مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از دولتهای اروپایی خواست به منظور برخورداری از آمادگی بهتر برای مقابله با بحرانهای آتی مشابه آنچه اکنون در افغانستان در جریان است، یک نیروی واکنش سریع تشکیل دهند.
وی افزود، ما باید از این تجربه درس بگیریم، به عنوان کشورهای اروپایی ما قادر نبوده ایم برای تامین امنیت فرودگاه کابل شش هزار سرباز در اطراف آن مستقر کنیم. آمریکا توانسته است این کار را انجام دهد، اما ما نتوانستیم.
بورل تصریح کرد اتحادیه اروپا با ۲۷ عضو باید نیرویی متشکل از پنج هزار سرباز داشته باشد. "ما باید بتوانیم سریع وارد عمل شویم. "
در ماه مه، ۱۴ کشور عضو اتحادیه اروپا ازجمله آلمان و فرانسه تشکیل چنین نیرویی را که از کشتی و هواپیما برخوردار است، پیشنهاد کردند تا بتواند به دولتهای خارجی دموکراتیک که نیازمند کمک فوری هستند، یاری برساند.
بورل با اشاره به توافقهایی که به منظور مقابله با بحران مالی خیلی سریع حاصل شدند، به عنوان نمونهای برای نشان دادن آنکه اتحادیه اروپا چگونه میتواند برای اجرای عملیات نظامی بر محدودیتها غلبه کند، گفت اکنون زمان آن فرا رسیده است که انعطاف پذیر باشیم. "ما میتوانیم بر روی مسیرهای متفاوت زیادی کار کنیم. "
در همین حال نیز ، «استانیسلاف زاس» دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی با اعلام این خبر که سازمان مذکور قصد اعزام نیرو به افغانستان را ندارد، مطالب در این مورد را بی پایه خواند.
استانیسلاف زاس با مطرح کردن این سوال که آیا افغانستان برای ما به دامی تبدیل نخواهد شد و آیا ما مجبور نخواهیم شد پسران خود را دوباره به آنجا بفرستیم؟ گفت: البته که نه. این نگرانیها کاملا بی اساس هستند.
دبیرکل سازمان پیمان امنیت جمعی خاطرنشان کرد سازمان پیمان امنیت جمعی یک سازمان نظامی – سیاسی کاملا دفاعی است و از نیروهای دفاعی جمعی تنها در محدوده مسئولیت خود، یعنی در مرزهای کشورهای عضو استفاده میکند.
زاس گفت: سازمان مذکور مجموع اقداماتی را برای کاهش حداکثری تهدیدات قاچاق مواد مخدر، تروریسم و مهاجرت غیر قانونی تدوین کرده است.
وی افزود: در حال حاضر اوضاع در آنجا در حال تغییر است و این امر باید به دقت بررسی و در فعالیتهایمان لحاظ شود، از جمله در زمینه مبارزه با تهدیداتی که رفع نشده و تا حدی حتی برعکس، فعال شدهاند.
کشورهای روسیه، ارمنستان، بلاروس، قزاقستان، قرقیزستان و تاجیکستان اعضا سازمان پیمان امنیت جمعی هستند.