پخش زنده
امروز: -
پنجمین انتخابات پارلمانی عراق روز یکشنبه (۱۸ مهر / ۱۰ اکتبر) با مشارکت بیش از ۴۰ درصدی مردم این کشور برگزار شد و در آن جریانهای حامی وحدت ملی و مخالف اشغالگران پیروز شدند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ «محمدرضا تقی زاده» کارشناس مسائل بین الملل در یادداشتی با اشاره به برگزاری پنجمین انتخابات پارلمانی در عراق نوشت، ۱۸ مهر ۱۴۰۰ (دهم اکتبر ۲۰۲۱) روز سرنوشت سازی برای مردم عراق بود؛ مردمی که از وضعیت اقتصادی و رفاهی نامناسب در کشورشان خسته هستند، با حضور در پای صندوقهای رای ضمن لبیک به فرمان مرجعیت عالی شیعیان عراق، به جریانهای دل بسته به بیگانگان "نه" گفتند و بر وحدت ملی تاکید کردند.
مردم عراق در این انتخابات که پنجمین انتخابات پارلمانی این کشور پس از سقوط رژیم صدام حسین و دومین انتخابات پارلمانی عراق پس از پیروزی بر گروه وهابی – تروریستی داعش بود، بار دیگر پروژه آمریکایی - انگلیسی - سعودی - صهیونیستی برای رای ندادن به جریانهای اسلامی را ناکام گذاشتند و با رای خود نشان دادند که در تعیین سرنوشت خود، اجازه دخالت به بیگانگان را نمیدهند.
براساس آمار نهایی اعلام شده توسط کمیساریای عالی انتخابات عراق شمار افراد شرکت کننده در انتخابات این کشور، حدود ۱۰ میلیون نفر از ۲۲ میلیون نفر واجد شرایط بود که مشارکت ۴۱ درصدی را نشان میدهد؛ البته با توجه به شرایط کنونی مردم عراق که از وضعیت معیشتی و سیاستمداران کنونی گلهمند هستند، این میزان مشارکت قابل قبول است.
نتایج اولیه
کمیسیون عالی مستقل انتخابات عراق نتایج اولیه پنجمین انتخابات پارلمانی این کشور را اعلام کرد که بر اساس آن، ائتلافهای شیعیان، اهلتسنن و کردها در رتبههای اول تا سوم ائتلافهای پیروز در انتخابات قرار دارند.
بر اساس نتایج اعلام شده، ترتیب ائتلافها و احزاب از نظر تعداد کرسیهایی که در پارلمان عراق به دست آورده اند، به شرح زیر است:
۱- جریان صدر ۷۳ کرسی
۲- ائتلاف تقدم (پیشرفت) ۳۸ کرسی
۳- ائتلاف دولت (حاکمیت) قانون ۳۷ کرسی
۴- حزب دموکراتیک کردستان ۳۲ کرسی
۵- ائتلاف کردستان ۱۷ کرسی
۶- اتحادیه میهنی کردستان ۱۵ کرسی
۷- ائتلاف عزم ۱۵ کرسی
۸- ائتلاف فتح ۱۴ کرسی
۹- جنبش امتداد ۹ کرسی
۱۰- الجیل الجدید (نسل نو) ۹ کرسی
۱۱- اتحاد اسلامی ۴ کرسی
۱۲- جنبش بابلیون ۴ کرسی
۱۳- تصمیم ۳ کرسی
۱۴- جریان حکمت ۲ کرسی
۱۵- ائتلاف نصر ۲ کرسی
جدول نتایج اولیه انتخابات عراق و مقایسه با دوره قبل
بر اساس این نتایج، هیچ یک از جریانها میزان آرایی که بر اساس آن قادر به تشکیل فراکسیون بزرگتر در پارلمان عراق باشند، کسب نکردهاند لذا ائتلاف میان جریانها و گروههای عراقی برای تشکیل دولت آتی ضروری است.
آمریکا و متحدانش درصدد اختلاف افکنی در عراق
در پنجمین انتخابات پارلمانی عراق، پروژه آمریکایی - انگلیسی - سعودی - صهیونیستی برای دو قطبی سازی بین شیعیان و غیر شیعیان و میان جریان های اسلامی و غیر اسلامی با شکست مواجه شد؛ دشمنان عراق در این انتخابات تلاش کردند، جریانهای اسلامی و مقاومتی آراء لازم را کسب نکنند، اما نتایج اولیه و پیروزی جریان های اسلامی و مقاومتی نشان داد، این توطئه دشمنان با شکست مواجه شده است.
