کوه سوخته در شهرستان امیدیه در فاصله چند کیلومتری شهر تاریخی آسک قرار دارد که قرن های متمادی همچنان شعله ور بوده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ،اثر تاریخی کوه سوخته در شهرستان امیدیه در استان خوزستان، در بالای کوهی روبروی روستای خیط زبیت (زهیت) قرار دارد و آتش آن در طول قرنهای زیادی شعله ور بوده است.
این محل امروزه به کوه سوخته شهرت دارد. روایات محلی و بررسی دو واژه خیط زبیت یا زهیت نشان میدهد که خیط زهیت در زبان عربی به معنای در امتداد آتش بوده که نام با مسمایی برای این روستا است، زیرا دقیقا روبروی کوه سوخته و در امتداد آن قرار دارد.
وجود گاز SO ۲ و گچ در زیر لایهها و بالای کوه از ویژگیهای منحصر به فرد کوه سوخته است که بر اثر سوختن این گاز، شعلههای آتش این منطقه حتی از شهرستان هندیجان نیز قابل رویت است.
جهانگردانی که در قرن پنجم و ششم هجری از این منطقه عبور کرده اند، به وجود آتشی در بالای کوه اشاره نموده اند. به دلیل اینکه منبع گاز گوگرد تمام شدنی نبود، آتش ناشی از سوختن گاز، تحت عنوان آتش جاویدان، از دوره ساسانی برپا بوده و این محل را تبدیل به یک مکان مقدس برای زرتشتیان کرده بود.
از آثار به جا مانده در کوه سوخته به نظر میرسد این مکان دارای برج خاموشان برای مردگان بوده و از این محل به بخوبی حفاظت میشده است.
در مسیر بالا رفتن از کوه آثار یک برج دیده بانی دیده میشود. در پشت کوه سوخته، طی چند سال گذشته، حفاریهای غیر مجازی صورت گرفته است که منجر به کشف ساختمانی آجری شده است.
روی این ساختمان در طول سالیان متمادی از لایههای گل پوشیده شده به طوری که هم اکنون در زیر زمین قرار دارد.
ساختمان از آجرهای خشتی قرمز رنگ به ابعاد ۲۰ ×۲۰ ساخته شده است که متاسفانه به دیل حفاریهای غیر مجاز و غیر کارشناسی به ساختمان عصر ساسانی آسیبهایی وارد شده است.
همچنین به نظر میرسد در طول زمان، و به دلیل تخریب آب، بعضی از دیوارههای این ساختمان فرو ریخته است. در هرصورت با وجود اطلاع اداره کل سامان میراث فرهنگی استان خوزستان از وجود چنین محلی، متاسفانه هیچگونه اقدامی جهت حفظ این اثر تاریخی صورت نگرفته است.
کارشناسان میراث فرهنگی تخصیص نیافتن بودجه کافی را از دلایل اصلی از بین رفتن تدریجی کوه سوخته میدانند.
بیشتر بخوانید : هورالعظیم ، زیست بوم پرندگان خوزستان + فیلم
کوه سوخته امیدیه در فاصله ۱۲۰ کیلومتری شهر اهواز و ۱۲ کیلومتری شمال شرق امیدیه در کنار جاده این شهر به بندر دیلم واقع شده است.
بنامه عشیرة زبيد
ساكنه أين روستا
بودن بعد از زبیدیا عشیره
خفائ قبیلة ال باعباد