کشت بدون خاک زعفران در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی جهاددانشگاهی خراسان جنوبی بررسی شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان جنوبی، مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاددانشگاهی استان در گفتگو با خبرنگار صداوسیما با
ابراهیمی افزود: فاز اول شامل رشد زعفران در شرایط بدون خاک و محیط فراهم شده توسط فیتوترون بود و پس از پایان گلدهی بنهها به زمین اصلی منتقل شدند و ادامه مراحل زندگی تا پایان دوره رشد گیاه در خاک سپری شد.
وی گفت: از جنبههای مثبت تولید زعفران در محیط کنترلشده کشت ایروپونیک میتوان به امکان کنترل آفات و پاتوژن ها در این سیستم کشت اشاره کرد.
مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاددانشگاهی استان گفت: نتایج این تحقیق نشان داد که تنها در شرایطی میتوان به کشت ایروپونیک زعفران روی آورد که بنههای سالم و درشت در اختیار کشاورزان قرار گیرد؛ به عبارت دیگر استفاده از بنههای با وزن کمتر از ۱۲گرم که در کشت رایج مرسوم است سبب افت شدید عملکرد در کشت ایروپونیک خواهد شد و از طرفی سبب میشود تا در سال آینده نیز بنههای درشت کمتری در خاک تولید شوند؛ لذا کشاورزانی که بخواهند به این نوع کشت روی آورند باید به تهیه بنههای مرغوب و سالم بصورت ویژه توجه کنند.
ابراهیمی افزود: از طرف دیگر مشخص شد که بر خلاف تصور عموم جامعه، کشت ایروپونیک منجر به کاهش کیفیت علمکرد زعفران نمیشود و میزان سه آپوکاروتنوئید کروسین، پیکرو کروسین و سافرانال در کشت ایروپونیک نیز در حد استانداردهای لازم است.
مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان استراتژیک جهاددانشگاهی استان گفت: در مجموع امکان تولید زعفران ایروپونیک در خراسان جنوبی به شرط فراهم بودن نیروی کارگری در فصل کاشت زعفران و همچنین رعایت اصول اولیه تولید ایروپونیک وجود خواهد داشت.
وی گفت: با این وجود مطالعات بیشتری باید انجام گیرد تا با در نظر گرفتن کلیه هزینههای تولید در این طرح، میزان کارآمدی آن نسبت به کشت رایج سنجیده شود.
ابراهیمی افزود: کشت ایروپونیک یا هواکشت یکی از روشهای نوین تولید محصولات زراعی در جهان و راهکاری باارزش برای تولید محصولات باکیفیت و پایدار در طول سال در مناطقی با شرایط جوی نامساعد است و یا در مناطقی که زمین و منابع محدود برای تولید محصولات زراعی روبهرو هستند.
وی گفت: در این روش، کاشت گیاهان بدون استفاده از بستر کشت و در محفظهای از هوا بوده و گیاه به کمک پشتیبانی مصنوعی بهجای خاک در هوا رشد میکند.