رئیس مرکز توسعه شوراهای حل اختلاف درباره اینکه مستأجران در چه شرایطی میتوانند براساس مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا از تخلیه ملک خودداری کنند توضیح داد.
به گزارش گروه وب گردی خبرگزاری صدا و سيما، ورود استانهای کشور به پیک پنجم همهگیری کرونا و شیوع گسترده سویه دلتای این بیماری، کشور را در وضع خاص و حساسی قرار داده است. در حالی در پیک پنجم قرار گرفتهایم که در نیمه تابستان، بسیاری از جابجایی مستأجران در این ایام انجام میشود که با توجه به وضعیت بیماری، امکان نقل مکان برای بسیاری از مستأجران مهیا نیست.
ستاد ملی مقابله با کرونا برای مهار بیشتر این بیماری و نیز کنترل چرخه شیوع ویروس کووید ۱۹، دستورالعملها و مصوباتی برای مستأجران دارد و از آنجا که مصوبات این ستاد در حکم قانون است، استناد به آنها راهکاری برای تدام قراردادهای بین موجر و مستأجر است.
حجتالاسلام هادی صادقی، رئیس مرکز توسعه شوراهای حل اختلاف کشور پیش از این (۱۰ خرداد) با حضور در برنامه "صبح به خیر ایران" شبکه یک سیما، به تشریح عملکرد شوراهای حل اختلاف در خصوص مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا در خصوص اجاره منازل مسکونی پرداخته بود که متن سخنان او را بازنشر دادهایم.
صادقی در آغاز سخنانش درباره ضمانت اجرایی مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: ستاد ملی مقابله با کرونا بر اساس مصوبه شورای عالی امنیت ملی ایجاد شده و مصوبات این شورا برای همگان لازمالاجرا و به حکم قانون است.
وی افزود: از سال گذشته که این ستاد شکل گرفت و وارد عرصه ساماندهی امور اجتماعی و امور مردم در مقابله با کرونا شده است، مصوبات متعددی داشته و جلسات مکرری داشته که یکی از مصوبات در جلسه سی و ششم آن در تاریخ ۸ تیر ۱۳۹۹ درباره اماکن استیجاری مسکونی بود. این مصوبه سعی کرده هم قیمتها را کنترل کند و هم اینکه به دلیل قرار گرفتن در اوج شیوع کرونا و قرمز بودن خیلی از شهرهای کشور، اصل جابجایی را کاهش دهد و به حداقل برساند تا از انتقال بیشتر بیماری جلوگیری شود.
صادقی گفت: این مصوبه چند نکته دارد و یکی از مهمترین آن بند نهم مصوبه است که برای حمایت از اقشار آسیبپذیر تصویب شد و البته در حد زیادی هم مؤثر بوده و به این جریان کمک کرده که جابجایی کمتر شود و شیوع کرونا و نرخ اجاره بهای منازل مسکونی کنترل شود.
وی افزود: برخی این اشکال را وارد میدانند که مصوبه اشاره به افزایش تا ۲۵ درصد دارد؛ اما واقعیت این است که اگر این مصوبه نبود شاهد بیش از ۲۵ درصد افزایش در نرخ اجاره بها میبودیم که تصویب آن به کنترل قیمت اجاره بها کمک کرد. البته این میزان افزایش برای کلانشهرهاست و در شهرهای بزرگ ۲۰ درصد و در شهرهای کوچک ۱۵ درصد است.
رئیس مرکز توسعه شوراهای حل اختلاف کشور در ادامه تأکید کرد: البته گاهی شاهد این هستیم که موجران و مستأجران توافقاتی بیش از درصد اعلامی دارند که اشکال و منعی ندارد. اما اگر موردی باشد که مشمول مصوبه است، مستأجران مجبور نیستند به هر مبلغی که موجران درخواست میکنند تن دهند و میتوانند با مراجعه به شوراهای حل اختلاف از حقوق قانونی دفاع کنند و اختلاف بین آنها بر اساس این مصوبه و برابر قانون حل میشود.
وی هچمنین وجود برخی از استثناها در مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا را مورد تأکید قرار داد و گفت: در مصوبه نخستین ستاد ملی ۴ استثنا پیشبینی شده بود. بعد در اواخر پاییز هم ۴ استثنای دیگر به آن اضافه شد و الان کار بر اساس این ۸ استثنا صورت میگیرد. اصل کار این است که اگر مستأجر نخواهد ملک مورد اجاره را تخلیه کند به شرطی که تمام مفاد قراردادی را رعایت کرده و اجاره بها را سر وقت پرداخت کرده باشد، قرارداد به شکل خودکار با ۲۵ درصد افزایش اجاره بها برای یک سال تمدید میشود. تمدید یک سال در مصوبه دوم ستاد ملی ذکر شده است.
