شکلات خوردن باعث جوش زدن میشود؟
آیا واقعاً خوراکی شیرین مورد علاقه شما عامل جوشهای ناخوشایندتان است؟
به گزارش گروه وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، از گذشته، شکلات به عنوان عامل بروز جوش مورد انتقاد قرار گرفته بود، اما آیا واقعاً علت جوش زدن شما علاقه شدید به مصرف این ماده شیرین است؟
از سال ۱۹۶۹، شکلات به عنوان یک عامل مؤثر در ایجاد آکنه مورد مطالعه قرار گرفته است؛ اما آیا چربی، شکر یا حتی مواد شیمیایی که برای تهیه این خوراکی خوشمزه استفاده شدهاند، میتوانند علت جوش زدن پوست شما باشند؟ این چیزی است که علم مشخص میکند.
آیا شکلات باعث جوش زدن میشود؟ (آنچه تحقیق میگوید)
در گذشته، مطالعات به دلیل مواد اضافی موجود در شکلات ـ مانند شیر و شکر ـ که این موارد میتوانند روی پوست نیز تأثیر بگذارند، کنار گذاشته شدهاند. مطالعات اولیه درباره شکلات و آکنه، از تکههای شکلات و تکههای کنترل شده (آب نباتهای پر از شکر، غالباً با قند حتی بیشتر از مدلهای شکلاتی) استفاده میکردند.
این ناسازگاریها منجر به نتایج متناقض و روشهای شبه برانگیز مطالعه و باعث شد بحث شکلات و جوش زدن هنوز پابرجا باشد. بنابر این، جای تعجب نیست که چرا پس از دههها تحقیق هنوز پاسخ روشنی در اینباره وجود ندارد.
علت اصلی ایجاد آکنه با خوردن شکلات
برخی از مطالعات به شکلات به عنوان علت بروز آکنه اشاره کردهاند
برخی تحقیقات نشان میدهند که شکلات ممکن است آکنه موجود را تشدید کند یا باعث ایجاد ترشحات جدید در پوست مستعد آکنه شود. یک مطالعه ۲۰۱۳ بر روی سلولهای آزمایشگاهی نشان میدهد که شکلات ممکن است با تشدید واکنش سیستم ایمنی بدن نسبت به دو باکتری عامل آکنه، شدت و دفعات بروز آکنه را افزایش دهد، اما این واکنش روی انسان ثابت نشده است.
مطالعه کوچک کنترل - دارونما، دو سو کور دیگری در سال ۲۰۱۴، ۱۴ مرد مستعد آکنه را مورد بررسی قرار دادند که کپسولهایی با کاکائوی شیرین نشده ۱۰۰ درصد یا پودر ژلاتین یا ترکیبی از این دو مورد پر شده را مصرف میکردند تا مشخص کنند آیا شکلات و دوز کلی دارو، آکنه را تحت تأثیر قرار میدهد یا خیر.
این مطالعه نشان داد که بین میزان کاکائو مصرف شده و افزایش علائم آکنه، رابطه مثبت وجود داشته است.
یک مطالعه مشابه در یک مجله دیگر نشان داد که پس از خوردن ۲۵ گرم شکلات تلخ ۹۹ درصد در هر روز، ۲۵ مرد مستعد آکنه پس از دو هفته، آکنه بیشتری داشتند و پس از چهار هفته این تغییرات هنوز هم وجود داشتند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد فقط ۴۸ ساعت پس از خوردن شکلات، دانشجویان دانشگاه دچار آکنه نسبت به همسن و سالان خود که مقدار قابل توجه آبنبات پاستیلی خورده بودند، ضایعات جدیدتر داشتند.
با این حال، برخی مطالعات دیگر، رابطه میان مصرف شکلات و بروز آکنه را رد میکنند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ که از ۴۴ جوان خواست که یک دفترچه یادداشت غذایی سه روزه تهیه کنند، هیچ ارتباطی بین مصرف شکلات و بروز آکنه پیدا نکرد.
