امروز، شنبه هشتم آبان سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با بیست و سوم ربیع الاول سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با سی ام اکتبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.
شهادت حسین فهمیده و روز بسیج دانش آموزی
۴۱ سال پیش در چنین روزی، هشتم آبان سال ۱۳۵۹ هجری شمسی دانش آموز بسیجی «محمدحسین فهمیده» به شهادت رسید.
محمد حسین فهمیده نامی ماندگار در خاطره و یاد مردم ایران است. او یک اسطوره فراموش نشدنی است. محمد حسین فهمیده با آغاز تجاوز رژیم بعثی صدام با وجود داشتن تنها ۱۳ سال، حماسه بزرگی را آفرید و نماد ایستادگی در برابر متجاوزان شد. امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران از این نوجوان دوازده ساله، به عنوان رهبر یاد فرمودند. امروزه، شهید فهمیده، الگوی شایسته ای برای دانش آموزان بسیجی و جوانان و نوجوانان است. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر انقلاب اسلامی ایران نیز در این زمینه فرموده اند: "زنده نگهداشتن یاد حادثه شهادت دانش آموز بسیجی، شهید فهمیده، از اصالتهای دفاع مقدس می باشد. " از این رو، هشتم آبان، سالروز شهادت این فرزند انقلاب، به عنوان روز نوجوان و جوان و بسیج دانش آموزی نام گرفته است تا ضمن یادآوری حماسه این قهرمان کوچک، به عنوان سرمشقی مناسب به همسالانش مطرح شود و راهش ادامه یابد.
۱۴ سال پیش در چنین روزی هشتم آبان سال ۱۳۸۶ هجری شمسی شاعر متعهد و انقلابی ایران، قیصر امین پور در سن ۴۸ سالگی درگذشت.
قیصر امین پور در دوم اردیبهشت ۱۳۳۸ در شهر گتوند خوزستان استانی در جنوب ایران چشم به جهان گشود. وی تحصیلات ابتدایی و متوسطه خود را در گتوند به پایان برد سپس به تهران آمد و دکترای خود را در رشته زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه تهران اخذ کرد. وی فعالیت هنری خود را از حوزه اندیشه و هنر اسلامی در سال ۱۳۵۸ آغاز کرد. امین پور پس از تصادفی در سال ۱۳۷۸ همواره از بیماریهای مختلف رنج میبرد و دست کم دو عمل جراحی قلب و پیوند کلیه را پشت سر گذاشته بود و در نهایت در روز سهشنبه ۸ آبان ۱۳۸۶ درگذشت. هوشیاری و دقت نظر امین پور از او شاعری مضمون یاب و نکته پرداز ساخته است. مضمون یابی و نکته پردازی او از نوعی نیست که وی را از واقعیتها دور ساخته و نازک اندیشیهای معماگونه را به ذهن و زبانش راه دهد. ویژگی زبان او در عین سادگی و روانی، از زیبایی چشمگیری برخوردار است.
۱۲۴۲ سال پیش در چنین روزی بیست و سوم ربیع الاول سال ۲۰۱ هجری قمری حضرت معصومه (س) خواهر امام رضا علیه السلام پیشوای هشتم به شهر قم وارد شد.
یک سال پس از سفر تبعید گونه امام رضا (ع) به شهر مرو، حضرت معصومه (س)، خواهر آن امام، به همراه عده ای از برادران خود برای دیدار برادر و تجدید عهد با امام زمان خویش راهی دیار غربت شد. در مسیر راه به شهر ساوه رسیدند، ولی در آنجا عده ای از مخالفین اهل بیت با مأموران حکومتی همراهی نموده و با همراهان حضرت به نبرد و جنگ پرداختند که عده ای از همراهان حضرت در این حادثه غم انگیز به شهادت رسیدند. حضرت در حالی که از غم و حُزن این واقعه، بسیار مریض بود با احساس ناامنی در شهر ساوه فرمود: مرا به شهر قم ببرید، زیرا از پدرم شنیدم که فرمود، شهر قم، مرکز شیعیان ما می باشد. سپس به طرف قم حرکت نمود. بزرگان قم وقتی از این خبر مسرت بخش مطلع شدند به استقبال آن حضرت شتافتند و حضرت معصومه (س) در حالی وارد شهر گردید که شور و احساسات مردم قم، پذیرای وجود شریف آن عزیز بود. آن بزرگوار هفده روز در شهر ولایت و امامت به سر برد و سپس جان به جان آفرین تسلیم کرد. مزار حضرت معصومه (س) یکی از اماکن مقدس بزرگ شیعیان و شهر قم از بزرگترین شهرهای عالم پرور جهان اسلام است.
