وزیر خارجه روسیه گفت، آمریکا به دنبال نفوذ در کشورهای آسیای میانه و حفظ حضور نظامی خود در منطقه است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه تلویزیونی راپتلی، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفت: آمریکا به دنبال نفوذ در کشورهای آسیای میانه و حفظ حضور نظامی خود در منطقه است.
خبرنگاری از لاوروف پرسید: ولادیمیر پوتین اعلام کرده است که نمیخواهد شاهد حضور نیروهای آمریکایی در آسیای میانه باشد. وال استریت ژورنال مطلبی با توجه به اظهارات ولادیمیر پوتین منتشر کرد و اعلام کرد روسیه خواهان حضور نیروهای آمریکایی در این منطقه نیست؟ چه تدابیری برای مقابله با این موضوع در نظر گرفته اید؟ من همچنین میخواستم نظر وزیر خارجه مجارستان را درباره عقب نشینی نیروهای آمریکایی از آسیای میانه هم بدانم. دوم من میخواستم نقش میانجیگری روسیه در دره پنجشیر را بدانم. آیا روسیه میتواند نقشی میانجیگری را در این رابطه ایفا کند و سوال سوم من این است که آیا روسیه با نظر شورای امنیت سازمان ملل درباره افغانستان موافق است؟ شرایطی در این زمینه تعیین کرده اید. این شرایط چیست؟
لاوروف گفت: روسیه آماده میانجیگری است. ما مذاکرات طرفهای افغان و جناحهای مختلف را تسهیل کرده ایم. فدراسیون روسیه مذاکراتی را در مسکو با حضور کشورهای آسیای میانه، چین، پاکستان، هند، ایران و آمریکا برگزار کرد. دولت پیشین و گروه طالبان در این مذاکرات شرکت کردند. در چارچوب این مذاکرات جامع ما یک گروه با حضور روسیه، چین و آمریکا ایجاد کردیم. سپس پاکستان به این گروه ملحق شد. روسیه، آمریکا، چین و پاکستان اخیرا در دوحه حضور داشتند. ما در تسهیل مذاکرات بین طرفهای ذینفع در افغانستان نقش داشتیم. سپس شاهد واقعیتهای میدانی جدیدی بودیم که غیرقابل باور بود. ما با وزرای خارجه آمریکا، چین و پاکستان در رابطه با این تحولات صحبت کردیم. همه آنها علاقمند به ادامه این کار بودند. شما میتوانید این کار را تسهیل سازی بنامید. ما تلاش کردیم که افغانها به توافق برسند تا این منازعه را حل و فصل کنند. ما خواهان مشاهده صلح و ثبات در افغانستان هستیم تا شاهد تهدیدی از طرف این منطقه برای سراسر منطقه نباشیم.
وی افزود: ما شاهد تهدید ترورسیم و قاچاق مواد مخدر از طرف افغانستان هستیم و امیدواریم آنهایی که تحولات افغانستان را دنبال میکنند در ذهن خود به صلح فکر کنند و وضعیت موجود را به شدت سیاسی نکنند و هراس افکنی ایجاد نکنند. ما شاهد اظهارات جوزپ بورل مسئوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا بودیم. قبل از آنکه نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج شوند اعلام کرده بود که ما نباید اجازه دهیم افغانستان بین روسیه و چین تقسیم شود. آیا یک دیپلمات ارشد اتحادیه اروپا باید درباره این مسائل فکر کند؟ من دلم به حال مردم کشورهایی که باید این سیاستها را بشنوند میسوزد. این رویه خوبی نیست. بهترین راه این است که مردم افغانستان به سرعت به صلح برسند و نباید بگوییم که آیا آنها به طرف غرب بیایند و یا به طرف چین یا روسیه بروند. این افراد سیاست خارجی اتحادیه اروپا را ایجاد میکنند.
