اخیرا الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان بطور بی سابقه و در چندین نوبت، ایران را متهم به بی احترامی به تمامیت ارضی آذربایجان و ناراحتی از بابت پیروزی در جنگ دوم قره باغ نمود.
۱-اخیرا با افشای سند پاندورا بصورت مستند ثابت شد که الهام علی اف و اعضای خانواده وی در لندن املاکی به ارزش یک میلیارد و سیصد منات خریداری نموده اند، البته نام بسیاری از مسئولین دولتی سایر کشورها نیز در لیست پاندورا موجود است، اما برخی از سران کشورها جوابیهای در دفاع از خود به افکار عمومی ارائه داده اند لکن رئیس جمهور آذربایجان حتی کوچکترین اشارهای به این موضوع نداشته است. در حالی اسم الهام علی اف در یک اختلاس بزرگ مالی آورده میشود که وی در سالهای اخیر شعار اصلی دولت خود را مبارزه با فساد اعلام نموده و دستور برخورد قاطع با مفسدان اقتصادی را داده است و چندین نماینده مجلس، وزیر و فرماندار و... از کار برکنار و زندانی شده اند و حتی در یکماه اخیر یک فرماندار و نماینده مجلس اختلاس گر در زندان جان باختند. علی اف بارها اعلام کرده است که فساد اقتصادی بزرگترین مشکل اصلی در کشور است و در راستای مبارزه با این معضل همه توان خود را بکار خواهد گرفت وی حتی چندین بار طی سخنانی در جلسه هیات دولت و فرمانداران اعلام نموده است که اگر شخصی در هر جایگاهی از موقعیت خود در راستای ثروت اندوزی سو استفاده کند به شدیدترین نحو ممکن برخورد خواهد شد و سرویس امنیت ملی چندین فرماندار و فرماندهان نظامی را در محل کار خود بازداشت نمودند. اما جای تعجب است که نام رئیس جمهور مدعی مبارزه با فساد مالی در بزرگترین اختلاس و پولشوییها دیده میشود که پاندورا یکی از آنهاست پس در این شرایط علی اف برای انحراف افکار عمومی باید بحران آفرینی کند.
۲-الهام علی اف بعد از جنگ دوم قره باغ بارها اعلام نموده است که مناقشه قره باغ حل و تمامیت ارضی آذربایجان تامین شده است و هیچگونه امتیازی و حتی خودمختاری منطقهای به قره باغ اعطا نخواهد شد وی طی فرمانی منطقه قره باغ را منحل و ناحیه اقتصادی زنگه زور شرقی را ایجاد کرد. اما حقیقت ماجرا چیست و افکار عمومی داخل و خارج آذربایجان چندین سوال اساسی را از الهام علی اف که مدعی است قره باغ آزاد و تمامیت ارضی تامین شده است مینمایند:۱- هم اینک منطقه قره باغ در کنترل نیروهای مسلح کدام کشور است؟ ۲-آیا حکومت خودخوانده قره باغ یا جمهوری آرتساخ سقوط کرده است یا سران آن رژیم همچنان در خانکندی (پایتخت قره باغ) مستقر است؟ ۳- آیا یک سرباز، شهروند یا مسئول آذربایجانی می تواند به آن منطقه ورود کند؟ ۴- آیا در قره باغ پرچم آذربایجان برافراشته شده است یا پرچم جمهوری خودخوانده آرتساخ به همراه روسیه؟ ۵- آیا قانون اساسی جمهوری آذربایجان در قره باغ اجرا می شود؟ ۶- آیا الهام علی اف که مدعی حل مناقشه است فرماندارانی به خانکندی، خوجالی، خوجاوند، آغدره و عسگران منصوب نموده است و آنان به همراه سایر مسئولین دولتی مستقر هستند؟ ۷- آیا سیستم بانکی آذربایجان در قره باغ اجرا می شود و امکان نقل و انتقال پول وجود دارد؟ ۸- آیا زبان ترک بعنوان زبان رسمی رایج در قره باغ است یا زبان ارمنی بعنوان اولین زبان رسمی و روسی بعنوان دومین زبان رسمی؟ ۹- جواب الهام علی اف به برگزاری جشن سی امین سالروز استقلال آرتساخ (قره باغ) توسط دولت خودخوانده و مردم محلی که با یک راهپیمایی بزرگ انجام شد چیست؟ ۱۰- آیا هم اینک کرویدور و شهر لاچین بعلاوه ۷۰ روستای اطراف (ناحیه اطراف قره باغ) در کنترل آذربایجان است یا اینکه ارمنیها با حمایت روسیه از آن استفاده می کنند و چرا ۲ هزار ارمنی شهر لاچین را ترک نکرده اند؟ ۱۱-جواب الهام علی اف به انتساب ویتالی بالاسانیان بعنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی جمهوری خودخوانده قره باغ چیست؟ وی فرمانده عملیات قتل عام خوجالی است که طی آن عملیات وحشیانه بیش از ۶۰۰ انسان بیگناه قتل عام شدند، اما وی هم اینک در قره باغ و داخل آذربایجان میچرخد و به ریش دولت علی اف می خندد ۱۲- اگر علی اف مدعی است تمامیت ارضی کشور بعد از جنگ ۴۴ روزه تامین شده است پس چرا آرائیک آرطونیان (رئیس جمهور دولت خودخوانده) بارها اعلام نموده است که آرتساخ به ترکیب آذربایجان باز نخواهد گشت؟ ۱۳- الهام علی اف در سفر به بخش هادروت خوجاوند قره باغ چرا به شهر خوجاوند سفر نکرد؟ زیرا آن مناطق در کنترل ارمنیهای جدایی طلب است و پرچم جدایی طلبان ارمنی در چند متری دیدگان الهام علی اف که مدعی است قره باغ آزاد شده است نصب گردیده بود. ۱۴- بعد از جنگ، دولت علی اف مشغول احداث فرودگاه، اتوبان، نیروگاه و... در مناطق اطراف است پس وی بگوید در مناطق قره باغ کدام پروژه عمرانی را شروع کرده اند و مسئله بازگشت آوارگان شهرهای قره باغ در کدام مرحله است و چه اقدامی صورت گرفته است ۱۵- دادستانی آذربایجان نام آرطونیان (رئیس جمهور قره باغ) و بالاسانیان (دبیر شورای عالی امنیت ملی قره باغ) را به جرم ارتکاب جنایت علیه بشریت به اینترپل تحویل داده است و این اتفاق در دنیا بی سابقه است که دو فرد متهم در داخل خاک آن کشور هستند و دولت قادر به بازداشت آنها نیست! متاسفانه جواب همه سوالهای مطروحه که افکار عمومی آذربایجان مطرح می کنند و پاسخ آن را می خواهند منفی است.
پس نتیجه می گیریم علیرغم ادعاهای کذب الهام علی اف در خصوص حل مناقشه قره باغ و تامین تمامیت ارضی این مشکل همچنان حل نشده باقی مانده است و سایه جنگ همچنان در بالای سر آذربایجان وجود دارد و ارمنیهای جدایی طلب در حال تجهیز نیروهای مسلح خود هستند. الهام علی اف با ۴۴ روز جنگ که منجر به شهادت ۳ هزار سرباز آذری شد فقط معاهده مادرید ۲۰۰۷ را اجرا نمود طبق این معاهده شهرهای اطراف قره باغ به آذربایجان تحویل داده می شد که در یادداشتی دیگر این موضوع به تفصیل مورد بررسی قرار خواهد گرفت. رئیس جمهور آذربایجان هنوز از بابت تسلیم روستاهای اطراف شوشا که منجر به محاصره کامل شهر و راههای منتهی توسط ارمنیها شد پاسخی به افکار عمومی نداده است الهام علی اف بهتر است به این سوال نیز پاسخ دهد که در زمان سفر به مناطق اطراف قره باغ و یا شوشا، تامین امنیت وی چرا توسط نیروهای روسیه انجام می شود و بعد از اخذ مجوز امنیتی از روسیه به این مناطق سفر می کند.
