نرخ سود بانكي قابل قبول نيست
سیف: اينكه نرخ سود بانكي از تورم تبعيت نكرده و در قبال تورم 13،7% همچنان 24 يا 25 درصد است ، قابل قبول نيست.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاري صدا و سيما، ولي الله سيف در اولين همايش مالي اسلامي افزود: در اين باره اهرم هاي مختلفي بوده كه قبلا استفاده نشده و حالا ما قصد داريم از آنها استفاده كنيم.
رئيس كل بانك مركزي با اشاره به اينكه نرخ تورم در پايان آذر به 13،7 درصد رسيده است، گفت: اينكه نرخ سود بانكي از تورم تبعيت نكرده و در قبال تورم 13،7 درصد همچنان 24 يا 25 درصد است قابل قبول نيست.
وي با اشاره به اينكه در سال 63 قانون بانكداري بدون ربا تصويب و قرار شد سود علي الحساب به سپرده گذاران بانكي داده شود، گفت: چند سالي است كه رقم علي الحساب بيشتر از رقم سودي است كه سپرده گذار در پايان سال مي گيرد.
سيف افزود: به عنوان مثال در يكي از بانكها كه نمي خواهم اسم آن را ببرم 33 هزار ميليارد تومان سود علي الحساب در طول دوره به سپرده گذاران داده شده درحاليكه سود پايان دوره 22 هزار ميليارد تومان بوده است و اين يعني 11 هزار ميليارد تومان اضافه پرداختي به سپرده گذاران از جيب سهامداران.
وي گفت: وقتي ازآنها مي خواستيم كه بگويند اين پول را چگونه تسويه مي کنيد، مي گفتند آن را به سپرده گذاران هبه مي کنيم.
سيف افزود: آنها مي گفتند در مجمع بانك مصوبه مي گيريم و آن را اجرايي مي کنيم درحاليكه ما معتقديم اين مقوله هايي نيست كه بشود در مجمع براي آن مصوبه گرفت و اين يك اشكال بسيار بزرگ است.
وي گفت: بانك مركزي درحال صدور بخشنامه اي است كه به بانكها اعلام كند در ابتداي سال بايد سود سپرده ها را به طور دقيق محاسبه كنند و نرخ علي الحساب آن را نيز اعلام كنند و نمي توانند بيش از سود قطعي در پايان سال چيزي را به سپرده گذاران بپردازند.
رئيس كل بانك مركزي افزود: در شرايط موجود متاسفانه يكي از عواملي که اجازه كاهش نرخ سود بانكي را نمي دهد رقابت غلط بدون پاسخگويي در نظام بانكي کشور است.
سيف پرسيد؛ مگر مي شود بدون ترمز و محدوديت چون رقيب ما اعلام مي کند كه فلان قدر سود مي دهيم ما مثلا نيم درصد به رقم رقيب خود اضافه كنيم؟ بنابراين در شرف ابلاغيه اي به بانكها هستيم كه در اين زمينه مقيد باشند.
رئيس كل بانك مركزي افزود: در شرايط موجود متاسفانه يكي از عواملي که اجازه كاهش نرخ سود بانكي را نمي دهد رقابت غلط بدون پاسخگويي در نظام بانكي کشور است.
وي گفت: يكي ديگر از سوالاتي که از ما مي پرسند كه چرا در شوراي پول و اعتبار به صورت دستوري نرخ سود بانكي را كاهش نمي دهيد؟
سيف با بيان اينكه هم اينك حدود 45 درصد منابع نظام بانكي به اصطلاح منجمد است و نمي توان از آن براي پرداخت تسهيلات استفاده كرد، افزود: به عنوان مثال 15 درصد از اين منابع منجمد مطالبات از دولت است.
وي گفت: استاندارد بين المللي در نسبت كفايت سرمايه حداقل 12 درصد است اما متوسط ما 4،5 درصد است و حتي در برخي بانكها منفي است بنابراين با نرخ دستوري تبعات منفي آن به ساير بازارها رخنه مي کند.رئيس كل بانك مركزي افزود: در شرايط موجود متاسفانه يكي از عواملي که اجازه كاهش نرخ سود بانكي را نمي دهد رقابت غلط بدون پاسخگويي در نظام بانكي کشور است.
سيف افزود: ما نمي خواهيم با اين روند تنش در بازار ايجاد كنيم بنابراين به سمت كاهش نرخ سود بازار بين بانكي رفتيم و شاهد هستيم كه اين سود به زير 21 درصد رسيده است و نشان مي دهد مي توان با مكانيزم بازار بدون تنش به اين سمت برويم.
