راهی که زندگی یک جوان بیکار اما باانگیزه یزدی را خیلی زود متحول کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، تمام وجودم پر از استرس و نگرانی بود، نگران آینده شغلی و تامین مخارج خانواده بودم. بعد از هفت سال کار کردن در کارخانههای مختلف به عنوان سر اپراتور دستگاههای ریسندگی، یخچال سازی و ریختگری بخاطر تعدیل نیرو از کار بیکار شدم.
با همه ناراحتی و استرسی که داشتم هر روز به هر دری میزدم که یک کار مناسب پیدا کنم روزها یکی پس از دیگری از پی هم میگذشتند هفت ماه گذشت این زمان بیکاری برای من که در روز ۱۲ ساعت کار میکردم بسیار سخت بود.
این روایت زندگی آقای حسینی است که در یک گفتگوی خودمانی با من بیان میکند و ادامه میدهد: بعد از هفت ماه بیکاری از اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی پیشنهادی به من شد که در کلاسهای فنی و حرفهای برای کسب مهارت و فن شرکت کنم.
مهارت آموزی و تربیت نیروی کار ماهر
یکی از عوامل و پارامترهای عمده رشد و توسعه اقتصادی و اجتماعی هر جامعه، تربیت نیروی انسانی کارآمد و آموزشهای فنی و حرفهای نیز یکی از راهکارهای تربیت کننده نیروی انسانی متخصص است.
آموزشهای فنی و حرفه ای آموزشهایی هستند که فرد را برای احراز شغل، حرفه و کسب و کار آماده میکنند و یا کارایی و توانایی وی را در انجام آنها افزایش میدهند.
به همراه آقای حسینی به مرکز آموزش فنی و حرفهای برادران رفتم. در حین ورود به کارگاه آموزش برق و الکترونیک آقای حسینی نگاهی به کلاس کرد و گفت: این کلاس مسیر زندگیم را عوض کرد کاری کرد که یک آینده شغلی خوبی برایم رقم بخورد.
او ادامه میدهد: یکسال آموزش پیشرفته و مستحکمی در زمینه برق صنعت و ساختمان در کنار مربیان با تجربه دیدم. آموزشهای فنی و حرفهای باعث شد رشد فکری و علمی زیادی داشته باشم و هم اکنون کارشناس ارشد برق و الکترونیک هستم.
رئیس آموزشگاه فنی و حرفهای برادران شهرستان یزد که در کنار ما در کارگاه حضور داشت میگوید: این آموزشگاه ۱۵ کارگاه آموزشی و دو دپارتمان کارآفرینی و کسب کار و صنعت ساختمان دارد که در رشتههای برق، مکانیک، مکانیک خودرو، تاسیسات مکانیک، صنایع چوب، جوشکاری، عمران و معماری و تراشکاری آموزش میدهد.
محمدحسین بهاری جو ادامه میدهد: سال گذشته با توجه به محدودیتهای کرونایی قریب به ۳ هزار و ۴۰۰ نفر در بخش دولتی و ۳ هزار و ۷۰ نفر در بخش خصوصی آموزشهای مهارتی دیدند.
وی با اشاره به نقش مهم آموزشهای فنی و حرفهای در تشکیل سرمایه انسانی از طریق تربیت نیروی ماهر مورد نیاز بازار کار میگوید: افرادی مثل آقای حسینی با دورههای که طی میکنند و کسب مهارت یا خویش فرما میشوند یا کارآفرین، که میتوانندافراد زیادی را تحت پوشش خود قرار دهند
مهارت آموزی کلید ایجاد اشتغال
آموزشهای مهارتی و مهارت افزایی، عنصر اصلی و محرک اشتغال و رونق تولید محسوب میشودو همچنین برای خلق فرصتهای جدید شغلی و در عین حال رفع بیکاری و توسعه تولید است. اشتغال و تولید بر اساس مهارتهای فردی و جمعی برنامه ریزی و به اجرا در میآید.
آقای حسینی هم با کسب مهارت نه تنها برای خودش بلکه برای چند نفر دیگر هم یک آینده شغلی خوبی رقم زده است.
به همراه کارآفرین شهرمان به محل کارش رفتیم او داستانش را اینگونه ادامه میدهد: که بعد از یکسال مدرک فنی و حرفهای را گرفتم و با تجربه کاری، سال ۹۷ در زمینه برق و هوشمند سازی گلخانهها و مرغداریها شرکتی به ثبت رساندم.
آقای حسینی میگوید: کار ما مشاوره، طراحی اتوماسیون و هوشمند سازی محیطهای گلخانهها و مرغداریها است و محصولاتی، چون تابلو برقهای صنعتی، گرمایشی و رطوبت ساز محیطهای صنعتی تولید میکنیم.
