نامه مسئولان پزشکی به رئیس جمهور :
ظرفیت پزشکی کشور افزایش پیدا نکند
وزارت بهداشت، فرهنگستان علوم پزشکی کشور، سازمان نظام پزشکی و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در نامهای از رئیس جمهور خواستند طرح افزایش ظرفیت پزشکی از دستورکار خارج شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، در این نامه که از سوی دکتر بهرام عین اللهی وزیر بهداشت، دکتر علیرضا مرندی رئیس فرهنگستان علوم پزشکی کشور، دکتر محمد رئیس زاده رئیس سازمان نظام پزشکی و دکتر حسینعلی شهریاری رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در نامهای از آیت الله ابراهیم رئیسی رئیس جمهور و رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی خواستند طرح افزایش ظرفیت پزشکی از دستورکار شورای عالی انقلاب فرهنگی خارج شود.
این چهار مسئول در نامه خود ضمن عرض تبریک به مناسب آغاز ششمین دوره فعالیت شورای عالی انقلاب فرهنگی و انتخاب اعضای جدید از سوی مقام معظم رهبری (مدظلهالعالی) و آرزوی توفیقات روز افزون برای خدمت رسانی در عرصه بسیار مهم و زیربنایی فرهنگ، یادآور شدهاند: نظر به مسائل مطروحه در خصوص جامعه پزشکی و به خصوص طرح افزایش ظرفیت رشتههای علوم پزشکی در کمیسیونهای شورای عالی فرهنگی مطالب ذیل به استحضار میرسد:
بحثهای حاشیهای که روح و روان جامعه پزشکی را آزرده و فرسوده میسازد
۱- در شرایطی که بیش از ۲۰ ماه است که جامعه پزشکی علیرغم تمامی مشکلات معیشتی و با تقدیم بیش از ۲۰۰ شهید، در خط مقدم مبارزه نفسگیر با کرونا جانفشانی میکند، انتظار آن است که حداقل در شرایط فعلی از طرح بحثهای حاشیهای که روح و روان جامعه پزشکی را آزرده و فرسوده میسازد، خودداری شود تا بتوان به کمک آحاد ملت، از این بحران دشوار به سلامت عبور کرد.
وضعیت نیازمندی به استفاده از پزشکان خارجی به وضعیت افتخارآمیز اعزام پزشک و پرستار رسیده است
۲- در طی ۴۰ سال گذشته در پرتو انقلاب اسلامی و با تلاشهای ارزشمند و اعجاب برانگیز دانشمندان و دانشگاهیان و سیاستگذاران حوزه سلامت و دانشجویان و دستیاران و نیروی انسانی شریف بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کشور ما از وضعیت نیازمندی به استفاده از پزشکان خارجی و اعزام بیماران به خارج از کشور به وضعیت افتخارآمیز اعزام پزشک و پرستاران توانمند به سایر کشورها و پذیرش بیماران از سایر کشورها رسیده است.
در حال حاضر پیچیدهترین و بهروزترین خدمات درمانی توسط فرزندان توانمند این مرز و بوم به مردم ارائه میشود و این همه در سایه سیاستهای ادغام آموزش پزشکی در عرصه مراقبتها و خدمات بهداشت و درمان توسط مسئولان و خادمان دلسوز در حوزه سلامت به دست آمده است و لذا تداوم این مسیر غرورانگیز و پرافتخار، هوشمندی و درایت عظیم لازم دارد.
افزایش ۵۰ درصدی ظرفیت پزشکی در ۸ سال اخیر
۳- تعداد دانشکدههای پزشکی در طی سالیان پس از انقلاب اسلامی از ۱۳ به ۶۵ دانشکده افزایش یافت و از سال ۱۳۹۲ تا ۱۴۰۰ ظرفیت پذیرش رشتههای پزشکی بیش از ۵۰ درصد افزایش پیدا کرده است. در حال حاضر نیز ۵۳ هزار دانشجوی پزشکی در حال تحصیل است که با فارغ التحصیل شدن آنها نسبت پزشک به جمعیت ۱۸ نفر به ۱۰ هزار نفر خواهد شد که در سطح مطلوب خواهد بود؛ لذا افزایش ظرفیت خارج از برنامه جامع وزارت بهداشت که تا سال ۱۴۰۸ تدوین شده است، نه تنها ضامن دسترسی بیشتر مردم به خدمات نخواهد بود که مشکلات فعلی جامعه پزشکی را تشدید خواهد کرد.