در این انتخابات، برخی از نامزدها و جریانهای نزدیک به آمریکا نتوانستند به پارلمان راه یابند که یکی از مهمترین این چهرهها «عدنان الزرفی» از استان نجف است.
در مقابل جریانها و گروهایی در انتخابات عراق پیروز شدند که شعار آنان وحدت ملی و مقابله با اشغالگران بود؛ گروههای اسلامگرای شیعه از جمله جریان صدر، دولت قانون، الفتح، ائتلاف گروههای ملی (سید عمار حکیم)، جنبش حقوق (حسین مونس) و «العقد الوطنی» (فالح الفیاض) همچنان بیشترین آرای انتخاباتی را به دست آورده و میتوانند به عنوان بزرگترین فراکسیون پارلمان یا با ائتلاف با جریان های دیگر، دولت آتی عراق را تشکیل دهند.
پس از اعلام نتایج اولیه، مقتدی صدر رهبر جریان صدر که پیشتاز انتخابات پارلمانی عراق است، در توئیتی نوشت: عراق تنها متعلق به عراقیهاست و همگان باید بدانند که ما دخالتهای داخلی غیر قانونی و نیز دخالتهای خارجی که اقتدار و استقلال عراق را خدشهدار میکند، به دقت زیر نظر داریم.
«نوری المالکی» رئیس ائتلاف دولت قانون عراق هم که بر اساس نتایج اولیه در رتبه سوم کسب بیشترین کرسی در پارلمان این کشور قرار دارد گفت، با احزاب شیعه، سنی و کُرد تفاهماتی برای تشکیل فراکسیون اکثریت صورت گرفته است.
حزب دمکرات کردستان عراق نیز در نخستین واکنش به پیشتازیش در انتخابات در مقایسه با دیگر رقبای کُرد، آمادگی خود را برای همکاری با جریانهای اسلامگرای شیعه پیروز انتخابات برای تشکیل دولت آتی عراق اعلام کرد.
پیروزی بزرگ عراقیها در برگزاری انتخابات
آمریکا، انگلیس، رژیم صهیونیستی به همراه رژیمهای مرتجع منطقهای از جمله عربستان و امارات که مردم کشورشان رنگ صندوق رای را ندیده اند، تلاش بسیاری کردند تا انتخابات عراق باز هم به تعویق بیفتد؛ یادآوری میشود پنجمین انتخابات پارلمانی عراق قرار بود در ۱۶ خرداد ۱۴۰۰ (ششم ژوئن ۲۰۲۱) برگزار شود، اما کمیساریای عالی انتخابات عراق پیشنهاد داد این انتخابات در ۱۸ مهر ۱۴۰۰ (۱۰ اکتبر ۲۰۲۱) برگزار شود.
آمریکا، انگلیس، رژیم صهیونیستی، عربستان و امارات تلاش هایی زیادی کردند تا در وهله نخست انتخابات عراق برگزار نشود، در وهله دوم اگر انتخابات برگزار شد مردم عراق در آن مشارکت نکنند و در وهله سوم اگر مردم مشارکت کردند، بر فرایند انتخابات عراق و نتایج آن تاثیر بگذارند، اما برگزاری انتخابات در موعد مقرر، حضور ۴۱ درصدی مردم عراق در پای صندوقهای رای و در نهایت رای آنان به جریانهای حامی مقاومت و وحدت ملی و مخالفت با ادامه اشغالگری، توطئههای دشمنان عراق را خنثی کرد.
پس از اعلام میزان مشارکت مردم عراق در انتخابات، برخی رسانههای وابسته به آمریکا و عربستان هم تلاش کردند از میزان مشارکت در انتخابات عراق به عنوان ابزاری برای تخریب این انتخابات و کم اهمیت جلوه دادن آن استفاده کنند، اما میزان مشارکت ۴۱ درصدی مردم عراق در انتخابات آن هم با توجه به عوامل مختلفی مانند ناکارآمدیهای دولت کنونی عراق، اوضاع نامناسب اقتصادی و معیشتی، فقر، تورم و قطعی برق، خوب و قابل قبول است.
برگزاری انتخابات عراق در شرایطی امن
پیش از برگزاری انتخابات پارلمانی عراق، نگرانیهای زیادی در خصوص ایجاد خللهای امنیتی در این کشور وجود داشت، اما نیروهای مسلح عراق توانستند امنیت این انتخابات را به خوبی برقرار کنند.
