مرغی که سودای سیمرغ شدن بر سر داشت، آنقدر روی یک پا ماند تا هم قیمت سیمرغ شد.
به نظر میرسد قرار است این منبع پروتئینی نیز مانند گوشت قرمز کمتر در سفره آنها دیده شود. از چند ماه پیش هم مرغداران در مواجه با کمبود نهادههای دامی و گرانی آنها درباره احتمال افزایش جهشی قیمت مرغ هشدار دادند و بارها عنوان کردند که علاوه بر کمبود نهادههای دامی، آنچه در بازار عرضه میشود با قیمت مصوب به دستشان نمیرسد.
در حال حاضر در سطح بازار، مرغ تا قیمت کیلویی ۴۰ هزار تومان به فروش میرسد، در حالی که قیمت تعیین شده در ستاد تنظیم بازار کیلویی ۳۱ هزار تومان است مسئولان همچنان به جای رفع ریشهای مشکل و بر طرف کردن نقصان بر قیمت تعیین شده در ستاد اصرار میکنند و به اصطلاح از گاو نر شیر طلب دارند که نشدنی است.
بین قیمت تعیین شده گوشت مرغ در ستاد تنظیم بازار و قیمت عرضه این محصول در سطح کشورتفاوت وجود دارد، اما علت چیست؟ باز هم دلالان؟ گران فروشی مرغداران؟ نبود نهاده؟ یا تعیین قیمت بدون منطق و پشتوانه در ستاد تنظیم بازار؟
مرغدار تعیین کننده قیمت مرغ نیست
در این خصوص یکی از مرغداران همدانی با بیان اینکه هیچگاه مرغدار تعیین کننده قیمت مرغ نبوده و این نکتهای است که باید روشن شود افزود: نوسان قیمت مرغ در دست مرغدار نیست و ستاد تنظیم بازار قیمتها را تعیین میکند و اگر مرغدار در تعیین قیمت دخیل بود میتوانست در مواقعی که قیمت مرغ پایین است و مرغداران ضرر میکنند قیمت را بالا ببرد.
در مورد نهادهها هم چند ماهی میشود که با سامانه بازارگاه کمی از مشکلات حل شده، اما گاهی بخاطر اینکه نهاده دیر به دستمان میرسد مجبور هستیم نهاده آزاد تهیه کنیم آن هم با قیمت بالای حمل و نقل و دست به دامن کامیون دارانی شدن که ۲ برابر هزینه حمل بار را از ما می گیرند یعنی هر بار ۸ میلیون تومانی برای ما ۱۵ میلیون تومان آب می خورد.
نگرانی مردم از کمبود مرغ در بازار
علی دولو، معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به سرانه بالای مصرف مرغ در استانهای غربی میگوید مردم نگران کمبود مرغ در بازار نباشند به اندازه کافی مرغ منجمد در سردخانهها موجود است.
وی عامل اصلی کمبود نهاده را تحریمها میداند و میگوید ما شبانه روز پیگیر حل این مشکل هستیم، ولی مسائل بسیاری در مسیر اجرای صحیح قوانین وجود دارد. با این حال هم اکنون مرغ به اندازه کافی در بازار است و مشکلی در تامین و تولید آن نداریم.
حسین فضلی، رییس توسعه بازرگانی جهاد کشاورزی، اما نکتهای دیگر را در زمینه نوسان مرغ عنوان میکند و میگوید مرغ به دلیل اختلاف قیمت ۱۰ هزار تومانی بازار همدان با دیگر شهرها از استان خارج میشود به همین دلیل کمبود مرغ در بازار وجود دارد.
اما بیژن ترابیان، معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صمت نظر دیگری دارد و از تولید پایین مرغ خبر میدهد و میگوید در استان ۵۰ تن کمتر از نیاز بازار مرغ تولید میشود یعنی متوسط ۱۰۰ تن تولید روزانه داریم. از او پرسیدم یعنی اگر قیمت ثابت بماند و بالا نرود باید نگران خروج مرغ از استان باشیم و او به صراحت پاسخ داد، بله ...
در این خصوص حجتالاسلام احد آزادی خواه، عضو کمیسیون کشاورزی با اشاره به وضعیت پخش نهادههای دام و طیور اظهار کرد: علت اصلی این است که متاسفانه نظارتی بر واردات این محصول نیست. وی افزود: دولت وارد کنندههای نهادههای دامی به حال خود رها کرده و این محصول که با ارز دولتی ۴۲۰۰ تومانی وارد میشود در بازار آزاد به فروش میرسد.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی دو نرخی شدن و عدم دسترسی تولید کنندهها به نهادههای دولتی را از آسیبهای جدی دانست و تاکید کرد: تولید کننده هنگامی که از بازار سیاه نهاده تهیه کند مجبور است که محصول را چند برابر قیمت به فروش برساند.
این عضو کمیسیون کشاورزی با اشاره به مهمترین راهکارهای مقابله با عرضه نهادههای دامی در بازار سیاه تصریح کرد: گمرک باید برای توزیع بهتر نهاده به بازارگاه وزارت جهاد کشاورزی متصل شود.
نوبتی هم باشد نوبت ارز دولتی است
تخصیص نامناسب ارز و کاهش واردات در وهله نخست باعث جو روانی در بازار شد و قیمت نهادهها و محصولات پروتئینی از جمله مرغ را بالا برد در وهله دوم هم در تولید تاثیر گذاشت و مرغداران و دامداران به دلیل مشکل در تامین خوراک و هزینههای سرسام آور آن جوجه ریزی و تولید را کم کردند، اما مشکلات پیش آمده نه در سیستم توزیع بازارگاه بلکه مربوط به ضعف مدیریت در دستگاههای مسئول است چرا که به گفته کارشناسان واگذاری توزیع نهاده به تشکلها یا ارگانهای خاص نتیجهای جز فساد و انحراف نداشته است و حتی زمانی که صدور حواله بر عهده معاونت امور دام یا شرکت پیشتیبانی بوده شاهد امضاهای طلایی بوده ایم که توزیع را ناعادلانه کرده و بساط سودجویی را فراهم ساخته بود.
حالا باید خانه از پای بست ساخته شود تا قیمتها تک نرخی شده و دست سود جویان کوتاه شود یعنی زمزمه حذف ارز دولتی به گوش میرسد. اما با حذف ارز دولتی چه پیش خواهد آمد؟
به گفته بیژن ترابیان، معاون بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صمت با حدف ارز دولتی قیمت مرغ حدود ۶۰ هزار / تخم مرغ ۴ هزار ۵۰۰ و گوشت ۲۵۰ هزار خواهد شد.
مشکل کمبود اقلام اساسی سریال دنبالهداری است که مسئولان استان و کشور هر روز دلایلی را برای آن مطرح میکنند؛ روزی پای احتکار را به میان میکشند، روزی نبود نهاده، تولید پایین و خروج آن از استان به دلیل قیمت پایین؛ و حالا مردم را توصیه به نخریدن و تغییر فرهنگ خرید میکنند، اما در تمامی این بحرانها این سفره مردم است که روز به روز کوچکتر و خالیتر میشود.
به نظر می رسد نیازی که این روزها بیشتر احساس می شود نیاز به مدیریت و نظارت صحیح مسئولان است، یعنی رفع مسئله نه حذف صورت مسئله...
تهیه و تنظیم: هما صادقی نامدار