افزایش ۴۶ درصدی مصرف جهانی آنتیبیوتیک در ۲۰ سال اخیر
مطالعات جدید نشان میدهد میزان مصرف جهانی آنتیبیوتیک از سال ۲۰۰۰ میلادی تاکنون ۴۶ درصد افزایش یافته است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ این مطالعه توسط محققان دانشگاه آکسفورد و با استفاده از تکنیکهای مدل سازی آماری در مقیاس بزرگ صورت گرفته است.
مقاومت آنتیبیوتیکی امروزه به یک معضل جهانی تبدیل شده است. مقاومت ضد میکروبی به مقاومت یک میکروارگانیسم (شامل باکتری، قارچ، ویروس و انگل) در برابر داروهای ضد میکروبی برای درمان عفونت ناشی از آن گفته میشود.
زمانی که این میکروارگانیسمها نسبت به داروهای ضد باکتری، ضد قارچ و ضد ویروس مقاوم شوند، داروهای استاندارد بی اثر میشوند، عفونت در بدن باقی میماند و بهراحتی منتقل میشود.
درمان بسیاری از بیماریهای کشنده مانند سل، فقط با آنتیبیوتیک امکانپذیر است و همین یک مورد نشان میدهد مقاومت در برابر این گروه درمانی تا چه اندازه میتواند خطرناک باشد.
آمار به دست آمده از مطالعات محققان دانشگاه آکسفورد به شرح زیر است:
مصرف آنتیبیوتیک در آمریکا، اروپا و خاورمیانه بسیار بالا و در جنوب آفریقا و بخشهایی از جنوب شرقی آسیا پایین است.
مصرف این دارو بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۸ میلادی ۴۶ درصد افزایش داشته و از ۸.۹ واحد (DDD) به ۱۴.۳ به ازای هر هزار نفر در روز رسیده است.
در کشورهای ثروتمند نرخ مصرف بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۸ میلادی ثابت مانده و در کشورهای فقیر و متوسط ۷۶ درصد افزایش داشته است.
بیشترین میزان مصرف در شمال آفریقا، خاورمیانه و بخشهایی از جنوب آسیا بوده است.
یادآوری میشود این اطلاعات تا قبل از بروز همه گیری کرونا گردآوری شدهاند.
یک برنامه جهانی برای مقابله با مشکل رو به رشد مقاومت در برابر آنتی بیوتیکها و سایر داروهای ضد میکروبی در شصت و هشتمین مجمع جهانی بهداشت در ماه میسال ۲۰۱۵ میلادی تایید شد. یکی از اهداف اصلی این طرح بهبود آگاهی و درک مقاومت در برابر آنتی بیوتیک از طریق ارتباطات موثر، آموزش و تعلیم است.
هم اکنون سالیانه بیش از ۷۰۰ هزار نفر در سراسر جهان بر اثر مقاومت آنتیبیوتیکی جان خود را از دست میدهند و بر اساس آمار تا سال ۲۰۲۵ میلادی بیش از ۱۰ میلیون نفر بر اثر این معضل از بین خواهند رفت.
نتایج این مطالعه در نشریه Lancet Planetary Health منتشر شده است.