رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران گفت: حذف ارز ترجیحی موجب افزایش ۴ تا ۵ برابری نیاز تولیدکنندگان به سرمایه در گردش میشود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای کاوه زرگران در نشست وزیر جهاد کشاورزی با تشکلهای کشاورزی و صنایع غذایی اتاق بازرگانی تهران افزود: به نظر میرسد سیاست دولت حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی است و برداشت بخش خصوصی این است که طی سه ماه آینده، این اتفاق خواهد افتاد البته سیاست گذار باید بداند که با این اتفاق نیاز واحدهای تولیدی به سرمایه در گردش چهار تا پنج برابر افزایش خواهد یافت این در حالی است که سرمایه مجاز بانکها، اجازه تامین این نقدینگی را نمیدهد که باید در این باره تدبیری اندیشیده شود.
وی اضافه کرد: در دوران آقای حجتی وزیر اسبق جهاد کشاورزی، شاهد این بودیم که معاونان در جلسات کمیسیون کشاورزی اتاق به صورت مرتب شرکت میکردند. این موضوع موجب شده بود تا خروجی خوبی برای دولت و بخش خصوصی حاصل شود از این رو از آقای ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی درخواست میکنم که از نمایندگان معرفی شده به اتاق گزارش بخواهند، زیرا در چنین شرایطی بسیاری از مشکلات قابل حل خواهد بود.
زرگران خطاب به وزیر جهاد کشاورزی افزود: سیاست گذاری در زنجیرههای کشاورزی به شکلی باشد که سهمبَری عادلانه برای همه حلقهها ایجاد شود. در گذشته، حلقههای اول مثل زراعت و باغداری بیشتر شامل حمایت وزارت جهاد بودند؛ در حالی که امروز، حلقههای دوم و سوم مثل صنایع تبدیلی نیاز به حمایت بیشتری دارند.
رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی تهران ادامه داد: به طور نمونه، قیمت شیر امروز تبدیل به دغدغه بزرگی در حوزه کشاورزی شده است؛ از این رو، باید به شکلی سرمایهگذاری انجام شود که هر دو حلقه مرتبط با شیر، منتفع شود و عدمالنفع یکی از حلقهها توسط حلقه دیگری پرداخت نشود.
به گفته زرگران، در برخی از حوزهها، صنایع تبدیلی به دلیل عدمالنفع بخش زراعت، هزینههایی را میپردازد که باید به این مسائل به صورت دقیق رسیدگی شود.
وی با اشاره به قیمت گذاری دستوری گفت: در سیاستهای قیمت گذاری، معمولاً هزینه مالی را در نظر نمیگیریم، اما بعد از آزادسازی، بزرگترین هزینه، هزینه مالی خواهد بود. به عنوان مثال، کارخانه روغنی که ۱۰ میلیارد تومان گردش مالی دارد با حذف ارز ترجیحی هزینه مالی ۴۰ میلیاردی دارد؛ بنابراین، از دولت میخواهم که در قیمت تمام شده محصول، هزینه مالی را نیز در نظر بگیرد.
علی مروی رئیس اندیشکده حکمرانی شریف نیز در این نشست گفت: حمایت یارانهای از نان موجب شده که سرانه دورریز نان در ایران با مصرف نان در دنیا برابر باشد و با ادامه این شرایط به جایی رسیدیم که برای دامدار به صرفه شده به جای خرید علوفه: آرد بخرد، تبدیل به نان کند و به دام بدهد.
وی با بیان اینکه کشور ما خشک است افزود: در عمل محصولاتی مثل گندم را تولید میکنیم که آب بر هستند؛ این امر شده تا چالشهای جدی داشته باشیم. آب در دسترس کم است و روند تولیدات و فرسایش خاک نیز مناسب نیست ضمن اینکه تولید و محصولات ما از آنجا که مستقیم با معیشت مردم گره خورده، اهمیت چند برابری پیدا میکند.
مروی ادامه داد: بخش قابل توجهی از نیروهای خوش فکر ما وارد بخش خدمات دانش بنیان کشاورزی نشده اند یا حتی اصلا شرکت دانش بنیانی در این بخش حساس، شکل نگرفته است.
عباس توکلی رئیس انجمن واردات کنندگان برنج نیز در ادامه گفت: ماهیانه بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ هزار تن نیاز به واردات برنج داریم. برنجهای بخش خصوصی در بنادر هند و خوزستان در حال فساد است و اجازه واردات را ندارد. ممنوعیت این واردات، هیچ کمکی به تنظیم بازار نکرده است. خواهشمند است این ممنوعیت از چهار ماه به دو ماه تغییر کند.
صدیق پور دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یک روزه گفت: گلههای ما پیر شده اند و هزینههای نگهداری آنها ۳۰ تا ۴۰ درصد بیشتر از یک گله عادی است. بی توجهی به جوجه یک روزه ممکن است شرایط بدی را به وجود آورده است. از دی ماه تا به امروز، ۷۰۰ میلیون جوجه یک روزه تولید کرده ایم.
وی افزود: به تغییر قیمت از سال گذشته توجهی نشده و شاید این قیمت، هزار تومان روی قیمت مرغ تاثیرگذار باشد، اما بی توجهی به این موضوع، باعث میشود تا تولید کنندهها کنار بروند و قیمت نیز، ناخودآگاه رشد کند.
جمشید مغازهای دبیر انجمن صنایع بیسکویت، شیرینی و شکلات ایران نیز در این نشست گفت: ارزش آفرینی این صنعت به دلیل وضعیت صادراتی، حتی در بدترین شرایط به ۷۰۰ یا ۸۰۰ میلیون دلار در سال میرسد، اما با این حال، همچنان با تامین روغن در سال گذشته مواجه بودیم و اکنون نیز، با کمبود گندم رو به رو هستیم.
وی افزود: به منظور درخواست واردات گندم اقدام کردیم، اما اتفاقی نیفتاد. این در حالی است که این پیشنهاد خود دولت بود که اعلام کرد، چون نمیتواند گندم را به اندازه کافی تولید کند، برای همین خودمان برای واردات گندم اقدام کنیم.
حمید رضا موثقی دبیر اتحادیه بازرگانان و توزیع کنندگان چای ایران نیز گفت: سال هاست که یک الگوی غلط اجرا شده و هیچ کدام از گروهها راضی نیستند. با خرید تضمینی برگ سبز چای و همچنین وجود سازمان چای مخالفیم و عقیده داریم که این سازمان باید منحل شود، زیرا نه صنعت رشد کرده و نه کشاورز به خواسته خود رسیده است.
محمد مهدی نهاوندی نایب رئیس اتحادیه وارد کنندگان نهادههای دام و طیور ایران هم گفت: خیلی خوب است که ارز ۴۲۰۰ قرار است حذف شود. وضعیت کشور به دلیل خشکسالی، نیازمند واردات نهاده به میزان بیشتر از ۳ برابر سال گذشته است.
سید رضا میرسلیمی، رئیس هیئت مدیره انجمن واردکنندگان دارو، افزودنی و مواد بیولوژیک دام نیز در ادامه این نشست، گفت: سازمان دامپزشکی اخیرا با یک نامه اطلاع داده تا به دلایل مختلف، جلوی واردات گرفته شود که این موضوع، میتواند مشکلات زیادی ایجاد کند از جمله این که سبب کاهش کیفیت و افزایش قیمت و رانت میشود.
وی خطاب به وزیر جهاد کشاورزی افزود: اجازه دهید تا این انجمن که فقط ۱۰ درصد نیاز جامعه را فراهم میکند، رقابت را برای کشور ایجاد کند.