تولید غذای آبزیان با استفاده از ضایعات ماهی قزل آلا، صرفه جویی بیش از ۱۲۰ میلیارد تومانی را به همراه خواهد داشت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز مازندران،حدود ۴۵ تا ۶۰ درصد از کل ماهی شامل سر، دم، بالهها، پوست، فلس، امعاو احشا و ستون فقرات را مواد زائد تشکیل میدهند.
جعفری محقق پژوهشکده اکولوژی دریای خزر میگوید: مواد زائد جانبی ماهی حاوی پروتئین، چربی و سایر مواد مغذی نسبتا بالایی بوده، ولی در اکثرموارد بدون هیچ گونه استفاده بهینهای دور ریخته شده و باعث آلودگی زیست محیطی هم میشود.
او میگوید:: یکی از محصولات جانبی در واحد فراوری ماهی قزل آلا امعا و احشا که بین ۱۰ تا ۱۵ درصد از وزن ماهی را تشکیل میدهند و این امعا و احشا ماده مناسبی برای تبدیل به پودر نبوده و زمان ماندگاری پودر تهیه شده بواسطه داشتن چربی بالا پایین است.
سبدغذایی گران قیمت آبزیان ارزان می شود
فارابی کارشناس شیلات مازندران میگوید: سبدغذایی آبزیان متنوعتر از حد تصور ماست، گندم، ذرت، سویا، پودر ماهی و جلبک بخشی از مهمترین جیره غذایی ماهیان درصنعت آبزی پروری است.
او میگوید: ۶۰ تا ۷۰ درصد قیمت تمام شده ماهی را پودرماهی به خود اختصاص میدهد وهزینه برای صنعت آبزی پروری بسیار بالا است.
این هزینه بالا سبب شد تا محققان پژوهشکده اکولوژی دریای خزر با ضایعات ماهی قزل آلا به فکر تولید جیر غذایی ارزان قیمت برای آبزیان بیافتند.
سیلو کردن ضایعات ماهی قزل آلا با استفاده از استارترهای میکروبی
صفری مجری طرح پژوهشکده اکولوژی دریای خزر با بیان اینکه ضایعات ماهی قرل آلا اصلا و تحت هیچ عنوان قابل تبدیل به پودر ماهی نیست، گفت: یک فراورده مفید با ارزش افزوده بسیار بالا از ضایعات دور ریختنی ماهی تولید کردیم.
وی افزود: ضایعات ماهی قزل آلا از جمله سر، فلس و باله پس از چرخ شدن، تخمیر و اضافه شدن باکتری مفید در دمای ۳۵ درجه تبدیل به بیوسیلاژ یا محصول پروتینی ماهی میشود.
صفری گفت: بیوسیلاژ تولید شده بواسطه ph اسیدی دارای زمان ماندگاری بالایی بوده و میتواند از آن به عنوان جایگزین پودرماهی در جیره آبزیان استفاده کرد.
مجری طرح پژوهشکده اکولوژی دریای خزر افزود: بیوسیلاژ تولیده شده خشک غنی از باکتریهای لاکتیک (پروبیوتیک) بوده و بر شاخصهای رشد و سیستم ایمنی ماهیهای کپور و قزل آلا تاثیر مثبت داشته و جز محصولات بیولوژیک فرا سودمند محسوب میشود.
طریق تولید بیو سیلاژ آزمایشگاهی با استفاده از ضایعات ماهی قرل آلا
جعفری محقق پژوهشکده اکولوژی دریای خزر گفت: ابتدا امعا و احشا ماهی قرل آلا چرخ اولیه میشود سپس حرارت اولیه داده میشود تا تیمار شود بعد از آن میکروبی طبیعی موجود در این ضایعات با سرد کردن غیر فعال میشود.
وی افزود: پس از سرد شدن میکروبی مفید که محققان پژوهشکده اکولوژی دریای خزر تولید کردند را به این ضایعات اضافه میشود.