صادقی ادامه داد: در مصوبه دوم همچنین ذکر شد که اگر شرایط اضطراری شد دوباره تصمیمگیری خواهد شد و ستاد ملی مقابله با کرونا دوباره نظر خواهد داد؛ اگر نظری ندهد، شرایط به شکل عادی برمیگردد و مالکان و مستأجران به اختیار خودشان میتوانند جابجایی را صورت دهند. ولی اگر ستاد ملی مقابله با کرونا در این باره مصوبه جدید صادر کند، باید طبق آن عمل شود.
رئیس مرکز توسعه شوراهای حل اختلاف گفت: باید از مردمی که به شوراهای حل اختلاف مراجعه میکنند تشکر کرد. اینطور نیست که ما به موجران یا مستأجران یک سویه نگاه کنیم. خیلی موقعها موجران با کمال انصاف عمل میکنند. یک موقع هم هست که یک طرف اصرار به نظر خود دارد و به صلح نمیرسند که طبق مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا رأی صادر میشود.
وی در ادامه با طرح پرسشِ آیا در دوره شیوع کرونا در شوراهای حل اختلاف رأی تخلیه صادر شده است؟ پاسخ داد: بله، این رأی صادر میشود و برای جاهایی است که جزو استثناهای ۸ گانه مصوبه ستاد ملی است.
صادقی در توضیح این استثناها گفت: یکی این است که مستأجر به تعهدات خود عمل نکرده باشد. دوم این است که مستأجر افزایش ۲۵ درصدی را نپذیرد. سوم این است که این توافق انجام شود یا شورا رأی به تمدید قرارداد بر اساس ۲۵ درصد افزایش اجاره بها دهد که اگر ظرف یک ماه بعد از آن پرداخت ودیعه یا اجاره بها را عمل نکند. مورد دیگر این است که موجر به ملک اجاره داده شده نیاز پیدا کند و این نیاز باید برای قاضی شورای حل اختلاف احراز شود.
رئیس مرکز توسعه شوراهای حل اختلاف در معرفی دیگر استثناهای موجود در مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: اگر موجر خانه خود را بفروشد، مستأجر طبق مصوبه دو ماه فرصت دارد که ملک مورد اجاره را تخلیه کند. یک مورد دیگر این است که فرد خانه قدیمی خود را اجاره داده و حالا قصد دارد آن را از نو بسازد که اگر پروانه ساخت از شهرداری داشته باشد، حکم تخلیه صادر میشود.
اخه چرا جلوی این افراد رو نمیگیریددددد
به کی باید شکایت داد کجا
یعنی از خدا نمی ترسید
چرا دنبال کار ما مستاجران نیستین
ندای مستاجر
همه مالکان میدونن که پول اجاره برکت نداره چون مستاجر ای بدبخت از شکم زن و بچه میبرن میدن به مالکای (البته بعضی از مالکان) بی انصاف و در مرور زمان به لطف خداوند جایگاهشان عوض خواهد شد و خود و یا فرزندانشان به حال و روز مستأجران دچار خواهند شد و آن روز دیر نیست
چطوری است که همه چیز را هزار برابر گران کردند و فقط اجاره خانه باید بیست درصد افزایش داشته باشد این اجاره که هزینه خرابی که مستاجر به بار می آورد هم نمی شود مستاجر ارث پدرش را که از مالک نمی خواهد. دولت اگر می خواهد به مستاجر و مستضعف کمک کند از جیب خودش کمک کند نه از جیب مردم . مستاجر.همه مستاجر ها که بی بضاعت نیستند خیلی از آن ها مغازه دار . بازاری و دلال هستند کامیون و کشاورزی دارند چندین قواره زمین باسند و بدون سند دارند. با سرمایه سان دارند کاسبی می کنند . من خیلی از مستاجر ها را می شناسم که بازاری و دلال و بنگاه دار است .یک شاسی بلند خودش دارد یکی خانمش دایم هم در حال گشت و گذار و مسافرت و خوشگذارانی است .یک روز جنوب است یک روز شمال یک روز گرجستان است یک روز ترکیه . حالا هم به عنوان مستاجر رفته در خانه مردم.مفت نشسته و با سو استفاده از قانون کرونا به مالک دهن کجی می کند و به ریش همه میخندد .درحالی که خیلی از صاحب خانه ها فقط یک حقوق بگیرند که با هزار سگ دو زدن شیفت اضافه کار کردن و بدبختی و وام و قناعت و مسافرت نرفتن و... یک آپارتمان خرید که در این روزگار گرانی و سیاه کمک خرجش باشه و بعد هم سر پناهی برای بچه اش باشه حالا چندین سال است به بهانه کرونا عده ای به عنوان مستاجر مفت در خانه مردم نشسته اند مگر عمر مفید یک آپارتمان چقدر است . عده ای کرونا را بهانه کردند برای پیشبرد اهداف و منافع خودشان .چرا قانون کرونا و کرونا فقط برای موجر و اجاره است و برای مراسمات و ... کرونایی .وجود نداره ؟ واقعا دیگه آدم احساس امنیت نداره هر آن ممکنه اموال و سرمایه و... آدم بر باد برودیا به طریقی غصب شود .
