پخش زنده
امروز: -
وقتی آمد، کسب و کارها از رونق افتاد، فقط ۵ گرم ویروس کرونا، همه دنیا را درگیر خود کرد، بیکاری پررنگتر و فشار هزینههای زندگی پرزور تر شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما؛ در این شرایط، پرداخت اجاره خانه مشکلتر از هر زمان دیگر برای حدود ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار اجارهنشین کشورمان است، چاره کار مسئولان، پرداخت وامی به نام ودیعه مسکن بود تا التیام اجاره نشینان را کمتر کند.
بر اساس قانون ساماندهی وام ودیعه مسکن، به متاهلان، بانوان سرپرست خانوار و بانوان مجردی که بالای ۳۵ سال سن دارند و کارگران، حقوق بگیران ثابت با اولویت زوجهای جوان، و خانوادههای ۵ نفره و بیشتر، مدد جویان تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی، این وام تعلق میگیرد.
با توجه به اعتبار ۲۰ هزار میلیارد تومانی در نظر گرفته شده برای این طرح، حدود یک میلیون خانوار واجد شرایط میتوانند از این وام استفاده کنند.
شروع ثبت نام وام ودیعه مسکن به معنای پایان مشکلات اجاره نشینان نیازمند به ودیعه مسکن نبود بلکه، شروع مشکلاتی مانند ورود به دالان پر پیچ وخم کاغذی بازی (بروکراسی) اداری بود.
وقتی این طرح را مینوشتند منظور این بود که در شرایط کرونایی که بیکاری بیشتر شده و درامدها به نصف کاهش یافته، گروههای هدف، کمکی دریافت کنند و نگران سقف بالای سرشان نباشند تا شرایط بهبود یابد.
اوایل مرداد، متقاضیان ثبت نام کردند بعد نوبت به پالایش اطلاعات با کلی، اما واگرها رسید.
داستان سردرگمی مردم، از اینجای ماجرا شروع شد. ظاهرا زیر ساخت لازم قبل از ثبت نام آماده نبود و در هر مرحله، متقاضیان وام ودیعه مسکن با مشکلاتی مواجه شدندم مشکل اول، ثبت نام و سایت بود، بعد این که، چطور پایش میشوند و به ترتیب، چرا مدت زمان پایش طولانی شده است؟ چرا این قدر دیر به بانک معرفی شدند؟ چرا بانکها امروز و فردا میکنند؟ چرا بانکها سختگیری میکنند؟ چرا املاک، اجاره نامههای جعلی برای دریافت وام صادر میکنند؟ و چراهای دیگر؟ برای همه این سوالها در مراحل کار، جوابهای نیم بندی داده شد، اما چیزی از سر گردانی مردم کم نشد؛ و حالا هم چرا کسانی که کارت اعتباری بابت وام ودیعه مسکن از بانکها دریافت کرده اند آن را برای خرید کالا هزینه میکنند؟
آیا این مسیر پر پیچ وخم دریافت وام ودیعه مسکن که با کلی پرس وجو کردن، پرکردن فرم و پایش و انتظار کشیدن و عبور از هفت خوان، آخر به کارت خرید کالا ختم شد؟ و نسخه التیام اجاره مسکن نشد؟
مسئولان وزارت راه وشهرسازی میگویند؛ ما فقط مسئول ثبت نام و پایش متقاضیان بر اساس شروط وام ودیعه مسکن بودیم ومسئول پرداخت وام، بانک مرکزی و ۱۶ بانک عامل یعنی بانکهای مسکن، آینده، اقتصادنوین، شهر، پاسارگاد، کارافرین، سپه، ملی، ملت، پارسیان، صادرات، تجارت، گردشگری، سامان، موسسه ملل و موسسه اعتباری کوثرمتولی پرداخت وام ودیعه هستند و آنها باید پاسخگو باشند.
البته آنها معتقدند: حدود یک سوم اجاره نشینان، نیازمندکمک هستند و بقیه اجارهنشینان کشور، نیازی به کمکهای دولت برای دریافت وام ودیعه مسکن ندارند، اما اعتبارات محدود است و برای امسال، تعداد مشخصی میتوانند وام بگیرند، البته اگر بگیرند!
به گفته مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی، از ۹۲۰ هزار نفری که در طرح وام ودیعه مسکن ثبت نام کرده اند ۸۲۸ هزار نفر حائز شرایط شدند و تاکنون ۱۹۱ هزار مستاجر، این وام را دریافت کرده اندکه مبلغی معادل ۳ هزار و نهصد میلیارد تومان است.
خانم پروانه اصلانی میگوید: همهی متقاضیان واجد شرایط فرصت دارند تسهیلات خود را تا پایان بهمن دریافت کنند.
طبق مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا، مستأجران بدون مسکن، دارای اجاره نامه رسمی با کد رهگیری میتوانستند با مراجعه به سامانه جامع اقدام ملی مسکن، برای دریافت وام کمک ودیعه مسکن ثبت نام کنند.
متقاضیان با داشتن اجارهنامههایی که از اول فرودین ۹۹ امضا کردند میتوانند از این تسهیلات ودیعه مسکن استفاده کنند. با این توصیف که اگر در بهمن ماه موفق به دریافت وام نشوند در یک ماه پایان سال، بانکها اغلب وام پرداخت نمیکنند و از طرفی مهلت اجاره نامه نیز رو به پایان است.
با این شرایط آیا هنوز سو سوی امیدی، برای مستاجری با وام ودیعه مسکن هست؟
گزارش مکتوب از خانم: معصومه مرزبند خبرنگار اقتصادی خبرگزاری صدا و سیما