همه ساله ۲۴ مهرماه (۱۶ اکتبر) روز جهانی غذا در نظر گرفته شده که شعار امسال روزجهانی غذا تحت عنوان " غذای ایمن امروز برای فردایی سالم " است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کرمانشاه، یک متخصص تغذیه و رژیم درمانی تعیین یک روز و شعار برای بحث ایمنی غذا را
دکتر مصطفی نچواک به دو اصطلاح سیری شکمی و سیری سلولی اشاره کرد و افزود: ممکن است فردی غذایی بخورد که فقط انرژی و کالری داشته باشد که فقط سیر میشود و به اصطلاح به آن سیری شکمی میگوییم، اما فردی که غذایی متعادل از انواع و اقسام مواد مغذی بخورد تمامی مواد مغذی بدن خود را به دست آورده است بنابراین زمانی که احساس سیری بکند به آن سیری سلولی میگوییم.
وی با بیان اینکه پرخوری نه تنها منجر به چاقی میشود بلکه منجر به ایجاد التهاب یعنی ضعف شدید و وحشتناک سیستم ایمنی بدن میشود، خاطرنشان کرد: هرقدر از مواد غذایی انرژی زا مثل نان، غلات و چربی و نشاسته کم کنیم و در عوض پروتئین، لبنیات و میوه و سبزیجات مصرف کنیم یک وضعیت محدودیت کالری برای بدن ایجاد میشود که باعث طول عمر توام با سلامتی فرد میگردد که در اصطلاح به این افراد وقتی که به سالمندی میرسند، "جوانان سالمند" میگویند.
این عضو عیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تاکید کرد: اگر میخواهیم بدن سالمی داشته باشیم و بدن ما به درستی، صحت و سلامت تغذیه شود و نیز کارکرد خوبی داشته و سیستم ایمنی بدن در حد عالی و بهینه باشد باید به دنبال سیری سلولی باشیم.
دکتر نچواک با بیان اینکه سیری سلولی با برنامه ریزی برای مصرف پنج گروه ماده غذایی در طول شبانه روز به دست میآید گفت: یکی از این مواد لبنیات است که هرفرد بزرگسالی در هر شبانه روز باید ۲ واحد لبنیات که برابر است با یک کاسه ماست یا ۲ لیوان شیر دریافت کند که ترجیح ما لبنیات کم چرب است که اگر پروبیوتیک باشد بسیار عالی خواهد بود.
وی اظهار داشت:گروه دوم و سوم این مواد میوه و سبزیجات است که متاسفانه معمولاً به آنها کم توجه میشود در صورتی که آنها مملو از انواع ویتامینها و املاحی هستند که مسئولیت قسمتی از سیری سلولی بدن را به عهده دارند درحالی که باید در طول شبانه روز ۳ وعده میوه مصرف شود که با توجه به حمله امروزه کرونا به جهان بهتر است علاوه بر دیگر انواع میوهها مرکباتی مانند کیوی، پرتغال، نارنگی و لیمو در آن گنجانده شود.
دکتر نچواک با بیان اینکه سبزیجات باید جز لاینفک غذایی ما در طول شبانه روز باشد، گفت: بهتر است ۲ وعده سبزیجات درحد یک کاسه سالاد و بشقاب سبزی مصرف کنیم و سبزیجات با برگ سبز و زخیم بهترند و هرچه رنگی ترباشند ارزش غذایی آنها بیشتر است، اما نباید فراموش کنیم که سس از نظر ما هیچ ارزش غذایی ندارد و به هیچ عنوان نباید با سالاد مصرف شود.
این عضو هیئت علمی دانشگاه به اهمیت مصرف گروه پروتئینها به عنوان گروه بعدی برای کارکرد مناسب سیستم ایمنی بدن اشاره کرد و دریافت تخم مرغ، گوشت مرغ و حبوبات را بسیار مهم و ضروری دانست و گفت: مصرف نان، نشاسته و چربیها نیز که آخرین گروه هستند باید درحد محدود و مناسبی باشد.
دکتر نچواک با بیان اینکه اگر هرفردی از پنج گروه ماده غذایی به طور صحیح و درست مصرف کند دیگر هیچ نیازی به مکمل دیگری ندارد گفت: درخصوص ویتامین "د" متاسفانه نه تنها ایران بلکه در کل جهان از نظر این ویتامین فقیر است و باید به دو صورت مکمل ۵۰ هزار واحدی (ماهیانه یک عدد) و ۱۰۰۰ واحدی (روزانه یک قرص) مصرف شود که در مورد خانمها و کودکان پیش دبستانی مصرف آهن نیز بسیار مهم است.