نمایندگان مجلس شورای اسلامی در دیدار با شهردار تهران بر ضرورت تغییر برخی ساختارها، تقویت مرکز مطالعات شهرداری تهران، توجه به رفع نیازهای شهروندی، توجه به درآمدهای پایدار و ... تأکید کردند.
الیاس نادران نماینده تهران در این جلسه گفت: تهران پایتخت ام القرای جهان اسلام بوده و در تمام کشورها تاثیرگذار است و البته نوع نگاه شما در شهرداری به مسأله نیز تاثیرگذار است. اینکه توجه به مسائل اجتماعی شهر یکی از مهمترین ترین دغدغههای تهران شده، جای شکر گذاری دارد. البته فاصله اجتماعی موجود آزار دهنده است و باید کاهش پیدا کند.
وی افزود: پناه مردم تهران مجلس و شهرداری است و انتظار حل مشکلات خود از سوی انها را دارند. همچنین مسئله فقر یک مسأله جدی است که نیاز به رسیدگی دارد. علاوه بر این هر چه تهران را زیباتر و جذابتر سازید بر کل کشور تاثیر میگذارد و به نوعی شهرداری متولی بهسازی بقیه کشور است.
حجت الاسلام سید جواد حسینی کیا، نماینده مردم کرمانشاه (سنقر کلیایی) نیز عنوان کرد: نمایندگان پای کار هستند تا هر جا که خلا قانونی میبینید، مشکلات را حل و به شهرداری تهران کمک کنند.
این نماینده مردم گفت: باید شفافیت به وجود بیاید و امور به صورت سامانهای انجام شود تا فساد از بین برود. به جوانان انقلابی اعتماد کنید و از هجمهها نهراسید. همچنین توجه به معماری ایرانی اسلامی در نقشهها وجود ندارد.
او بیان کرد: به مردم پیام دهید که اگر شما جای شهرداری بودید چه میکردید؟ قطعا مسایل کلیدی در این پیامها مطرح میشود. همچنین میتوانید از تهدیدهایی مانند پسماند فرصت به وجود بیاورید.
در ادامه مجتبی رضا خواه، نماینده تهران بیان کرد: نیاز شهر نگران کننده است و فاصله بین هزینه اداره شهر و میزان منابع مدام در حال افزایش است. در بحث اتوبوس، مترو و پسماند نیاز به سرمایه گذاری کلان وجود دارد و میزان نیازها چند برابر بودجه شهرداری است. نحوه درآمدزایی در شهرداری باید اصلاح شود در غیر این صورت شهرداران بعدی نیز همین اشکالها را خواهند گرفت.
او یادآور شد: تهران شاید جزو ۱۰ شهر پرجمعیت دنیا است و روشهای درآمدی آن باید اصلاح شود و در قدم اول باید یک کار پژوهشی انجام شود که اولویتهای کسب درآمد را مشخص کند.
فریدون عباسی، نماینده کازرون در این نشست تاکید کرد: نمیتوان تهران را کنار گذاشت و باید این شهر برای جمعیت بیشتر آماده شود، ولی میتوان این رشد جمعیت را کاهش داد و جمعیت را از تهران منتقل کرد. در حوزه تمدنی باید توجه اساسی به حوزه هنر شود و تغییر درحوزه فرهنگ از طریق خدمت انجام میشود.
او با بیان اینکه خدمات شهری باید از طریق هنر معرفی شود، توضیح داد: معرفی بخشهایی مانند خدمات آتش نشانی، بهداشتی و نظافت شهری و حمل و نقل از حوزه هنر و ساخت فیلم و سریال محقق میشود.
حجت الاسلام نصرالله پژمان فر، نماینده مردم مشهد و نایب رئیس کمیسیون اصل نود مجلس شورای اسلامی گفت: باید ساختارشکنی کنید و بازی را به هم بزنید و هویت شهر را که دچار تغییرات شده اصلاح کنید. تنها ظرفیت برای این تغییر، مردم هستند که باید پای کار بیایند. مثلا در مشهد جریانهای انقلابی بحث محیط زیست را در دست گرفتند و در ارتباط با جمعآوری متکدیان با ظرفیت گام دوم انقلاب این مشکل حل خواهد شد. فعالیتهای مسجد محور باید گسترش یابد و پایگاههای گفتمانی ما مسجد است، همچنین بدنه شهرداری باید تراش بخورد و لاغر شود.
محمد صفایی، نماینده گناباد در این جلسه با بیان اینکه ما جامعهای کوتاه مدت، کلنگی و فاقد راهبرد هستیم که چشم انداز را مینویسیم، ولی اجرا نمیکنیم، گفت: نفت نیز ما را تنبل کرده است. مثلا معماری قاجار و پهلوی داریم و آنها با استبداد آن را بهوجود آوردند، ولی معماری انقلاب اسلامی نداریم. در این سالها از ساحت علم فرهنگ زدایی کردیم. احداث یک پارک فرهنگ در تهران میتواند در این حوزه موثر باشد. همچنین ظرفیت مدنی کم بدیلی داریم که فقط در بحرانهایی مانند سیل و زلزله و... استفاده میکنیم که باید در شرایط عادی نیز از آن استفاده کنیم.
علی اصغرعنابستانی، نماینده جغتای، جوین و سبزوار نیز گفت: سرفصلها و نوع نگاه مطرح شده، امیدوار کننده بود و سرمایه اجتماعی باید همراه با عدالت اجتماعی برگردد. مظاهر آسیبهای اجتماعی باید با فوریت از بین برود و و روح زندگی به شهر برگردد و مردم در اداره شهر دخیل شوند.
