشکی و دریایی را به خطر میاندازد پس از خودمان شروع کنیم و نسبت به تولید پسماند و شیرابه اقدام کنید، زیرا خیلی زود دیر میشود.