معاون دفتر، حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست از وضع نگران کننده یوزپلنگ آسیایی در ایران خبر داد.
سیدمهدی حسینی به مناسبت روز ملی یوزپلنگ آسیایی در گفتگوی تلفنی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: در کشور ۳۰ تا ۴۰ قلاده یوزپلنگ وجود دارد و آمار دقیقی از جنسیت انها نداریم، اما حداقل ۴۰ درصد یوزهای ایرانی ماده است.
وی درباره اینکه سازمان حفاظت محیط زیست چه اقداماتی برای جلوگیری از تلفات یوزها انجام داده است؟ گفت: سازمان محیط زیست با کمبودهای مالی مواجه است و ۵ استان کشور از جمله خراسانهای شمالی و جنوبی، یزد، کرمان و سمنان؛ زیستگاه بیشترین یوزهای کشور است، اما متاسفانه عواملی حیات یوزپلنگ آسیایی را تهدید میکندکه میتوان به وجود سگهای گله و تصادفهای جادهای اشاره کرد.
حسینی افزود: سعی کردیم علائم راهنمایی و رانندگی و هشدار دهنده در استانهای یزد- منطقه توران و خراسان شمالی - منطقه میاندشت و سرعت گیرهای جادهای نصب شود تا رانندگان در زمان عبور از منطقه احتیاط کنند و برای سگهای گله در استانها برنامههایی گذاشته ایم که کشاورزان تمهیدات لازم را بیندیشند و آغلهای گله داران را جمع کرده ایم تا تهدید یوزپلنگها ها حذف شود.
حسینی افزود: در ده سال اخیر ۱۱ یوزپلنگ بر اثر تصادفات جادهای از بین رفته که ۸ قلاده مربوط به منطقه حفاظت شده توران در استان یزد بوده است.
معاون دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: اول شهریور امسال تصویری در منطقه میاندشت خراسان شمالی با دوربینها ثبت و ضبط شد که یک قلاده ماده یوزپلنگ به همراه دو توله اش در منطقه در حال تردد بود و این نشان میدهد منطقه حفاظت شده میاندشت هنوز پویا و منطقه زادآوری است، اما اگر بخواهیم نسبت به شرایط یوزپلنگ در کشور صحبت کنیم بسیار نگران کننده است و وضع خوبی نداریم.
حسینی با اشاره به زادآوری حیات وحش در سایت پرورش گفت: از لحاظ ژنتیکی در کشورمان زادآوری یوزپلنگ پایین و تکثیر آن در طبیعت کم است و در سایت پرورش نیز به دنبال آن هستیم که برای تکثیر این گونه در خطر انقراض اقداماتی انجام دهیم که سال گذشته ۴ قلاده یوزپلنگی که در پارک پردیسان در سایت پرورش نگهداری میشدبه نامهای کوشکی و دلبر، فیروز و ایران به منطقه حفاظت شده توران انتقال یافت تا برای زادآوری آنها اقدام شود.
حسینی گفت: کوشکی و دلبر شانس زادآوری بسیار پایینی به دلیل کهولت سن دارد، اما برای فیروز و ایران شانس زادآوری بیشتر است که سن بسیار پایینی دارد.
وی در پاسخ به اینکه چرا در سایت پرورش پارک پردیسان کوشکی و دلبر از لحاظ لقاح مصنوعی زادآوری نداشت؟ خاطرنشان کرد: آخرین تیر ترکشی که برای زادآوری یوزپلنگ میتوان انجام داد، محیط آزمایشگاهی و لقاح مصنوعی است و کروموزم آنها در پارک پردیسان وجود دارد، اما شانس بسیار کمی دارد که درباره کوشکی و دلبر به دلیل اینکه لقاح مصنوعی و زادآوری در فضای آزمایشگاه بسیار گران است ما به تنهایی از عهده آن بر نمیآییم بلکه باید از طریق مجامع بین الملل وارد عمل شویم.
وی افزود: کروموزومهای این دو گونه در بانک ژن سازمان حفاظت محیط زیست موجود است و هر زمان که بخواهیم میتوانیم این اقدام را عملی کنیم.