«عبدالامیر الشمری» جانشین فرمانده عملیات مشترک وزارت دفاع و رئیس کمیته عالی امنیتی انتخابات عراق پس از برگزاری انتخابات گفت: کمیته عالی امنیتی انتخابات عراق با افتخار، موفقیت طرح امنیتی ویژه انتخابات را اعلام میکند تا نیروهای مسلح ما بار دیگر ثابت کنند که مسئولیت پذیر هستند.
الشمری همچنین با قدردانی از نقش مرجعیت دینی عراق افزود: مرجعیت عالی دینی در نجف اشرف همواره سوپاپ امنیت عراق بوده است.
وی همچنین از نقش نیروهای امنیتی از جمله الحشد الشعبی در تامین امنیت انتخابات عراق تمجید کرد.
نیروهای الحشد الشعبی چند روز قبل از برگزاری انتخابات پارلمانی، در چند عملیات در استانهای مختلف عراق توانستند تلاشهای بقایای عناصر وهابی - تروریستی داعش برای انجام عملیاتهای خرابکارانه در روز انتخابات را ناکام بگذارند.
لازم به ذکر است، در پنجمین انتخابات پارلمانی عراق، بیش از ۲۵۰ هزار نفر از نیروهای نظامی و امنیتی مامور حفظ امنیت این انتخابات شدند و در تمامی مراکز رای گیری مستقر بودند.
چالشهای پیش روی دولت آتی و انتظارات مردم عراق
تسریع در روند خروج نظامیان اشغالگر آمریکایی یکی از چالشهای پیش رو دولت آتی عراق است. در دوران نخست وزیری مصطفی الکاظمی در عراق، اجرای طرح پارلمان در خصوص اخراج آمریکاییها از خاک این کشور به کُندی پیشرفت رفت و حتی میتوان گفت متوقف شد؛ لذا مردم عراق انتظار دارند تا پارلمان آتی و نخست وزیر آینده یک چارچوب عملیاتی را برای اخراج سریع آمریکاییها از عراق ترسیم کنند.
مردم عراق همچنین از دولت آتی انتظار دارند از نیروهای الحشد الشعبی که در حال حاضر دارای پشتوانه مردمی، قانونی و مرجعیت است، حمایت کنند؛ مردم عراق میدانند برخی جریانهای وابسته به آمریکا، به دنبال انحلال یا ادغام الحشد الشعبی هستند، لذا انتظار دارند دولت آتی عراق تمام تلاش خود را برای حمایت از نیروی بسیج مردمی یا همان الحشد الشعبی به کار بندد.
وضعیت معیشتی و رفاهی کنونی مردم عراق و بهبود آن نیز از دیگر چالشهای پیش روی دولت آتی این کشور است. مردم عراق از دولت آتی که برآمده از پارلمان آینده خواهد بود، انتظار دارند که خدمات رسانی عمومی ازجمله مسائل مربوط به آب و برق و همچنین مسائل مربوط به اشتغال و رفاه اجتماعی را بهبود بخشد؛ مردم عراق توقع دارند دولت آتی برای بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی آنان، تمام تلاش خود را به کار گیرد.
جمع بندی
برگزاری موفق انتخابات پارلمانی در عراق و پیروزی جریانهای اسلامی، برای مردم، مرجعیت، جریانهای اسلامی و مقاومتی پیروزی بزرگی محسوب می شود؛ زیرا برگزاری انتخابات با توجه به شرایط کنونی عراق، توطئههای دشمنان را برای برگزار نشدن انتخابات و تحریم انتخابات ناکام گذاشت.
فراخوان آیت الله سید علی سیستانی مرجع عالیقدر شیعیان عراق برای مشارکت آگاهانه و مسئولانه مردم در انتخابات نیز بار دیگر نشان داد مرجعیت نقش مهم و برجستهای در عراق دارد.
برگزاری انتخابات پارلمانی در عراق در موعد مقرر و مشارکت ۴۱ درصدی مردم در این انتخابات همچنین ثابت کرد که مردم عراق در تعیین سرنوشتشان تحت تاثیر بیگانگان قرار نمیگیرند.
رای مردم عراق در انتخابات پارلمانی به جریانهای اسلامی نشان داد آنان خواهان وحدت ملی و جریان مقاومت هستند و از بیگانگان به ویژه آمریکا که به دنبال بر هم زدن امنیت، آرامش و وحدت ملی عراق هستند، نفرت دارند.
نتایج انتخابات عراق همچنین نشان داد مردم عراق خواهان مقابله با اشغالگران و خروج نظامیان آمریکایی از کشورشان هستند.