آسیب به سلامت مردم با افزایش بی رویه و بی ملاحظه ظرفیت پذیرش پزشکی
۴- آموزش کیفی در رشتههای پزشکی متفاوت از سایر رشتهها و نیازمند زیرساختهایی همچون آزمایشگاه، سالنهای تشریح، مراکز آموزش سرپایی (متن جامعه و نیز مراکز مراقبتهای بهداشتی درمانی شهری و روستایی و خانههای بهداشت)، بخشهای بالینی آموزشی و اعضای هیات علمی بالینی است که رعایت کیفیت در این فرآیندهای آموزشی با اهمیت جان انسانها و سلامتی آنها ارتباط مستقیم دارد؛ بنابراین افزایش بی رویه و بی ملاحظه ظرفیت پذیرش حتماً به کیفیت آموزشی متصدیان آینده سلامت مردم آسیب جدی میرساند.
ضرورت ادغام آموزش تئوری در صنعت و فضای کار با توجه به خیل عظیم فارغالتحصیلان بیکار رشتههای علوم
۵- خیل عظیم فارغالتحصیلان بیکار مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد و حتی دکتری در رشتههای مختلف دانش آموخته از دانشگاههای وزارت علوم، ضرورت جدی توجه به نیازمندیهای کشور در آن رشتهها و نیز ضرورت ادغام آموزش تئوری در صنعت و فضای کار را مضاعف میکند.
امری که از سال ۱۳۶۴ در حوزه بهداشت و درمان و آموزش پزشکی به درستی برنامهریزی و اجرایی شده است. تدبیر آن است که از این رخداد مبارک در حوزه بهداشت و درمان و آموزش پزشکی، درس و الگو بگیریم و نه آنکه خدای ناخواسته با تدبیری معکوس خیل عظیمی از دانش آموختگان بیکار رشتههای پزشکی و متخصصین و فوق تخصصهای رشتههای مختلف علوم پزشکی را بر جامعه تحمیل کنیم و یا هزینه آموزش نیروهای پزشکی را برای مهاجرت و خدمت در سایر کشورها به دوش بگیریم.
توجه جدی به آمار بالای مهاجرت در شرایط فعلی هشدار دهنده است.
تعداد پزشک به عنوان یک شاخص تعیین کننده توصیه نشده است
۶- نکته بسیار مهم آن است که برای مقایسه کشورها در حوزه سلامت، تعداد پزشک به عنوان یک شاخص تعیین کننده توصیه نشده است بلکه شاخصهای بینالمللی بهداشتی، تعیین کننده و مهم هستند که کشور ما با تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و به عبارتی با ادغام آموزش پزشکی در عرصه مراقبتها و خدمات بهداشت و درمان توانست علی رغم وجود جنگ تحمیلی و تحریمهای شاخص بهداشتی خود را به طور قابل ملاحظهای ارتقاء دهد و مورد تحسین سازمانهای بینالمللی قرار گیرد.
اتخاذ تصمیمات غیرکارشناسی تیشه به ریشه درخت تناور و تنومند و پر ثمر سلامت کشور میزند
۷- تدبیر حکم میکند در بحثهای تخصصی مرتبط با رشتههای علوم پزشکی، به نظرات کارشناسی نهادهای دلسوز و مسئولینی که در طی این ۴۰ سال به ادغام آموزش پزشکی در عرصه مراقبتها و خدمات بهداشت و درمان، کشور را به این نقطه افتخارآمیز رساندهاند، عنایت شود؛ لذا لازم است در شرایط فعلی نظر وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، فرهنگستان علوم پزشکی کشور و سازمان نظام پزشکی و قاطبه جامعه پزشکی که دلسوزترین قشر نسبت به سلامت مردم و آگاهترین به نیازهای جامعه در این عرصه هستند، لحاظ شود تا خدای ناخواسته در این شرایط دشوار همهگیری کرونا، روح و روان جامعه پزشکی در این کارزار سخت، بیش از این فرسوده نشود و اتخاذ تصمیمات غیرکارشناسی تیشه به ریشه درخت تناور و تنومند و پر ثمر بهداشت و درمان و آموزش پزشکی کشور نزند.
وزارت بهداشت، فرهنگستان علوم پزشکی کشور، سازمان نظام پزشکی و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی در پایان این نامه ضمن احترام به جایگاه شورای عالی انقلاب فرهنگی تاکید کردند: مصرانه استدعا دارد که موضوع افزایش ظرفیت رشتههای پزشکی از دستور شورای عالی انقلاب فرهنگی خارج شود.