دولت اگر واقعا قصد کمک دارد اول مستاجران بی بضاعت را شناسایی کند و بعد از جیب خودش کمک شان کند .
این زمانه بیرحم باعث شده که کسی به دیگری رحم نکند ، واقعیت این است که پول همان قدرت است ، وای اگر شخصی ضعیف بشه ، از خودی بیشتر میخوره تا غریبه ، بین موجر و مستاجر سالهاست که تنش قیمتی است و دلیل آن سوءمدیریت هاست ، تعرفه ها نامشخصه ، بعنوان مثال شخصی در آپارتمانش هزینه سنگین کرده و اجاره بیشتر گرفته مالک دیگر در همان آپارتمان میخواهد قیمت بالاتری را اجاره دهد در حالی که نقاشی و امکانات خانه اش مثل آن مالکی که هزینه کرده نیست ، بنگاه که خوشش میاد کمسیون بیشتری بگیرد ، نکته دیگر بنگاه ۹٪ ارزش افزوده میگیره اما کد رهگیری رو درخواست از اداره ثبت و اسناد و املاکنمیکنه چرا چون باید بهای کد رهگیری را بگیرد و این در حالی است که خیلی از موجرها و مستاجران نمیدانند ، ضمنا نرخنامه ای هم از اتحادیه نصب نکردند ، به قول چرچیل ۲×۲=۱۶ کی به کیه ، مردم روز به روز فقیر تر میشن سرمایه گذار جرات سرمایه گذاری ندارد .مهاجرتها بسیار شده ، حرف بسیاره ، الان خوب و بد باهم دارند میسوزند فقط داشتن شانسه که مساتجر خوب یا مالک خوب گیرت بیاد اما مالکها دیگر انصاف ندارند هزینه هاشون رو از مستاجر میخوان بگیرن ، بعد میگن مهمان حق نداری بیاری ، من خونه به دو یا سه نفر دادم ، چرا مهمان اوردی دوهفته هست که اینجاست ، در حالی که خانه در تصرف مستاجر هست ، صاحبخونه بوده برق و گاز رو روی مستاجر خود قطع کرده درب ورودی رو قفل زده ، در حالی که اینکارش خود تخلف و از جرایم کیفریه ، شارژ رو نمیده ولی مستاجر باید شارژ بده چون مالکه در حالیکه در مشاعات مالک نیز سهیم است .حرف بسیاره ، اجاره ها هفتگی به هفته بالاتر میره اصلا نظارتی نیست ، لعنت الله علیه بر باعثین و طمعکاران ، در فلاکت بسر میبرند مستاجرین.
دولت تا کی باید آویزون مردم بیچاره باشد دولت از جیب خودش و از محل جلوگیری از ریخت و پاش های مسوولین و اختلاس ها برای مستاجران واقعی و نیازمند خانه بخرد.
مستلجرهایی هستند که ملک خود را اجاره داده اند و جای دیگر اجاره نشین هستند و وقتی صاحبخانه که خودش خانه را میخواهد .یا میخواهد بفروشد و یا اینکه خودش ساکن شودمستاحر با پر رویی سر باز میزند.صاحبخانه های با انصاف و همچنین مستاجرهای با انصاف هم پیدا میشوند و بدون درد سر با هم توافق میکنند.ولیکن بعضی از مستاجرها سوُ استفاده میکنند .که االهی خدا جوابشون رو بده.
خونه ای که نه پارکینگ داره نه آسانسور داره طبقه سومم هست انباری نداره خالی چهاردیواریه برا اجاره خون بهای باباشو میخواد
خدا از ظالم جماعت نگذر
غافلیم که خدایی هست وبرای این افراد اینگونه سرنوشتی رقم زده است .
امیدوارم هرچه حق من وخانواده ام را تضضیع کرده ،بحق پنج تن آ ل عبا خرج دوا ودرمان وسرطان کند. ان شاءالله
مستاجر درست حسابی کنار می یاد با صاحبخانه
من درامدی ندارم بخدا
کدوم قانون قانون ک نظارت نداره ب چ درد میخوره شما بگید من الا کجا برم چیکار کنم تو این مریضی با ۲تا بچه کوچیک