با لغو این قرار داد، استرالیا با هدف مقابله با گسترش نفوذ چین در اقیانوس آرام، به تجهیز زیردریایی های هسته ای آمریکا می اندیشد.
به گزارش سرویس بین المللخبرگزاری صداوسیما ، شبکه تلویزیونی الجزیره، در گزارشی دلایل اقدام استرالیا در لغو قرارداد خرید زیردریایی از فرانسه و انعقاد قرارداد جدید با آمریکا را بررسی کرد. 'گزارشگر شبکه الجزیره گفت: استرالیا برای تقویت ائتلافهای خودش در همه زمینهها و با هدف مقابله با گسترش نفوذ چین در اقیانوس آرام و اقیانوس هند، تصمیم گرفت به زیردریاییهای هستهای آمریکا مجهز شود و بزرگترین قرارداد تسلیحاتی در تاریخ خود را با فرانسه لغو کند. قرارداد با فرانسه در ماه آوریل سال ۲۰۱۶ امضا شده بود و شامل خرید ۱۲ فروند زیردریایی بود که هر یک از آنها بیش از چهار هزار تن وزن داشت. اما چرا استرالیا به جای زیردریاییهایی که با برق و گازوئیل کار میکند، زیردریاییهای هستهای را انتخاب کرد؟
در ادامه این گزارش آمده است: توافقنامه سه جانبه که هدف آن، تبادل اطلاعات و تقویت همکاری دریایی و حمله از مسافتهای دور است، مبتنی بر انتقال فناوری ساخت زیردریاییهای هستهای به استرالیاست. یکی از ویژگیهای زیردریاییهای هسته ای، قدرت زیاد آن در باقی ماندن در سطح پایین آب است تا دشمنان نتوانند از هیچ ابزاری برای رهگیری آن استفاده کنند. همچنین رآکتورهای هستهای به زیردریاییها اجازه میدهد مدت نامحدودی زیر آب باقی بمانند و با سرعت و بدون هیچ سر و صدایی حرکت کنند و به همین علت شبیه شبحهایی میشوند که در عمق آبها حرکت میکنند. سر و صدای موتور زیردریاییهای سنتی، خط فاصل مرگ و زندگی است و اگر صدای زیردریایی رهگیری شود، امکان هدف قرار گرفتن آن فراهم میشود. استرالیا با گرفتن تصمیم خرید زیردریاییهای هسته ای، احتکار شش کشور آمریکا، روسیه، فرانسه، انگلیس، چین و هند را میشکند، کشورهایی که زیردریایی هستهای دارند. پیش از این نخست وزیر استرالیا با اشاره به مناسبات تسلیحاتی با آمریکا اعلام کرد این کشور ۷۷۱ میلیون دلار برای ارتقای ۴ پایگاه نظامی در شمال کشور هزینه خواهد کرد و همچنین رزمایش با آمریکا را گسترش خواهد داد.
گفتنی است فرانسه نیز از اقدام جوبایدن رئیس جمهور آمریکا در اعلام پیمان فناوری زیردریایی هستهای با انگلیس و استرالیا که موجب لغو توافق تسلیحاتی میان پاریس و کانبرا میشود به شدت خشمگین است.