انعقاد توافقنامه جدید امنیتی بین آمریکا، انگلیس و استرالیا بدین معناست که فرانسه یک قرارداد چندین میلیارد دلاری برای ساخت زیردریاییهای استرالیا از دست میدهد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی؛ انعقاد توافقنامه جدید امنیتی بین آمریکا، انگلیس و استرالیا بدین معناست که فرانسه یک قرارداد چندین میلیارد دلاری برای ساخت زیردریاییهای استرالیا از دست میدهد.
دولت فرانسه از این موضوع خشمگین است و دولت استرالیا را متهم به "زدن خنجر از پشت" کرده است.
ناتاشا باتلر خبرنگار الجزیره انگلیس مستقر در پاریس گزارش داد "امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه در کاخ الیزه از آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان برای صرف یک شام خداحافظی استقبال کرد. مرکل آماده استعفا از سمت خود به عنوان صدر اعظم آلمان است، اما مکرون تصمیم گرفت در این دیدار به این بحران دیپلماتیکی اشاره نکند که در حال آسیب رساندن به دولتش است. مکرون صحبت در این باره را به وزیر امور خارجه خود واگذار کرد.
ژان ایو لودریان وزیر امور خارجه فرانسه در سخنانی گفت "همانگونه که ما در فرانسه میگوییم، این در واقع یک خنجر از پشت است. ما رابطهای بر اساس اعتماد را با استرالیا برقرار کردیم و امروز این اعتماد شکسته شده است. "
استرالیا از توافقنامهای چند ساله به ارزش چندین میلیارد دلار با فرانسه خارج شده است که در ارتباط با احداث زیردریایی بود. اکنون استرالیا تصمیم دارد یک قرارداد دفاعی جدید را در این زمینه با آمریکا و انگلیس امضا کند. هدف از این قرار داد دفاعی مقابله با نفوذ چین در منطقه هند و اقیانوس آرام است.
کاخ سفید اعلام کرد در ارتباط با این قرارداد دفاعی جدید با پاریس گفت و گو کرده است قبل از آن که خبر دست یابی به این توافقنامه اعلام شود. اما مقامات فرانسوی این موضوع را به چالش کشیده اند.
ژان ایو لودریان در سخنانی گفت "این قرارداد یکجانبه، ظالمانه و غیر قابل پیش بینی برای من به شدت یادآور اقداماتی است که آقای ترامپ عادت داشت انجام دهد. "
تصمیم جو بایدن رئیس جمهور آمریکا برای امضای این توافق نامه و حذف هم پیمانان کلیدی اش احتمالا سبب تیره شدن روابط در دو سوی اقیانوس اطلس شود.
این موضوع همچنین سبب افزایش برداشتهای فزآینده در این باره در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا خواهد شد که آمریکا به صورت فزآیندهای یک شریک غیر قابل اتکاست و این اتحادیه باید بیش از پیش خودمختار شود.
پیر مارکوس از مرکز مطالعات راهبردی و بین المللی در سخنانی گفت: "امروز اتحادیه اروپا از نخستین راهبرد خود در ارتباط با منطقه هند و اقیانوس آرام خبر داد که سبب تقویت نقش خودش در این منطقه میشود و فرانسه هم به صورتی واضح یک بازیگر مهم در ارتباط با این موضوع است. "
مشخص نیست دولت فرانسه میخواهد چه اقدامی در ارتباط با لغو قرارداد از سوی استرالیا انجام دهد. این توافق نامه به توافق نامه قرن مشهور شده بود، اما اکنون از بین رفته است و حالا پاریس احساس خشم میکند و بر این باور است به فرانسه خیانت شده است.