روند انتخابات روز گذشته و میزان قابل قبول مشارکت مردمی و اقبال مردم به گروهها و جریانهای اسلام گرا و مقاومت نوید آینده بهتر برای مردم این کشور را میدهد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ مجتبی شاهسونی کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی درباره انتخابات روز گذشته عراق نوشت: انتخابات پارلمانی زودهنگام عراق صبح دیروز در میان تدابیر شدید امنیتی و یک سال زودتر از موعد طبیعی آن علیرغم تلاشهای آمریکا برای تعویق و تحريم آن با حضور پرشور مردم عراق برگزار شد؛ این پنجمین انتخابات از زمان حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳ و اولین فرایند نظرسنجی بر اساس قانون جدید انتخابات است که در دسامبر ۲۰۱۹ در پارلمان در پاسخ به خواستههای اعتراضات مردمی تصویب شد. در این انتخابات ۳،۲۴۹ نامزد از ۲۱ ائتلاف و ۱۰۹ حزب، به همراه برخی نامزدهای مستقل برای کسب ۳۲۹ کرسی پارلمان رقابت دارند.
کمیسیون انتخابات عراق تقسیم بندی اصلی نقشه انتخاباتی این کشور را اعلام کرد. این کمیسیون اعلام کرد: تعداد حوزههای انتخاباتی ۸۳ حوزه، تعداد ایستگاههای رای گیری ۵۷ هزار و ۹۴۴ ایستگاه و تعداد مراکز رای گیری نیز ۸ هزار و ۹۶۲ مرکز بوده است. کمیسون انتخابات عراق درباره کرسیهای مجلس این کشور نیز آورده است: تعداد کرسیهای مجلس ۳۲۹ کرسی است که به ترتیب زیر تقسیم میشود: کرسیهای عادی: ۲۳۷ / کرسیهای رزرو شده برای زنان: ۸۳ / ایزدی ها: ۱ کرسی / شبک ها: یک کرسی / صابئین: یک کرسی / کردهای فیلی: یک کرسی / مسیحیان: ۵ کرسی
انتخاباتی در امنیت کامل
با وجود شرايط خاص امنيتي در عراق اما به کمک نيروهاي امنيتي و بسيج مردمي عراق فرآيند انتخابات در امنيت کامل برگزار شد. رئیس کمیته عالی امنیت انتخابات عراق از موفقیت آمیز بودن طرح امنیتی ویژه انتخابات در این کشور خبر داد. «عبدالامیر الشمری» جانشین فرمانده عملیات مشترک در عراق و رئیس کمیته عالی امنیتی انتخابات عراق اعلام کرد: به لطف و توفیق الهی و با عزم راسخ نیروهای قهرمان دستگاه نظامی و امنیتی از همه تشکیلات آن و با همت شهروندان در همه استانهای عراق و با حمایت نامحدود دولتی و شخص مصطفی الکاظمی فرمانده کل نیروهای مسلح عراق که بر همه طرحهای امنیتی و نظامی برای تامین امنیت انتخابات نظارت داشته است، کمیته عالی امنیتی انتخابات افتخار دارد که موفقیت طرح امنیتی ویژه انتخابات پارلمانی را اعلام دارد. او تاکید کرد: همه محورهای امنیتی، اطلاعاتی، میدانی، اداری، رسانههای و اجتماعی طرح امنیتی ویژه انتخابات موفق عمل کردند تا بار دیگر نیروهای مسلح قهرمان ما ثابت کنند که به مسئولیت خود به خوبی عمل کردند.
