پخش زنده
امروز: -
در روزگاری نه چندان دور پهنه سواحل مدیترانه تا رود گنگ در شبه قاره هند جولانگاه یوز آسیایی بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ اما حالا سریعترین گونه زیستی جهان در خطر انقراض قرار دارد دوندهای که سرعتش در سه ثانیه بالغ بر ۱۰۰ کیلومتر میرسد.
در همین رابطه آقای شهاب الدین منتظمی مدیر کل دفتر حفاظت و مدیریت حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست گفت: اولویت سازمان محیط زیست حفظ زیستگاه، اکوسیستم زیستگاه، حفظ خود یوز و زیستگاه و طعمه یوز است که در این رابطه باید اقدامات اساسی انجام شود و کارهایی نیز صورت گرفته است.
تا چند سال گذشته استانهایی همچون خراسان جنوبی، شمالی، اصفهان، کرمان، یزد و سمنان میزبان یوزپلنگ آسیایی بودند، اما گویا حالا تنها زیستگاهی که هنوز ردی از یوزها در آن دیده میشود منطقه حفاظت شده توران در استان سمنان است.
در این رابطه آقای امیر عبدوس مدیر کل محیط زیست استان سمنان از تعداد یوزهای ثبت شده در این استان گفت: تا به حال ۱۸ فرد در طبیعت توران شناسایی شدند و برای آنها شناسنامه تهیه شده است، اما در رابطه با یوزهایی که مقابل دوربینهای تلهای ما ثبت نشده اند نمیتوانیم آمار دقیقی ارائه دهیم.
براساس آخرین دادههای علمی تعداد یوزپلنگها در ایران کمتر از ۴۰ فرد است و اگر بخواهیم نسبت آن را به زیستگاههای دیگر تعمیم دهیم به تعداد انگشتان دست نمیرسد که آقای عبدوس با اشاره به اقدامات صورت گرفته در منطقه حفاظت شده توران افزود: عوامل کاهش جمعیت یوزها تصادفات جادهای بوده که ما در محور شاهرود به سبزوار سرعت جادهای را ۳۰ کیلومتر کاهش داده ایم و به ۸۰ کیلومتر رسانده ایم و با نصب علائم ترافیکی در این محدوده به خودرو سواران نشان داده میشود که با احتیاط بیشتری رانندگی کنند.
این موضوع نشان میدهد که ما علاوه بر وضعیت بحرانی یوزها در کشور تنوع ژن را هم از دست داده ایم که آقای منتظمی در این رابطه تصریح کرد: ضرورت حفظ این گونه و عدم آسیب رساندن به آن از طریق جوامع محلی میتواند در میزان تلفات این گونههای در خطر انقراض کمک کند و از جوامع محلی میخواهیم به محض مشاهده یوز در یک منطقه و محدوده به نزدیکترین اداره محیط زیست اطلاع رسانی کنند و سازمان محیط زیست تمام تلاش خود را میکند تا بتواند برای انقراض حتمی یوزها کاری صورت بگیرد و باز هم تاکید میکنم جوامع محلی برای جلوگیری از انقراض این گونه ارزشمند نقش بسزایی دارد.
البته سازمان محیط زیست به دنبال زادآوری از یوزها در فضای اسارت است و چند سالی است که در این پروژه فعالیت میکند و باید دید به نتیجه میرسد یا خیر.
اما حالا نوبت من و شما به عنوان یک هموطن این است که برای حفظ و صیانت از این گونه در خطر انقراض تلاش کنیم تا به تاریخ نپیوندد.