۱۰۳ سال پیش در چنین روزی سی اکتبر سال ۱۹۱۸ میلادی مجارستان از اتریش جدا شد.
مجارستان، بخشی از امپراتوری روم بود و در قرن چهارم میلادی به تصرف ژرمنها درآمد. سپس اقوام گوناگونی بر آن تسلط یافتند. در اواخر قرن چهاردهم، عثمانی ها در این منطقه نفوذ کردند و این سرزمین را تا اوائل قرن هجدهمْ، در اختیار داشتند. اما در سال ۱۷۳۹ م تسلط اتریش بر مجارستان مستحکم گردید و به عنوان بخشی از این امپراتوری از اختیارات داخلی برخوردار بود. در عین حال مخالفت های مردم مجارستان با حاکمیت اتریش، هیچ گاه پایان نیافت. تا اینکه وقوع جنگ جهانی اول، ضربه نهایى را به این اتحاد وارد ساخت و مسئله درخواست استقلال از اتریش به اوج خود رسید. در ۳۰ اکتبر ۱۹۱۸ نخست وزیر منصوب اتریش در مجارستان، استقلال این کشور را اعلام نمود. با آغاز جنگ جهانی دوم، مجارستان به همکاری با آلمان نازی پرداخت و به همین دلیل مورد تهاجم ارتش سرخ شوروی قرار گرفت. با پایان جنگ، حکومت جمهوری اعلام شد و از سال ۱۹۴۸ با قدرت یابی حزب کمونیست، جزئی از مجموعه بلوک شرق گردید. با شروع اصلاحات در اقمار شوروی، مجارستان اولین کشوری بود که از پیمان ورشو خارج شد، نظام چند حزبی را پذیرفت و به عضویت پیمان ناتو درآمد. جمهوری مجارستان دارای یک مجلس قانونگذاری است و در ۳۰ آوریل ۲۰۰۴ به عضویت اتحادیه اروپا درآمد.
درگذشت هانری دونان، موسس صلیب سرخ جهانی
۱۱۱ سال پیش در چنین روزی ۳۰ اکتبر سال ۱۹۱۰ میلادی "هانری دونان" (Henri Dunant) مؤسس صلیب سرخ جهانی درگذشت.
ژان هانری دونان مؤسس جمعیت صلیب سرخ جهانی در هشتم مه ۱۸۲۸ م در شهر ژنو سوئیس متولد گردید. وقوع جنگ های متعدد در اروپا باعث شد تا وی در سال ۱۸۶۲ م با انتشار کتابچه ای مردم را تشویق نماید که جمعیت هایى را داوطلبانه تشکیل دهند تا هنگام جنگ و دیگر مصائب بتوان بیماران، زخمیها و مصدومین را کمک کنند. بر اساس این پیشنهاد، در نیمه ماه مه ۱۸۶۳ م اولین کنفرانس بین المللی ژنو برای ایجاد یک سازمان جهانی امدادی و خیریه برپا گردید در این کنفرانس نمایندگان ۱۶ کشور اروپایی شرکت داشتند. این کنفرانس باعث شد تا در ۲۲ اوت ۱۸۶۴ م قرارداد ژنو به اهتمام و تلاش هانری دونان امضا گردد. اقدامات صلح دوستانه و نوع پرستانه وی در سال ۱۹۰۱ م جایزه صلح نوبل را برای وی به ارمغان آورد. هانری دونان سرانجام در ۳۰ اکتبر ۱۹۱۰ م در ۸۲ سالگی درگذشت.
۱۵۰ سال پیش در چنین روزی سی اکتبر سال ۱۸۷۱ میلادی "پل والِری" (Paul Valéry) شاعر و ادیب مشهور فرانسوی متولد شد.
وی تحصیلات خود را در رشته حقوق به پایان بُرد. سپس به علت علاقه به ادبیات و مطالعه آثار بزرگان شعر و ادب، به شعر و شاعری روی آورد و نخستین اثرش را در سال ۱۸۸۹ م در هجده سالگی انتشار داد. والری از آن پس با سرودن شعرهای متعدد، شهرتی فراوان به دست آورد و در شمار شاعران معروف فرانسه درآمد. اشعار والری، موزون و زود فهم است و در شعر معاصر فرانسه، تاثیر فراوانی نهاده است. افکار و اندیشههای فلسفی این شاعر، رنگ بدبینی و غم و اندوه دارد. والری به دریا و مظاهر آن علاقه زیادی داشت و به دلیل ارتباط بیشتر آثارش با دریا، او را شاعر دریایى لقب داده اند.