۳- الهام علی اف چندین بار بصورت رسمی اعلام کرد که وساطت گروه مینسک را دیگر قبول نمی کند، اما سرگئی لاوروف رسما اعلام کرد که بر اساس توافق در نیویورک نمایندگان گروه مینسک (روسیه، آمریکا و فرانسه) به منطقه سفر خواهند کرد و جهت تعیین آینده قره باغ با طرفهای درگیر رایزنی خواهند کرد و علی اف نیز در کمال ناباوری و با یک چرخش ۳۶۰ درجهای این خبر را تائید کرد یعنی وی اعتراف نمود که تسلیم فشار کشورهای عضو مینسک شده است و در این خصوص حرف ارمنستان به کرسی نشست، زیرا بعد از جنگ دوم، ایروان اسرار زیادی به از سرگیری مذاکرات با وساطت مینسک داشت لکن علی اف مخالفت می کرد. پس با این حساب رئیس جمهوری آذربایجان با اتخاذ سیاست نادرست مناقشه قره باغ را وارد مرحله خطرناکی نموده است و بعد از امضای معاهده آتش بس ده نوامبر ۲۰۲۰ نیروهای روسیه بعد از ۲۷ سال مجددا وارد خاک آذربایجان شده قیمومیت جدایی طلبان ارمنی قره باغ را از ارمنستان گرفته خود کنترل آن منطقه را بدست گرفت و برنده این جنگ روسیه و شخص پوتین بود و شخص الهام علی اف این شرایط را برای روسیه فراهم ساخت و کشور حامی خود ترکیه را در عرصه سیاسی بازنده میدان کرد و ترکیه در این منازعه شکست سختی از روسیه خورد و این کشور به ترکیه و سایر دول اروپایی و آمریکا ثابت نمود که مسکو حرف اول و آخر را در قفقاز میزند و به همین خاطر علیرغم تاکید اردوغان مبنی بر حضور نیروهای ترکیه در قره باغ، روسیه این اجازه را به ترکها نداد و باعث این شکست برای ترکیه شخص الهام علی اف بود که حتی بدون اطلاع اردوغان در ساعت سه بامداد ده نوامبر معاهده سه جانبه آتش بس را امضا نموده شبانه نیروهای روسی را وارد آذربایجان کرد. برگزاری مانور مشترک ترکیه با آذربایجان هیچ دستاوردی برای آنکارا ندارد، زیرا این کشور تاثیری در ساسیتهای کلان منطقهای باکو ندارد و این مهم در جنگ دوم قره باغ ثابت شد حضور اردوغان در رژه نظامی و برگزاری مانور مشترک و... صرفا جهت پوشش شکست سیاستهای ترکیه در قبال قره باغ است.
نتیجه: پس باعنایت به اثبات ادعاهای غیرواقعی الهام علی اف در خصوص قره باغ و اینکه تحت فشار احزاب مخالف دولت و اپوزیسیون خارج از کشور می باشد برای انحراف افکار عمومی و جریانهای سیاسی در صدد بحران آفرینی و متشنج نمودن منطقه و ایجاد بحران با اعلام موضع تند علیه ایران، درصدد آن است تا شکست سیاستهای خود در قبال قره باغ را در حاشیه قرار دهد و هم اینک شاهد هستیم در نتیجه تبلیغات رسانههای وابسته به حکومت مباحث روز در آذربایجان موضوع تیرگی روابط تهران - باکو است و مسئله قره باغ و اسناد پاندورا کاملا در حاشیه مانده است.
نویسنده: یاور ندرتی گیگو
بهتر.است.واقعیت.را.اقرار.کنی