وي تصريح كرد: نرخ سود قابل قبول فرمولي است شامل نرخ تورم به اضافه يكي دو درصد به عنوان ريسك و بيشتر از آن قابل قبول نيست و ما بايد به روش منطقي به نرخ سود متعادل برسيم.
*نرخ تورم سالانه 13.7 درصد در پايان آذر
رئيس كل بانك مركزي گفت: با تلاش دولت يازدهم نرخ تورم بالاي 40 درصد به 13.7 درصد رسيده است و اين روند نزولي ادامه دارد.
سيف افزود: به ياري خدا نرخ تورم به دامنه قابل قبول تك رقمي و پايدار مي رسد.
وي با بيان اينكه ثبات بازار ارز از ديگر برنامه هاي بانك مركزي است ، گفت: دامنه نوسان نرخ ارز در يك سال اخير نسبت به مدت مشابه سال قبل 20 درصد كاهش يافته است.
سيف افزود: ارزش متوسط نرخ ارز يعني برابري ريال در برابر دلار با وجود آنكه ارزش دلار به شدت در بازار قوي تر شده فقط 5.7 درصد افزايش يافته است.
وي گفت: در هشت ماه ابتداي امسال ميزان تسهيلات بانكي حدود 220 هزار ميليارد تومان بوده است.
رئيس كل بانك مركزي افزود: 63 و 3 دهم درصد اين مبالغ بابت تسهيلات سرمايه در گردش است كه صرف كارهاي توليدي و بنگاه هاي اقتصادي مي شود.
سيف با بيان اينكه در نظام مالي و اسلامي دستاوردهاي خوبي داريم كه قابل عرضه در محافل بين المللي است ، گفت: متأسفانه نظام مالي که ايجاد كرده ايم كمتر در بيرون از مرزها عرضه شده است.
وي افزود: قابليت تخصصي و نگاه عميق اين نظام مالي قابليت عرضه در عرصه هاي بين المللي را دارد و بايد در صدد باشيم نقاط ضعف اين نظام بانكي را برطرف و نقاط قوت آن را تقويت كنيم.
سيف با بيان اينكه رشد نقدينگي در پايان آبان نسبت به ابتداي سال 94 ، شانزده درصد بوده است ، گفت: بانك مركزي نمي خواهد آمار غير قابل اتكا ارائه دهد و مقيد است دقيق ترين آمارها ارائه شود.
وي افزود: در دو سال گذشته 6 بانك و 4 موسسه اعتباري را كه پيش از اين تحت پوشش نظارتي بانك مركزي قرار نداشت ، زيرپوشش قرار داديم.
رئيس كل بانك مركزي گفت: در پايان سال 92 حجم نقدينگي کشور 580 هزار ميليارد تومان بود كه در حال حاضر با احتساب پوشش اين 10 بانك و موسسه حجم نقدينگي کشور 907 هزار ميليارد تومان شده است كه رشد 56 درصدي را نشان مي دهد.
*قضاوت درباره کارتهاي اعتباري زود است
رئيس کل بانک مرکزي در پاسخ به سوالي مبني بر اينکه در بازار مردم از کارتهاي اعتباري اعطايي بانکها براي خريد کالاهاي ايراني استقبال نکرده اند گفت: قضاوت در اين باره زود است.
ولي الله سيف در حاشيه نخستين همايش مالي اسلامي در مصاحبه با خبرنگاران افزود: به نظر من قضاوت سريعي مي کنيد بايد اجازه دهيد اين محصولات دربازار جاي خود را پيدا کند .
وي گفت: اين که از ابتداي ورود اين محصولات به بازار به اين ترتيب قضاوت شود به نظر من منطقي نيست .
سيف با بيان اينکه بايد اجازه دهيم شش ماه تا يک سال از ارائه اين محصولات در بازار بگذرد افزود: بايد تجربيات ساير کشورها را ببينيم که بازپرداخت کارتهاي اعتباري آنها چيست و چطور عمل مي کند و بعد مي توان در اين باره قضاوت کرد و فکر مي کنم آلان قضاوت يک کمي سريع است.
خبرنگاري پرسيد ؛ ظاهرا ارائه اين کارتها به صورت آزمايشي تنها در استان البرز آغاز شده است؟ که سيف پاسخ داد : به کل بانکها ابلاغ کرده ايم که کارتهاي اعتباري سراسري که بر مبناي عقد مرابحه است عمل شود و آلان بانکها دارند عمل مي کنند.