نتايج اوليه؛ پیروزی جریانهای اسلام گرا و مقاومت
کمیساریای عالی انتخابات عراق طی یک نشست خبری از آماده شدن نتایج شمارش آراء ۱۰ استان از مجموع ۱۸ استان عراقی خبر داد. براساس آنچه در نتایج اولیه اعلام شده، در استان نجف اشرف، جریان صدر ۵ کرسی، افراد مستقل ۴ کرسی، جریان امتداد ۲ کرسی و ائتلاف دولت قانون ۱ کرسی را به خود اختصاص داده اند. همچنین در استان کربلا جریان صدر ۴ کرسی، گروه اشراقة القانون ۲ کرسی، ائتلاف دولت قانون ۲ کرسی، ائتلاف فتح ۱ کرسی، و افراد مستقل نیز ۲ کرسی به دست آوردهاند. در استان واسط (مرکز آن: کوت) جریان صدر ۵ کرسی، ائتلاف دولت قانون ۲ کرسی، ائتلاف نیروهای حکومت ملی ۱ کرسی، جریان تشرین ۱ کرسی، تجمع اهالی واسط ۱ کرسی، را به خود اختصاص دادهاند ضمن اینکه دو فرد از جمله یک کرد مستقل برنده کرسی خاص کردها در استان شده است (مجموعا ۱۲ کرسی). در استان مثنی هم ائتلاف دولت قانون ۳ کرسی، جریان صدر ۲ کرسی، ائتلاف نیروهای حکومت ملی ۱ کرسی، و افراد مستقل ۱ کرسی به دست آوردهاند (مجموعا ۷ کرسی). پیش از این، کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق با انتشار بیانیهای اعلام کرد که در این کنفرانس مطبوعاتی نتایج اولیه انتخابات اعلام میشود و پس از بررسی شکایتها و اعتراضات نتایج نهایی اعلام خواهد شد. «جمانه غلای»، سخنگوی کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق، نیز اعلام کرد که نتایج شمارش دستی آرا با شمارش الکترونیکی صد در صد مطابق بوده است. او گفت که این تطابق در همه مراکز رأی که به قید قرعه جهت مقایسه انتخاب شد به همین نسبت صد در صدی بوده است. شمارش آرا در انتخابات عراق به صورت الکترونیک انجام میشود، اما کمیساریای عالی مستقل انتخابات به منظور اطمینان از نتایج شمارش الکترونیک، آراء برخی مراکز را به قید قرعه به صورت دستی شمارش و با شمارش الکترونیک مقایسه میکند.
حضور پرشور مردم در انتخابات
کمیساریای عالی مستقل انتخابات عراق اعلام کرد که برآوردهای اولیه نشاندهنده مشارکت ۴۱ درصدی در انتخابات این کشور است. در بیانیه رسمی کمیساریا تعداد آراء مأخوذه ۹ میلیون و ۷۷ هزار و ۷۷۹ معادل ۴۱ درصد نسبت واجدان شرایط اعلام شده است. این بیانیه افزوده که در انتخابات ویژه ۱۶ مورد شکایت و در انتخابات سراسری ۵۸ مورد شکایت ثبت شده است.
بازتاب انتخابات ۲۰۲۱
شبکه تلویزیونی المیادین به نقل از خبرنگار این شبکه مستقر در نجف اشرف اعلام کرد: استقبال خوب و متفاوتی از مردم در مرکز اخذ رای در مناطق مختلف این استان دیده میشود. کانال تلگرامی صابرین نیوز، نيز اعلام کرد روز گذشته مراکز رأی گیری در سراسر عراق، شاهد حضور گسترده و بی سابقه مردم بود. آسوشیتد پرس نيز در اين باره گزارش داد با حضور رای دهندگان عراقی پای صندوقهای انتخابات پارلمان عراق، این کشور روز یکشنبه آسمان خود را به روی پروازها بست و نیروی هوایی خود را به کار گرفت. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از بغداد، در حالی که بدبینیهای گستردهای در خصوص این انتخابات وجود دارد، برخی عراقیها امیدوارند که این انتخابات موجب ایجاد اصلاحات در این کشور پس از چند دهه درگیری و سوء مدیریت شود. انتخابات پارلمانی عراق ابتدا قرار بود سال آینده برگزار شود,، اما پس از ناآرامیهای اواخر سال ۲۰۱۹ در بغداد و استانهای جنوبی عراق، قرار بر این شد که این انتخابات زودتر برگزار شود. شبکه العالم نيز اعلام کرد مردم در مناطق پرجمعیت در بغداد، حضور گستردهای در انتخابات زودهنگام مجلس عراق دارند. خبرگزاری عراق (واع) گزارش داد: ناظران اتحادیه عرب اعلام کردند شاخصهها و نشانههای اولیه از موفقیت روند انتخابات حکایت دارند. همچنين اتحادیه عرب اعلام کرد نشانههای اولیه از موفقیت روند انتخابات حکایت دارند.
نتيجه گيري:
نتایج اولیه انتخابات پارلمانی عراق از پیروزی احزب اسلام گرا و مقاومت و شکست پروژه آمریکایی - انگلیسی - سعودی - صهيونيستي برای رای ندادن و تحریم انتخابات حکایت دارد؛ بنابراین جریانهای اسلامی و مقاومت اکثریت کرسیهای پارلمانی را بدست آورده و پارلمان در اختیار جریانهای اسلامی خواهد بود. علاوه بر این مشارکت در این دوره از انتخابات بیش از ۴۱ درصد بوده است که در شرایط کنونی عراق و تبلغات گسترده رسانه هاي غربي، نمرهای قابل قبول به شمار میرود. به طور کلی روند انتخابات روز گذشته و میزان قابل قبول مشارکت مردمی و اقبال مردم به گروهها و جریانهای اسلام گرا و مقاومت نوید آینده بهتر برای مردم این کشور را میدهد.