مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت برای برخی از آنها، طالبان تهدید است و نمیخواهند با آن تعامل داشته باشند و برخی دیگر معتقدند ما باید تعامل داشته باشیم.
بورل در گفتگو با شبکه تلویزیونی بی بی سی در پاسخ به پرسش خبرنگار که پرسید: شما از نشست با پنج وزیر امور خارجه این منطقه صحبت کردید. آیا آنها هم همان نگرش شما را دارند و آماده نیستند طالبان را به رسمیت شناسند؟ گفت: بعد از گفتگو با این پنج نفر از همکاران در آسیای مرکزی، دریافتم آنها مطمئنا رویکرد کاملا متفاوتی دارند.
وی افزود: برای برخی از آنها، طالبان تهدید و دشمن است و آنها باید مراقب باشند و به آن اعتماد ندارند و نمیخواهند با آن تعامل داشته باشند. برخی دیگر معتقدند ما باید تعامل داشته باشیم، زیرا طالبان در آنجا کشور را در دست دارد و میگویند بهتر است روابط خوب داشته باشیم تا آنها را ترغیب کنیم رفتار خود را تغییر دهند.
مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ادامه داد: پنج کشور سه رویکرد متفاوت از (روابط) بسیار باز تا کاملا بسته دارند و در جامعه بین المللی هم به این صورت است، اما این پنج کشور بسیار مهم هستند، زیرا آنها نزدیکترین همسایگان به افغانستان هستند. تاجیکستان هزار و چهارصد کیلومتر مرز با افغانستان دارد که کنترل آن سخت است. ما در حال کمک برای کنترل این مرز هستیم، اما وقتی شما با بالگرد از این مرز عبور کنید، درک میکنید که در حقیقت مرزی وجود ندارد و فقط یک رودخانه است. مطمئنا آنها نگران هستند، زیرا بحران انسانی میتواند به فاجعه انسانی تبدیل شود.
جوزپ بورل گفت: تاجیکستان سالها است که برق افغانستان را تامین میکند. آنها برق زیادی تولید میکنند و آن را به افغانستان میفروشند. افغانستان الان در حال پرداخت پول آن نیست، اما با این وجود، تاجیکستان همچنان در حال فراهم کردن برق است. چرا؟ زیرا آنها به خوبی میدانند اگر در جریان زمستان برق در افغانستان نباشد، مردم فرار خواهند کرد و این کشور را ترک خواهند کرد و آنها (تاجیک ها) فکر میکنند فراهم کردن برق مجانی به امید این که روزی آن را پرداخت خواهند کرد، بهتر از آن است که وضعیتی ایجاد شود که هیچ کس نتواند در افغانستان بماند. این نمونه خوبی از رویکرد واقع گرایانه است.