بنابراین، تأیید یافتهها و تعیین اینکه چه ترکیبی در شکلات ممکن است به طور بالقوه باعث افزایش التهاب و وخامت علائم شود، به تحقیقات بیشتر با نمونههای بزرگتر و متنوعتر نیاز دارد.
تأثیر شکلات بر انسولین نیز به عنوان عامل مؤثر احتمالی روی آکنه مطرح شده است. یک مطالعه استرالیایی در سال ۲۰۰۳ نشان داد که شرکتکنندگانی که غذاهای خوشطعمشده با پودر کاکائو را میخوردند، پاسخ انسولین بالاتری نسبت به گروه کنترل که همان غذاها را بدون کاکائو میخوردند، داشتند.
مطالعهای در سال ۲۰۱۵ سطح انسولین و گلوکز خون در ۲۴۳ شرکت کننده مستعد آکنه و ۱۵۶ بزرگسال سالم را مورد بررسی قرار داد تا مشخص شود آیا مقاومت انسولین در بروز آکنه نقش دارد یا خیر. مطالعه، ارتباط مثبت بین آکنه شدید و مقاومت به انسولین را مشخص کرد.
با اینکه شواهد محدودی وجود دارد که اثبات کند شکلات خالص میتواند باعث جوش زدن شما یا آکنههای شدیدتری شود، اما سایر مواد موجود در شکلات یا کیک کاملا متفاوت هستند و میتوانند زمینهساز مشکل باشند.
آنچه درباره رژیم و آکنه میدانیم
منابع معتبر نشان دادهاند آکنه در افرادی که رژیم غذایی غربی ندارند، کمتر شایع است. از طرف دیگر، رژیم غذایی با شاخص قند خون بالا (یا گلیسمی بالا) که پر از کربوهیدراتهای زود هضم و شیرینیها بوده، با بروز آکنه ارتباط داشته است.
یک مطالعه بر روی ۱۲۰۰ ساکن جزیره کیتاوان پاپوآ گینه نو و ۱۱۵ شکارچی آچئه پاراگوئه، نشان داد که حتی یک تن از آنها آکنه نداشتند. هر دو گروه رژیمهای غذایی، از شاخص گلیسمی پایین که سرشار از ماهی و میوه هستند، استفاده میکنند و رژیم غذایی آنها شامل غذاهای تصفیه شده که معمولاً در رژیمهای غربی مانند نان، کلوچه و غلات وجود دارند، نیست.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۷ در مجله Academy of Nutrition and Dietetics نشان میدهد که غذاهای پر کربوهیدرات و سرشار از شکر (مانند نان شیرینی حلقوی یا نان بیگل، برنج سفید و کیک شکلاتی) ممکن است با بروز آکنه و شدت آن مرتبط بوده باشند.
آیا مصرف شکلات روی پوست شما تأثیر خواهد گذاشت؟
آیا لازم است هوسهای شبانه خوردن شکلات را کنار بگذارید و شکلاتهای پنهان شده در میز کار خود را جهت داشتن پوستی شفافتر دور بریزید؟ نه، لازم نیست.
اینکه آیا خوردن شکلات روی آکنه تأثیر میگذارد یا خیر، به خود فرد برمیگردد. با وجود دههها تحقیق، منبع معتبر کمی جهت اثبات اینکه آیا مواد غذایی مشخصی مانند شکلات، بهطور مستقیم باعث بروز آکنه میشوند یا خیر، وجود دارد.
البته این موضوع به آن معنا نیست که رژیم غذایی هیچ تأثیری در بروز آکنه ندارد. به احتمال زیاد، قند موجود در شکلات تختهای یا کاپ کیک شما، نسبت به خود کاکائو، مقصر جوشهای جدید یا آکنههای عمیقتر هستند.