جعفری گفت: تخمیر با اضافه کردن منبع ازت و منبع کرین شامل ملاس در مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت انجام و بیوسیلاژ خشک تولید و روانه بازار مصرف میشود.
افزایش قابل محسوس وزن و کیفیت ماهی با استفاده از این ماده غذایی
تقوی محقق پژوهشکده اکولوژی دریای خزر گفت:بعد از یک دوره دوماهه رشد مشاهده کردیم ماهی رشد بیشتر و از نظر کیفیت لاشه و طعم مزه خوبی داشته است.
وی افزود: تولید این بیوسیلاژ یا محصول پروتینی ماهی سبب تقویت سیستم ایمنی ماهی شده است بطوری که ماهیان گرم آبی و سردآبی همچون کپور، آمور و قزل آلا در مقابل بیماریهای مختلف مقاومت بیشتری داشته باشند.
تقوی گفت: در حالت عادی تخمیر امعا و احشا ماهی ۱۰ روز تا یک ماه زمان میبرد که با توجه به باکتری بهینهای که این محققان اضافه میکنند تخمیر در مدت ۲۴ تا ۴۸ ساعت انجام و ماده خشک که همان بیوسیلاژ است تولید میشود.
مصرف بیوسیلاژ یا محصول پروتینی ماهی در ماهیان کپور و آمور
این جیره غذایی تولیده شده در پژوهشکده اکولوژی دریای خزر تاکنون برای ماهیان کپور و قزل آلا استفاده شده است.
مزایای این جیره غذایی حاوی بیوسیلاژ سبب شد تا آقای ابراهیمی پرورش دهنده ماهیان گرم آبی در روستای عیسی خندق ساری از این روش استفاده کند و با این روش هزینه تولید پرورش ماهی گرم آبی را کاهش دهد.
ابراهیمی پرورش دهنده ماهیان گرم آبی در ساری گفت: غذای ماهی که در هر دو ماه استفاده میکردم حدود ۸ میلیون تومان بود که با استفاده از این بیوسیلاژ یا محصول پروتینی ماهی به نصف کاهش یافته است.
وی افزود: برای ماهیان کپور وآمور در مدت دو ماه از این جیره غذایی استفاده کرده است و حدود ۳۰۰ گرم به وزن ماهی در این مدت اضافه شده است.
امضا قرارداد با کارخانه تولید غذای ماهی قرل آلا در مازندران
محققان این مرکز برای تولید انبوه این جیره غذایی قرار است با یک کارخانه تولید غذای ماهی در شهرک صنعتی ساری قرارداد امضا کنند.
صفری مجری طرح پژوهشکده اکولوژی دریای خزر گفت: ضایعاتی که تولید میشود بواسطه اینکه این ضایعات سریع تحت تاثیر فساد قرار میگیرند به نوعی دور ریخته میشود و آلودگی زیست محیطی ایجاد میکنند.
وی افزود: محققان این مرکز برای تولید انبوه این جیره غذایی قرار است با یک کارخانه تولید غذای ماهی در شهرک صنعتی ساری قرارداد امضا کنند و پس از بررسی و تحقیقات نتیجه هفته آینده مشخص خواهد شد.
صفری گفت:با تولید سالانه ۵۰ تن جیره غذایی حاوی بیوسیلاژ میشود غذای ۳۶ هزار تن ماهی کپور و قرل آلا را در استان مازندران تامین کرد.
مجری طرح پژوهشکده اکولوژی دریای خزر افزود: با استفاده از این بیوسیلاژ، هزینه غذای هر کیلوگرم از ماهیان کپور و قرل آلا را از ۱۲ هزار تومان به نصف کاهش داد و صرفه جویی بیش از ۱۲۵ میلیارد تومانی خرید خوراک آبزیان را برای صنعت آبزی پروری مازندران به ارمغان آورد و این یعنی بخشی از نیاز پروتئنی جامعه با قیمت ارزانتری روانه بازار میشود.
خبرنگار سرویس اقتصادی خبرگزاری صداوسیما مازندران