امروز، چهارشنبه پنجم آبان سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با بیستم ربیع الاول سال ۱۴۴۳ هجری قمری و مطابق با بیست و هفتم اکتبر سال ۲۰۲۱ میلادی است.
درگذشت احمد زنجانی فقیه جلیل القدر
۴۸ سال پیش در چنین روزی برابر با پنجم آبان ماه ۱۳۵۲ هجری شمسی عالم بزرگوار و فقیه جلیل آیت اللَّه "سید احمد زنجانی" درگذشت. آیت اللَّه سیداحمد زنجانی در حدود سال ۱۲۶۹ ش (۱۳۰۸ ق) به دنیا آمد و دوره مقدماتی و سطوح را در زادگاه خود - زنجان- به پایان برد. سپس برای ادامه تحصیل راهی حوزه علمیه قم شد و از محضر آیت اللَّه شیخ عبدالکریم حائری یزدی، و سپس آیت اللَّه سیدمحمدحجت کوه کمره ای بهرهها برد. پس از رحلت آیت اللَّه حجت، اقامه نماز جماعت مدرسه فیضیه، رسماً بر عهده آیت اللَّه زنجانی قرار گرفت. آیت اللَّه زنجانی از دهه ۱۳۲۰ با حضرت امام خمینی (ره) آشنا شد و جلسات بحث علمی متعددی با حضور آن دو بزرگوار تشکیل می شد. از ایشان کتب ارزشمندی باقی مانده است که برخی از آنها بدین قرارند: اربعین، اَفواهُ الرِّجال، فروقُ الاحکام و بیست کتاب دیگر.
درگذشت ابوطیب طبری، فقیه و ادیب مسلمان
۹۹۳ سال پیش، در روز بیستم ربیع الاول سال ۴۵۰ هجری قمری «ابوطیب طبری» فقیه و ادیب مسلمان در بغداد درگذشت. وی درسال ۳۴۸ هجری قمری در آمل - از شهرهای شمالی ایران - متولد شد و برای کسب دانش به نقاط مختلف سفر کرد. ابوطیب بالاخره در بغداد سکنی گزید و به درس و بحث پرداخت و در زمره علمای بزرگ زمان خود در آمد. وی تا پایان عمر طولانی خود مسند قضا و افتاء (فتوا دادن) را در بغداد برعهده داشت. ابوطیب طبری با ادبیات و شعر آشنا بود و اشعاری نیز سروده است. از جمله آثار ابوطیب طبری میتوان به «جواب فی السماع» و «الغناء و التعلیقة الکبری فی الفروع» در ده جلد اشاره کرد.
۶۳ سال پیش در بیست و هفتم اکتبر ۱۹۵۸ میلادی ژنرال "محمد ایوب خان" در پاکستان کودتا کرد و قدرت را به دست گرفت.
یازده سال پس از استقلال پاکستان، ژنرال محمد ایوب خان، از فرماندهان ارتش پاکستان، در کودتایى بدون خونریزی در ۲۷ اکتبر ۱۹۵۸ م، قدرت را در این کشور به دست گرفت و اسکندر میرزا به عنوان اولین رئیس جمهور پاکستان مجبور به کناره گیری از قدرت شد. وی که ابتدا فرماندهی ارتش و سپس وزارت دفاع را بر عهده داشت، قبل از کودتا جانشین رئیس جمهور بود. پس از کودتا، وی با در اختیار گرفتن سمتهای ریاست جمهوری و نخست وزیری، در پاکستان حکومت نظامی اعلام کرد. ایوب خان، اگر چه هفت سال بعد در انتخابات ریاست جمهوری ۱۹۶۵ م به پیروزی رسید، اما به تدریج به سبب افزایش مشکلات اقتصادی و سیاسی، با شورشهای مردمی روبرو شد؛ بنابراین تصمیم گرفت برخی از آزادیهای اجتماعی را احیاء نماید. در همین رابطه به ایجاد هسته هایی به نام واحدهای دموکراتیک بنیانی، پرداخت. ژنرال ایوب خان پس از این که نتوانست برای تحقق خواستههای مردم مسلمان پاکستان کار مهمی انجام دهد پس از یازده سال حکومت، در سال ۱۹۶۹ م، قدرت را به داماد خود، ژنرال یحیی خان واگذار کرد.
۳۱ سال پیش، در روز بیست و هفتم اکتبر سال ۱۹۹۱ میلادی استقلال ترکمنستان از شوروی، به تصویب شورای عالی ترکمنستان رسید. این کشور در گذشتههای دور، جزو قلمرو ایران بود. در قرن یازدهم میلادی، سلسله ایرانی سلجوقیان از قبایل ترکمن آسیای مرکزی تشکیل شد و قدرت یافت، اما مدتی بعد با حمله مغولان، این سلسله مضمحل شد. در قرن نوزدهم میلادی، روسیه در ترکمنستان نفوذ کرد و پس از مدتی جنگ با ترکمن ها، درسال ۱۸۸۱ آنها را شکست داد. ترکمنستان پس از انقلاب شوروی در سال ۱۹۱۷، صحنه درگیری کمونیستها با ملی گرایان بود که سرانجام کمونیستها پیروز شدند و ترکمنستان در سال ۱۹۲۴ به عنوان یکی از جمهوریهای شوروی، شناخته شد، اما درپی تحولات شوروی و روند تجزیه این کشور، ترکمنستان نیز استقلال خود را در سال ۱۹۹۱ اعلام کرد. کشور ترکمنستان در حاشیه دریاچه خزر، حدود ۴۸۸ هزار کیلومتر مربع وسعت دارد و با کشورهای ایران، افغانستان، ازبکستان، قزاقستان و قرقیزستان همسایه است.
۱۱۱ سال پیش درچنین روزی، بیست و هفتم اکتبر سال ۱۹۱۰ میلادی ژاپن پس از چندین سال جنگ با روسیه و چین و پیروزی بر این دو کشور، کره را رسماً به خاک خود ضمیمه کرد.
این اقدام باعث افزایش اعتراضات و مبارزات مردم کره علیه استعمار ژاپن شد. اما کره تا هنگام شکست ژاپن در جنگ جهانی دوم در سال ۱۹۴۵، در اشغال این کشور بود. در این زمان، با تصرف شمال کره توسط نیروهای شوروی و جنوب آن توسط نیروهای آمریکایی، شبه جزیره کره عملاً به دو کشور کره شمالی و کره جنوبی تجزیه شد و هنوز این جدایی ادامه دارد.