وزیر خارجه روسیه گفت: در رابطه با این سوال که آیا روسیه میخواهد درباره موضوع افغانستان در شورای امنیت سازمان ملل صحبت کند باید بگویم که این فرایند مدتی است که در جریان است. قطعنامههایی وجود دارد و تصمیمهایی وجود دارد که کمیتههای ویژه آنها را گرفته اند. موضوع به اجرایی شدن این قطعنامهها مربوط میشود. این وظیفه شورای امنیت است. رئیس جمهور فرانسه اخیرا با رئیس جمهور پوتین صحبت کرد و پیشنهاد داد که شاهد برگزاری نشست ۵ عضو دائم شورای امنیت برای تبادل نظر درباره افغانستان باشیم. ما پیش از این شاهد برگزاری نشست شورای امنیت سازمان ملل در نیویورک با حضور تمامی اعضای دائم و غیردائم بودیم. همه میخواهند در این رابطه کار کنند. باید بگویم که بحثهای مطرح شده در این نشست سبب ایجاد پیشرفتی نشد. این تنها درباره درک واقعیتهای میدانی و دور نشدن از آنها بود. دوم باید بگویم که این جلسه برای تاکید بر تعامل بین طالبان و دیگر گروههای سیاسی در افغانستان بود تا به مذاکراتی که از هفته گذشته آغاز شده است کمک شود.
لاوروف گفت: به نظرم نشریه وال استریت ژورنال باید از خود این سوال را بپرسد که آیا روسیه خواهان حضور نیروهای آمریکایی در آسیای میانه هستند یا نه؟ من به صراحت به شما میگویم که اهداف مشترکی در جهت امنیت مشترک داریم. ما درباره معاهده امنیت مشترک صحبت میکنیم. همه متحدان در این معاهده باید با حضور نظامی خارجی در خاک خود موافق باشند، اما زمانی که آمریکاییها میخواستند از افغانستان عقب نشینی کنند خواهان حضور شماری از نیروها و تجهیزات خود در کشورهای همسایه افغانستان بودند تا اگر لازم باشد از آنجا به افغانستان حمله کنند. این به نفع آمریکا است که در یکی از کشورهای آسیای میانه حضور نظامی داشته باشد تا آمریکاییها به اهداف خود برسند. من تردید دارم که هیچ کشوری در آن منطقه تمایلی به این موضوع داشته باشد که نیروهای آمریکایی در خاکش مستقر شوند و از آنجا افغانستان را بمباران کنند. واشنگتن به طور مستمر خواهان متقاعد کردن شماری از کشورهای آسیای میانه است تا افغانهایی را که با آمریکا و اتحادیه اروپا همکاری داشته اند پذیرش کنند. آنها در ابتدا درباره مدت زمان چند ماه صحبت کردند و سپس گفتند که میخواهند بر روی ارائه ویزا به آنها صحبت کنند.
وی افزود: اول از همه اگر افغانها برای سالها با آمریکاییها همکاری کرده اند آنگاه چه نیاز است که سوابق آنها برای صدور ویزا بررسی شود؟ دوم اینکه اگر آمریکاییها برای صدور ویزا به دو تا سه ماه زمان نیاز دارند پس چرا به منافع کشورهایی که میخواهند این افغانها را به آنجا اعزام کنند، احترام نمیگذارند. آیا این کشورها نباید وضعیت این افغانها را بررسی کنند؟ آیا این کشورها نباید وضعیت این افغانها را از هر لحاظ مشاهده کنند؟ آیا آنها به زمان کافی برای آوردن درخواستهای آمریکا نیاز ندارند؟ از هرجنبهای که به این موضوع نگاه کنید این در راستای منافع آن کشورها نیست. آمریکا با این اقدامات خود در تلاش است تا در این کشورها نفوذ کند. اما در نهایت تصمیم گیری را این کشورها انجام خواهند داد. دیروز یک جلسه به روش مجازی بین مقامات کشورهای عضو معاهده امنیت جمعی برگزار شد. از پاکستان برای حضور در این نشست دعوت شده بود. رئیس جمهور ازبکستان در آن شرکت کرده بود. همه آنها به صراحت و روشنی درباره این مسائل صحبت کردند. ما توافق کردیم تا میانه ماه سپتامبر که نشست کشورهای عضو امنیت جمعی در دوشنبه برگزار میشود موضوع افغانستان و آنچه را که در کشورهای همسایه آن در نتیجه اقدامات آمریکا میگذرد بررسی کنیم. این در مرکز توجه تمامی شرکت کنندگان در این نشست خواهد بود.