پخش زنده
امروز: -
راه جایگزین قافان گوروس یکماه آینده از مسیر تاتو در داخل ارمنستان به بهره برداری خواهد رسید.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ گزارشی از اروپای آزاد پخش شد که در آن مرزبانان آذری از رانندگان ایرانی عوارض گمرکی درخواست نموده اند لکن رانندگان ایرانی با اعلام اینکه آنها در نوردوز حق گمرکی را پرداخت نموده اند و مسیر بارشان ارمنستان است نه آذربایجان، بنابراین هزینهای به طرف آذری پرداخت نخواهد شد. از طرفی گمرک آذربایجان به رادیو اروپای آزاد اعلام کرده که هر گونه وسایط نقلیه برای ورود به داخل خاک آذربایجان باید عوارض پرداخت کنند.
در این خصوص ذکر چند نطقه ضروری است:
۱- آذربایجان بر منطقه قره باغ هیچگونه نظارتی ندارد و قره باغ هم مثل دونتسک، کریمه، ابخازیا و اوستیای جنوبی و... تحت کنترل نیروهای روسی است. اگر ایران به روسیه کالایی صادر می کند احتمال دارد مثلا سبزیجات و یا میوه جات و سوخت ... سر از کریمه در بیاورد این یک حقیقت است که ایران با ارمنستان رابطه دیپلماتیک و اقتصادی دارد و شرکتهای خصوصی طبق قراردادهایی کالا به مسیر ارمنستان حمل میکنند و ممکن است همین کالاها به قره باغ ارسال شود و راننده که منسوب دولت ایران نیست و شخصی است در قبال دریافت کرایه به آن مسیر که تحت نظارت روسیه است تردد کند در این میان روسیه باید پاسخگو باشد که اجازه تردد به یک ماشین باری خارجی را داده اند و در حقیقت باید سفیر روسیه احضار شود نه سفیر ایران! و اینکه الهام علی اف بارها طی مصاحبههایی متعدد اعلام نموه است که مناقشه قره باغ به پایان رسیده است و تمامیت ارضی آذربایجان تامین شده است، باکو با بازداشت رانندگان ایرانی و اعتراض به ترددها به سمت خانکندی ثابت نمود که نظارتی بر این منطقه ندارد و گفتههای الهام علی اف در خصوص تامین تمامیت ارضی آذربایجان صحت ندارد.
۲-آذربایجان اعلام کرده است که منبعد بر مسیر قافان- گوروس نظارت خواهد داشت و این بهترین کار است پس چرا این کار را تا به امروز انجام ندادید؟ پس مقصر خود شما هستید و کوتاهی از سمت آذربایجان بوده است که تاکنون بر مسیر عبوری از داخل کشور پست نظارت و بازرسی ایجاد نکرده است، بازرسی کنید و ببینید باری که به سمت ارمنستان میرود چیست.
۳- این سوال در ذهن همه ایجاد می شود که چرا باکو در قبال کمکهای روسیه به جدایی طلبان قره باغ، دیدار و مذاکره فرماندهان روسی با رهبران جدایی طلب، آموزش ۱۳ سالهها و تلاش در جهت ایجاد ارتش برای دولت خودخوانده قره باغ واکنشی نشان نمی دهند لکن به تردد چند کامیون که به گفته خودشان تعداد آن به ۵۵ مورد می رسد اعتراض می کنند و همچنین تردد این تعداد کامیون و تخلیه بار در خانکندی هیچ تاثیری در اقتصاد دولت ایران ندارد و متهم نمودن ایران به اینکه دولت از این طریق کسب سود می کند واقعا مسخره است!
۵- متهم نمودن ایران به حمایت از جدایی طلبان قره باغ و تلاش در جهت استقلال قره باغ و تضعیف و تجزیه جمهوری آذربایجان یک اتهام بی اساسی است که از طرف برخی از کارشناسان ضد ایرانی مطرح می شود این در حالی است که مقام معظم رهبری بعنوان شخص اول ایران طی یک نطق تلویزیونی از تمامیت ارضی آذربایجان حمایت قاطعی بعمل آورد و از ارمنستان خواست که سرزمینهای اشغالی را تخلیه کنند که شامل همه مناطق اشغالی متعلق به جمهوری آذربایجان از جمله قره باغ به مرکزیت خانکندی میشود. ایران مخالف تغییر جغرافیای سیاسی منطقه است و این مهم یکی از اصول اصیل سیاست خارجی ایران محسوب میشود لکن باکو در قبال سیاست دوستی و مسالمت آمیز تهران با صداقت عمل نمی کند و با آوردن رژیم صهیونیستی و ارتشهای کشورهای بیگانه به آذربایجان، آینده امنیت منطقه را با چالشی جدی روبرو می سازد و نگرانی تهران از بابت حضور نیروهای بیگانه کاملا منطقی است و باکو باید در سیاستهای خود بعد از جنگ دوم قره باغ تجدید نظر کند.
۶-کارشناسان و برخی رسانههای آذری در حالی تردد چند کامیون به قره باغ را بازتاب میدهند و ایران را متهم به حمایت از جدایی طلبی میکنند که دولتهای آمریکا و فرانسه بعنوان اعضای گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا خواهان تعیین وضعیت حقوقی قره باغ شده اند در حالی که باکو اعلام کرده است هیچگونه مذاکرهای در این خصوص صورت نخواهد گرفت و ولایت خودمختار قره باغ طبق قانون اساسی آذربایجان منحل شده است و فقط میتواند به آنان شهروندی اعطا نماید، سفیر آمریکا در ایروان هفته گذشته به صراحت اعلام نمود که باید وضعیت حقوقی قره باغ مشخص شود و بلینکن وزیر خارجه آمریکا طی نامهای به همکار ارمنستانی خود اعلام کرد که باید مناقشه قره باغ در چارچوب گروه مینسک و طی یک بازه زمانی طولانی مدت حل و فصل شود؛ لکن رسانههای آذری علیرغم اعتراض رسمی وزارت خارجه آذربایجان به این موضوع، از پرداختن به آن طفره میروند و تردد چند کامیون به قره باغ را که قطعا در قالب شرکتهای خصوصی انجام می شود را مطرح نموده نوک پیکان اتهام و حملات را متوجه دولت ایران مینمایند حال اگر یک مقام رسمی ایران مثل مقامات آمریکا و فرانسه اعلام کند که باید وضعیت حقوقی قره باغ تعیین شود بر علیه ایران جو روانی در داخل آذربایجان به راه میاندازند. به عبارتی دیگر رسانههای آذربایجانی در حال سرپوش گذاشتن بر بی عملی دولت خود و ناتوانی آنان برای حفظ تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان از جمله در قره باغ به مرکزیت خانکندی هستند. تنها کشوری که به صراحت قره باغ را خاک اسلام و جهوری آذربایجان اعلام کرد ایران بود و مانند سایر کشورهای اروپایی و ... با نفاق و درویی آنرا تفکیک نکرد.
نویسنده: یاور ندرتی گیگلو