سنت نقاشی صورت عروس از زمانهای قدیم هنوز در روستای دونیه لوبینیه حفظ شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما از سارایوو به نقل از رسانههای محلی، سنت غیرمعمول بوشنیاکها در دهکدهای کوچک در کوزوو، توجه عموم مردم سراسر اروپا و جهان را به خود جلب میکند. سنت نقاشی صورت عروس از زمانهای قدیم هنوز در روستای دونیه لوبینیه حفظ شده است.
روستای دونیه لوبینیه در کوههای شار، نزدیک مرز بین کوزوو و مقدونیه شمالی واقع شده است و جمعیت آن بیش از سه هزار نفر است که بیشتر آن را بوشنیاکها (بوشنیاک نام تاریخی برای ساکنان بوسنی و هرزگوین است) تشکیل میدهند. این روستا به دلیل سنت چند صد ساله خود در تزئین عروس در میان مردم محلی بوشنیاکها توجه رسانهها را به خود جلب کرده است.
پیروان این سنت قدیمی معتقدند که نقاشی صورت عروس در روز عروسی هیچ مشکلی ایجاد نمیکند، بلکه از عروس در برابر هرگونه بدبختی در طول ازدواج محافظت میکند.
قدمت این مراسم به هزار سال پیش برمی گردد و مخصوصاً به دلیل شیوه نقاشی دقیق روی صورت عروس معروف است. عزیزا شفیتاگیچ هفتاد و سه ساله از آخرین افرادی است که در تکنیک نقاشی چهره، با الگوهای منحصر به فرد میداند.
عزیزا شفیتاگیچ پیرزن ۷۳ ساله یکی از آخرین افرادی است که آرایش صورت عروس را انجام میدهد، به نظر میرسد که نسلهای جوان علاقه چندانی به یادگیری آن ندارند.
سلما دمیروویچ عروس جوانی است که عزیزا روی صورتش تزئینات پیچیدهای به کار برده است. سه دایره بزرگ روی چهره عروس نماد چرخههای زندگی هستند و دایرههای قرمز برای باروری است.
بر روی سر عروس قبل از خروج از سالن آرایشگاه یک مخروط قرار داده میشود و یک توری قرمز نیز روی آن گذاشته میشود.
از جمعیت سه هزار نفری این روستا تقریبا دوسوم ساکنان در شهر به کار مشغول هستند. آداب و رسوم چند ساله عروسی روستا نیز در خطر از بین رفتن است.