صید ماهی جزء مهم ترین مشاغل در مناطقی است که در مجاورت با دریا، دریاچه، جلگه و … قرار گرفته اند و به دلیل وجود پتانسیل های فراوان در آذربایجان غربی این صنعت می تواند نقش بسزایی در اشتغال و تقویت اقتصادی این منطقه داشته باشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز آذربایجان غربی، قدمت ماهیگیری به دوران انسان های اولیه باز میگردد که برای سیر کردن شکم خود به شکار آبزیان دریایی می پرداخته اند.
در حال حاضر تنوع در ادوات صیادی تولید شده و موجود در بازار این کار را آسان تر از چند صد سال گذشته کرده است.
شناخت مهمترین مناطق صید ماهی به افراد کمک میکند تا بتوانند از این راه کسب درآمد عالی داشته باشند.
جالب است بدانید از مهم ترین مناطق صید ماهی و سایر آبزیان دریایی در جهان می توان به موارد زیر اشاره نمود: فنلاند، ایسلند، ویتنام، مصر، مکزیک، استرالیا، سوئد، کنیا، پاناما، کاستاریکا، سنگال، یونان، ترکیه، ایتالیا.
مهمترین مناطق صید ماهی در ایران
کشور ایران به دلیل مجاورت با دریاچه خزر از سمت شمال و هم جواری با خلیج فارس و دریای عمان از جنوب ، یکی از بزرگترین و مهمترین مناطق صید ماهی در خاورمیانه به شمار می رود.
امروزه صادرات آبزیان دریایی توسط صیادان ایرانی به کشورهای همسایه قوت گرفته و افراد زیادی از این طریق کسب درآمد می کنند.
در گذشته معمولاً شغل ماهیگیری در جنوب کشور موروثی بوده است و پسرها پس از پدر یا در کنار او ، این حرفه را آموزش دیده و سپس امرار معاش می کردند.
ظرفیت بالقوه آذربایجان غربی در تولید آبزیان
آذربایجان غربی با توجه به دارا بودن شرایط آب و هوایی مناسب ظرفیت بسیار خوبی در تولید آبزیان دارد.
در آذربایجانغربی انوع آبزیان از جمله شاهمیگو و ماهیان گرمابی شامل انواع ماهی کپور، فیتوفاک، بیگهد و آمور و ماهیان بومی از جمله زردماهی صید و روانه بازارهای داخلی و خارجی میشود.
به منظور حفظ و بازسازی ذخایر آبزیان منابع آبی(نیمهطبیعی) استان و ایجاد اشتغال پایدار اعضای تعاونی هر سال تعدادی بچهماهی به صورت ترویجی در این منابع رهاسازی میشود که این بچهماهیها نیز در مراکز تولید و تکثیر پلدشت تولید و پس از طی دوران پرورش و رسیدن وزن مناسب در این منابع رهاسازی میشود.
رودخانههای زاب، گادر، مهاباد، زرینه، سیمینه، نازلو، شهرچای، ارس و باراندوز مهمترین رودخانههای استان هستند که با نظارت محیط زیست در آنها صید ماهی صورت میگیرد.
همچنین عملیات صیادی در ۱۱ منبع نیمهطبیعی (دریاچه پشت سدها) آذربایجانغربی نیز شامل سدهای نوروزلوی میاندوآب، شهیدکاظمی و خراسانه بوکان، بارون ماکو، قیقاچ پلدشت، ارس، ارس دو، شهرچای ارومیه، سنجاق مهاباد، احمدآباد تکاب و حسنلو نقده است.
صید بیش از ۱۷ هزارتن انواع ماهی در آذربایجان غربی
مدیرکل شیلات استان آذربایجان غربی گفت: صید بیش از ۱۷ هزارتن انواع ماهی توسط ماهیگیران در آذربایجان غربی انجام شد.
محمدباقر قریشی مدیر کل شیلات استان آذربایجان غربی گفت: با شروع فصل سرما و اتمام تخم ریزی آبزیان در منابع آبی، فصل صید و صیادی آبزیان در مناطق مختلف استان شروع شد و پیش بینی میشود امسال بیش از هفده هزار تن آبزی از منابع آبی استان برداشت شود که در مقایسه با سال گذشته پانصد تن افزایش نشان می دهد.
وی با بیان اینکه در استان ۱۰ دریاچه پشت سد و تعدادی از آب بندها و آبگیرها مورد بهره برداری شیلاتی قرار میگیرد و در این راستا هزار خانوار صیاد در این منابع آبی به صید مشغول هستند، افزود: سالانه بیش از ۷ هزار تن انواع آبزیان پرورشی و بومی در این منابع آبی تولید و به بازار عرضه میشود.
قریشی با بیان اینکه آذربایجان غربی در بین استانهای ساحلی مقام اول و در کل کشور مقام دوم را به خود اختصاص داده است، افزود: علاوه بر منابع آبی سالانه ۱۰ هزار تن نیز انواع ماهیان گرم آبی و سردآبی را مزارع پرورش ماهیان تولید میکنند که پیش بینی میشود امسال بیش از ۱۷ هزار تن انواع ماهیان در منابع آبی، رودخانهها، دریاچه پشت سدها و مزارع پرورش صید میکنند.
مدیر شیلات و آبزیان آذربایجان غربی با اشاره به تولید سالانه بیش از ۵۰ میلیون قطعه بچه ماهی در مراکز تکثیر آذربایجانغربی اضافه کرد: هماکنون ۵ مرکز تکثیر بچهماهی سرد آبی و یک مرکز تکثیر بچهماهی گرمابی در استان فعال است و نیاز مزارع پرورش به بچهماهی را تأمین میکند.
قریشی گفت: هم اکنون سرانه مصرف ماهی در استان ۷.۲ کیلوگرم است در حالی که این سرانه در کشور بالای ۱۱ کیلوگرم است، تلاش داریم با برگزاری برنامههای آموزش پخت آبزیان، توزیع بروشور، دورههای ترویجی این سرانه را در استان افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه در آذربایجانغربی ۲۶۰ مزرعه پرورش ماهی سرد آبی و ۸۰ مزرعه پرورش ماهیان گرمابی فعال است افزود: در آذربایجانغربی انواع آبزیان از جمله شاهمیگو و آرتمیا، ماهیان گرمابی شامل انواع ماهی کپور، فیتوفاک، بیگهد و آمور و در ماهیان سردآبی شامل قزلآلا و نیز زینتی پرورش داده میشود.
و سخن آخر:
آذربایجان غربی از شرایط جغرافیایی مطلوبی برخوردار است و یکی از استان های پر آب محسوب میشود در صورت استفاده از پتانسیل این استان میتوان ظرفیت نهفته صنعت آبزی پروری را توسعه و ترویج داد.
نویسنده و خبرنگار : فاطمه علمدار
سردبیر: اسمعیلی