وی با تاکید بر اینکه نباید از مسائل کوچک آزار دهنده غافل شویم، بیان کرد: تهران هویت مشخص ندارد و باید برای تهران هویت تعریف شود. همچنین از دیپلماسی شهری غافل نشویم. دیپلماسی که شاید نتیجه و خروجی آن در بعضی مواقع از دیپلماسی رسمی نیز موثرتر باشد.
علیرضا پورناصری، نماینده مسجد سلیمان عنوان کرد: در شرایط بیم و امید هستیم. مدیریت کشور به دست جریان انقلاب افتاده و براساس فرمایشهای رهبر معظم انقلاب حل مشکلات در حوزه مدیریت، قابل حل است و باید با میدان دادن به افراد متخصص و با انگیزه به این شرایط غلبه کنیم. تهران پایتخت است و توفیق و عدم توفیق آن بر سایر شهرها تاثیر گذار است و شهرداری تهران میتواند محوری برای انتقال تجارب به سایر شهرها شود. ۳۰ شهرداری شهرهای استانهای محروم کشور میتوانند زیر پوشش شهرداری تهران از حیث انتقال تجربه و کمکهای دیگر قرار بگیرند.
فاطمه محمدبیگی، نماینده مردم قزوین با اشاره به موضوع زندگی عفیفانه گفت: باید بازار بزرگ عفاف و حجاب و ارائه زندگی عفیفانه را درنظر بگیریم و باید یوسف پروری و مریم پروری داشته باشیم. ۶.۵ میلیون زن سرپرست خانوار داریم که سوء استفاده اخلاقی از آنها غیرت هر فرد آزادهای را بر میانگیزد، بنابراین باید بازارچههای مخصوص زنان سرپرست خانوار را فراهم کنید تا آنان مورد آزار قرار نگیرند. بوستانهای ویژه دختران و بانوان در مناطق مختلف باید احداث شود و متاسفانه هیچ کاری برای هویت بخشی به دختران در حوزه شهری انجام ندادیم. بیمارستانهای تخصصی بانوان میتواند یکی از این مدلها باشد چرا که حق استفاده از درمانگر همجنس در سایر کشورهای دنیا نیز به رسمیت شناخته میشود.
او ادامه داد: خانواده محوری و مناسب سازی معابر برای استفاده مادر و کودک و مراکز دوستدار مادر و کودک در تهران تعبیه نشده است. میتوان نهضت دفع پسماند هوشمند به روش بیولوژیک و صنعتی ایجاد کرد که درآمد شهرداری را بیشتر و مشکلات را نیز حل میکند. همچنین مسجد کارگاهها و مسجد فرهنگ سراها و مسجد بازارها باید تشکیل شود.
رضا تقی پور، نماینده تهران نیز بیان کرد: مرکز مطالعات شهردای یک ظرفیت بزرگ است و آنجا میتواند به مرکز تحقیقات مدیریت شهری تبدیل شود.
میتوان یک ساله تعریف زندگی مطلوب را بدست بیاوریم و بعد از آن خود را با آن شاخصها بسنجیم. همچنین بحث انتقال پایتخت را دنبال کنید در غیر اینصورت مشکلات تهران بیشتر میشود.
عبدالکریم جمیری، نماینده بوشهر، گناوه و بندر دیلم عنوان کرد: موفقیت شما موفقیت یک تفکر است. باید به اندازه اقتضائات وعده داده شود نه به اندازهای که فکر میکنیم. تیم مشاوره در این کار داشته باشید که موفقیت شما با آن رقم میخورد. موانع قانونی گاهی وجود دارد و بررسی دقیق در این زمینه میتواند کار را تسریع کند. نکته دیگر ایجاد انگیزه به نیروهای مختلف در سطوح مختلف است.
حبیب آقاجری، نماینده ماهشهر هم در ادامه این نشست بیان کرد: باید برای تمام امور زندگی افراد در شهر تهران به موضوعات توجه شود. شاه کلید اعتماد مردم مدیریت سالم است و اگر در این بخش موفق شوید به اهداف میرسید. باید به مساله آینده نگری تهران و تهدیداتی مانند زلزله که برای آن متصور است توجه شود.
در ادامه غلامحسین رضوانی، نماینده تهران گفت: بزرگترین چالش در منابع نیست و مشکل اصلی مدیریت است. موفقیت شما این است که با حفظ هویت خود کارآمدی داشته باشید و این مهم به شرطی محقق میشود که جهت گیری به سمت عدالت داشته باشید. بسیاری از نیروهای درون شهرداری تواناییهای خوبی دارند که باید از این ظرفیتها استفاده کرد.
علی خضریان، نماینده تهران عنوان کرد: باید درباره مدل حکمرانی عادلانه برای شهر تهران بیشتر تامل کنیم. مثلا در مدل طرح ترافیک، کسی که پول دارد میتواند هوا را آلوده کند و شبها تردد کند و این مسأله مردم را اذیت میکند. نکته دیگر هزینههای بالای شهر و گران اداره کردن آن است. یکی از همین نکات تفکیک زباله از مبدا و نقش مردم در این مسأله است. ولی همتی در این سالها برای آن نبوده در حالی که درآمد بالایی دارد و باید مردم را در آن شریک کنیم تا انجام شود و مردم در این صورت راحتتر مشارکت میکنند.
جواد نیک بین، نماینده کاشمر، مهدی طغیانی، نماینده اصفهان ابوالفضل عمویی، نماینده تهران، محمد سبزی، نماینده ساوه، محسن علیزاده، نماینده سپیدان و بیضا، سید ناصر حسینی پور، نماینده گچساران و باشت، روح الله نجابت، نماینده شیراز، مالک شریعتی، نماینده تهران و مجتبی توانگر نماینده تهران از دیگر نمایندگان حاضر در این جلسه بودند.