کمیسیون تحقیق سازمان ملل اعلام کرد با وجود تعهدات رئیس جمهور بروندی، اوضاع حقوق بشر در این کشور همچنان «فاجعه بار» است و «در برخی موارد وخیمتر شده است».
پس از آنکه بروندی سالها دچار بحران و به ویژه درگیر اعدامهای خارج از روال قضایی، ناپدید شدنها و بازداشتهای خودسرانه بود، پیروزی اواریست انداییشیمیه در مه ۲۰۲۰ امیدها را زنده کرد.
اما کمیسیون در پنجمین گزارش خود که پنجشنبه منتشر شد اعلام کرد به رغم برخی بهبودی ها، اوضاع کلی برای احزاب مخالف، روزنامه نگاران و سازمانهای غیردولتی که با سرکوب دوباره مواجهند بدتر شده است.
رئیس کمیسیون سازمان ملل متحد در بیانیهای اعلام کرد «از زمانی که در ۱۵ ماه گذشته، رئیس جمهور جدید بروندی سوگند یاد کرد، نه تنها نقض شدید حقوق بشر همچنان ادامه دارد بلکه در برخی موارد اوضاع بدتر شده است».
در این بیانیه آمده است «اعضای احزاب مخالف همچنان به طور مداوم هدف محدودیتها و سوءاستفاده، نقض شدید حقوق بشر مانند ناپدید شدن ها، دستگیریها و بازداشتهای خودسرانه و شکنجه قرار دارند».
این منبع اعلام کرد «دولت در عین حال که برخی تحریمهای اعمال شده بر جامعه مدنی و رسانهها را لغو و برخی مدافعان حقوق بشر و روزنامه نگاران را آزاد کرد، به موازات آن تدابیری را برای افزایش کنترل بر کار سازمانهای غیردولتی بین المللی اتخاذ شد و به طور مداوم دشمنی با روزنامه نگاران مستقل را حفظ کرد».
در این بیانیه آمده است «کارشناسان اعلام کردند برخی اقداماتی که نیروهای امنیتی انجام داده اند ممکن است جنایت علیه بشریت به شمار آید. همانند آنچه از سال ۲۰۱۵ انجام میگرفت، این نیروها همچنان از مصونیت از مجازات برای ارتکاب اعمالی که میتوان جنایت علیه بشریت به شمار آورد مصون هستند».
در طبقه بندی سازمان غیردولتی «گزارشگران بدون مرز» درباره آزادی مطبوعات، بروندی جایگاه ۱۴۷ را در بین ۱۸۰ کشور دارد.