مدیرعامل شرکت آب منطقهای قزوین با بیان اینکه حدود ۳هزار حلقه چاه در اراضی شمال شهر قزوین شناسایی شده است گفت: برخی از باغداران، با سرقت از کانال یا حفر چاههای دستی، نسبت به احیای باغ هایشان اقدام میکنند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، ملکی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین در برنامه گفت و گوی ویژه
وی افزود: ۱۷۰حلقه چاه پیزومتری داریم که سطح آب دشت قزوین را هر ماه به صورت میلمتری، محاسبه میکنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان با بیان اینکه سطح آب دشت قزوین از سال۱۳۴۱ افت کرده و در برخی نقاط مثل تاکستان و بوئین زهرا سطح آب تا ۸۰متر کاهش یافته است خاطرنشان کرد: یکی از نتایج توسعه کشاورزی، برداشت بی رویه از آبخوان دشت قزوین بوده و به همین دلیل سطح آبهای زیرزمینی پایینتر رفته است.
وی افزود: تمام منابع آب دشت قزوین از بارشها و ورودی رودخانهها چه به صورت سطحی و چه زیرسطحی، تغذیه میشود.
ملکی با بیان اینکه یکی از نگرانیهای ما کیفیت آب منابع زیرزمینی است تصریح کرد: آبهای سطحی با خودشان سموم گیاهی و همچنین فاضلاب شهری و صنعتی را وارد آبخوانهای دشت قزوین میکنند.
وی افزود: نباید منابع آب را آلوده کنیم، چون پاکسازی منابع آب آلوده شده، هزینههای زیادی میطلبد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان گفت: در ۱۰سال اخیر با برنامه ریزیهای وزارت نیرو ۱۳طرح احیا و تعادل بخشی از جمله اصلاح شیوههای مصرف و بستن چاههای غیرمجاز برای احیای منابع آب اجرا شد که بر اساس قانون مجلس، باید تکلیف چاههای غیرمجاز مشخص شود.
ملکی با بیان اینکه بر اساس قانون سال۸۹ مجلس شورای اسلامی، باید تکلیف چاههای کشاورزی فاقد پروانه تعیین شود، گفت: هزار و ۱۸۸حلقه چاه فرم یک که قبل از سال۸۵ حفاری شده اند، در استان شناسایی و وارد سامانه شده است.
وی افزود: وضعیت ۷۱۴حلقه چاه در کمیسیونها بررسی شده و ۷۰حلقه چاه غیرمجاز نیز پر شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین ۱۳هزار و ۵۰۰هکتار باغ در استان داریم که با استعلام از جهاد کشاورزی، پروانه بهره برداری از چاههای فرم یک برای آنها صادر میشود.
وی با بیان اینکه سالیانه ۳۸۰میلیون مترمکعب از منابع آب زیرمینی بی رویه برداشت میشود، افزود: در سالیان اخیر با اقدامات صورت گرفته، تا ۵۰۰میلیون مترمکعب در مصرف آب صرف جویی شده است.
ملکی با اشاره به اینکه هزار و ۷۰۰حلقه چاه فرم ۵ که پس از سال۸۵ حفاری شده اند شناسایی شده است خاطرنشان کرد: استان قزوین اولین استانی است که چاههای فرم ۵ را شناسایی کرده است و نزدیک به ۸۰۰حلقه چاه پر شده و مابقی نیز پلمپ شده اند.
وی افزود: با اقدامات صورت گرفته تا ۲سال آینده، چاه غیرمجاز در استان قزوین نخواهیم داشت.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین با بیان اینکه سال۸۱ یک میلیارد و ۷۰۰مترمکعب آب از چاههای استان برداشت میشد، گفت: بر اساس آمار سال۹۸ میزان برداشت از منایع زیرزمینی به یک میلیارد و ۳۵۳مترمکعب رسیده است و حدود ۴۰۰ میلیون مترمکعب در برداشت آب، صرفه جویی کردیم.
ملکی در بخش دیگری از سخنانش با بیان اینکه دشت قزوین سالیانه قزوین بین یک و نیم متر تا ۲متر افت میکرد، تصریح کرد: بر اساس اقدامات صورت گرفته در این چند سال و همچنین بارندگیهای خوب ۲سال پیش، میزان افت آبهای زیرزمینی کاهش پیدا کرد و حتی ۳سانتی متر رشد منابع آبی داشتیم، اما با خشکسالی امسال، برداشتها افزایش یافته و امسال ۳۰سانتی متر افت منابع زیرزمینی، ثبت شده است.
وی افزود: حدود ۳هزار حلقه چاه در اراضی شمال شهر و اتوبان قزوین- زنجان شناسایی شده است و برخی از باغداران، با سرقت از کانال یا حفر چاههای دستی نسبت به احیای باغها اقدام میکنند.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان از دستگاههای اجرایی خواست زمانی که مجوز احداث باغهای شمال اتوبان را صادر میکنند، باید درباره احداث چاه، از آب منطقهای استعلام کنند.
ملکی با اشاره به اینکه برداشت بیش از پروانه مجاز چاه ها، به دشت قزوین آسیب زده است گفت: با نصب کنتورهای هوشمند جلوی بهره برداریهای بی رویه گرفته میشود.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین با بیان اینکه ۵هزارو ۸۰۰حلقه چاه مجاز در استان قزوین وجود دارد که کنتور هوشمند بر روی ۳هزار و ۸۰۰حلقه چاه نصب شده است، تصریح کرد: امسال زیرساختها تکمیل میشود و تمام چاههای دار کنتور هوشمند، به رصدخانه آب وصل میشوند و میزان مصرف آب آنها به صورت هوشمند کنترل میشود.
به گفته ملکی، وجود هزار و ۲۰۰کیلومتر کانال آبیاری دشت قزوین، در کشور بی نظیر است و باکیفیتترین آب کشور از سد طالقان در این کانال جاری میشود و ۶۰هزار هکتار از دشت را سیراب میکند.
وی افزود: استان قزوین منابع خوب آب از جمله کانال سد طالقان، رودخانه شاهرود و منابع آب زیرزمینی دارد که باید به درستی از آنها استفاده کنیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین با تأکید بر اینکه باید به سمت آبیاری نوین در کشاورزی و باغداری مدرن حرکت کنیم، خاطرنشان کرد: ۳شرکت بزرگ کشت و صنعت در استان قزوین فعالیت میکنند که با کمترین میزان مصرف آب، بیشترین محصول را برداشت میکنند.
وی افزود: بر اساس آخرین بررسیهای انجام شده سالیانه بین ۲تا۱۲ سانتیمتر، دشت قزوین افت میکند و فروچالهها بسیار خطرناک هستند و با کاهش مصرف و جلوگیری از افت منابع آب زیرزمینی با این پدیده میتوانیم مقابله کنیم.