.تصمیم گیری به دست افراد ذینفع است و در بقیه موضوعات همینطور است مثلا ببیند چند کتاب دارو سازی رفرنس ترجمه شده است که بسیار کم است .این طور میشود که درمان و دارو گران و وابسته و بیکاری زیاد بیمه ها مشکل دار و برنامه ریزی و طراحی مشکل.مطمئا باعث افزایش بودجه دولت میشه .مثلا در طب سنتی وزارت بهداشت جهت عطاری ها نیرو تربیت نکرده درمانها مستند نشده آیا اصلا کرسی شفا و قانون داریم به لحاظ نهادی کار عطاری ها سازماندهی نشده است فقط طبیبان سنتی حق کسب و کار دارند جناب وزیر بهتر نیست دوره طب سنتی و دارو سازی سنتی از دیپلم حداکثر شش ساله و چهار ساله بشه و متون تخصصی ان تدوین بشه با تدوین قوانین کسب و کار و تولید اون رو رونق بده و مانع نباشه بلکه هدایت گر باشه مثلا دکتری تخصصی این رشته ها باید کرسی داشته باشندودرمان و دارو رو استاندارد کنند ایرانیها اکثرا مدعی اصلی طب بوده اند که در کتب قانون والحاوی... منعکس است پس ما پتانسیل بالایی داریم ضمنا مانند نظام مهندسی باید دانست که کدام پزشک در کدام محل طبابت میکند و آمار شو به صورت عمومی و به روز اعلام بشه.پس امسال ظرفیت رو برا ترم جدید بالا ببرید تا یک سال جلو بیفته حرف ۵۰۰ هزار شغله
باور کنید این مسائل برمیگرده به بحث تعارض منافع فردی و قشری که اونم باعث شده که سختی زیادی به همه مردم تحمیل بشه...
خدا کنه مجلس حداقل در این مورد به طرح و لایحه تعارض منافع رای بده بلکه از این همه رانت و فساد جلوگیری بشه..
کاش صدای ما هم به آقای رئیس جمهور محترم برسه و طرح افزایش ظرفیت از دستور کار خارج نشه و از دیگر گروه های علمی، دانشگاهی و مدافعین حقوق عامه مردم هم نظرخواهی واقعی بشه و بعد تصمیم گیری انجام بگیره...
آقای رئیسی رئیس جمهور محترم لطفا فقط به نامه آقایون توجه نکنید...
ممنون از شما
آقایون محترم چهار بخش مذکور در نامه، چرا طرح خارج بشه؟ خب جلسات مذاکره، مناظره بذارید فقط از گروه پزشکی و پزشکان،بلکه همه اونهایی که در امر سلامت جسم و روان مردم دخیل هستند، شرایط رو بررسی، پایش و نظارت بفرمایید و برنامه جامع که همه آحاد مردم از جمله پزشکان محترم از اون نفع ببرند ،تدوین بشه...
برنامه آموزشی نظری و نظری رو خودتون تعیین میفرمایید
تعداد افراد مجاز به تخصیل در این رشته رو خودتون تعیین میفرمایید.
جایگاه علمی و کاری خودتون رو خودتون تعیین میفرمایید
نرخ خدمات و ویزیت رو خودتون تعیین میفرمایید
قصور و تقصیرات احتمالی در عملکرد رو خودتون نظارت و قضاوت میفرمایید
و...
جسارتا فقط بزرگوران پزشک در این کشور درس خونده و منشا خیر و خدمت برای مردم اند؟!!
کمال عذرخواهی از محضر همه بخصوص گروه پزشکی محترم و شریف، بنظر میرسه این تفکر خود برتر بینی در بین مسئولین پزشک مثل دانشجویان و فارغ التحصیل پزشکی بر اساس شیوه آموزشی نادرست، نهادینه شده است و متاسفانه خیلی از این عزیزان خودشون رو محور هر چیزی میدونند...
انشاالله با شروع تغییرات منطقی در یک دوره زمانی مناسب، این شیوه های نادرست اصلاح بشن و بلکه از این رهگذر منافع سلامت جسم و روح مردم بهتر و بیشتر تامین بشه.
با عرض معذرت از خوانندگان محترم، متن نظر ارسالی اینجاب نیازمند ویرایش هست که لازم دیدم انجام بدم.
...علم و عمل...
...نه فقط از گروه پزشکی...
برنامه آموزشی نظری و عملی...
...
انشاالله کشورمون آباد و ملت عزیزمون سلامت و شاد و موفق باشند.