او میگوید: در بخشهای طراحی بردها، مونتاژ، نصب و راه اندازی بیش از ۸ نفر مشغول به کار هستند.
خانم بیگی که در حال مونتاژ بردها بود میگوید: آقای حسینی به من این مهارت را آموزش دادند و در هر روز کاری یک برد را مونتاژ میکنم.
آقای اکبری هم با تشکر از آقای حسینی میگوید: من در هر سه زمینه برنامه نویسی، طراحی، مونتاژ و نصب مهارت لازم را پیدا کردم.
او ادامه میدهد: از صفر شروع کردم و به این مرحله رسیدم و هم اکنون با این مهارتها یک آینده خوبی در انتظارم هست.
علی آقا هم که در حال نصب و راه اندازی سیستم بود، میگوید: این فنی که ما آموزش دیده ایم یک منبع درآمد زایی است.
مهارت آموزی محرک رونق تولید
هر کشور توسعه یافتهای برای تولید بیشتر و با کیفیت نیاز به نیروی مهارتی دارد بنابراین آموزشها در جامعه باید به سمت مهارت محوری بروند تا بتوانیم تحول جدی در رونق تولید داشته باشیم و افراد کار آزموده، استانداردهای تولیدی را ارتقا بدهند.
استان یزد به عنوان یکی از استانهای صنعتی کشور محسوب میشود به طوری که ۴۵ درصد اشتغال استان در این بخش است.
آقای حسینی میگوید: محصولات ما با توجه به مزایایی که دارد نه تنها مورد استقبال گلخانه داران و مرغداران زیادی از سراسر کشور است بلکه از کشورهای ارمنستان و ترکمنستان هم متقاضی داشتیم.
محمودی یکی از گلخانه داران شهر اراک استان مرکزی که دو سال است از سیستمهای هوشمند استفاده میکند، در مورد مزایای محصولات میگوید و میافزاید: کمبود انرژی از لحاظ گرمایشی و سرمایشی از بین رفته و هزینهها در این زمینه کاهش یافته است.
احمدی هم یکی از گلخانه داران گل رز شیراز است. او میگوید: این سیستم آفات و بیماریها را کنترل میکند. محصولی که یک سوم قیمتهای شرکتهای خارجی به ما عرضه میشود و آقای حسینی یک فرد متعهدی است.
آقای براتی گلخانه دار محصولات گلخانهای هم میگوید: مشکلات گلخانه دارها باعث شده که یک سال و نیم از این سیستم هوشمند استفاده کنم.
وی ادامه میدهد:مهمترین مزیت این سیستم تنظیم هوای گلخانه است که تاثیر زیادی در رشد و افزایش عمر گیاه دارد.
در کارگاه آقای حسینی همه مشغول به کار بودند، آقای حسینی ما را به گوشهای از کارگاه برد و گفت: تصمیم گرفتم کارهای جدید و نوآوریهایی در کارم داشته باشم، بنابراین در حال هوشمندسازی کولرهای آبی در منازل برای بهینه سازی مصرف آب و برق هستم.
وی ادامه میدهد: ما یک سیستمی را طراحی میکنیم برای کولرهای آبی که براساس دما خودکار تنظیم میشود.
این کارآفرین میگوید:همچنین در حال تولید محافظهای الکترونیکی که مشابه خارجی دارد و ترموسات ایرانی بجای ترموسات خارجی در مراحل بعدی هستیم که بتوانیم محصولات با کیفیت و قیمت پایینتر به بازار عرضه کنیم.
مهارت آموزی تضمینی برای آیندهای روشن
امروزه اشتغال یکی از اصلیترین دغدغههای جوانان و خانوادههای آنان است و یکی از راهکارهای جوابگویی به این دغدغه، مهارت آموزی محسوب میشود چراکه آیندهی جهان در دست مهارت آموختگان است و کسانی که دارای مهارت هستند، میتوانند بازار اشتغال را هدایت کنند. درست همانند آقای حسینی کسی که توانسته با کسب مهارت و پیشه کردن علاقه و پشتکار، هم کسب و کاری به راه بیندازد و هم برای چند نفر ایجاد اشتغال کند.
آقای حسینی میگوید: با مهارت آموزی توانستم از نقطه صفر به صد برسم و کارم و آینده پیش روی خود را مدیون آموزشهای فنی و حرفهای میدانم و همچنین از نظر فکری و علمی من رشد فوق العاده داشتم و همچنان هم دنبال نوآوری هستم مراکز آموزشی فنی و حرفهای میتواند رشدو شکوفایی برای افراد باشد
از آنجا که هدف اصلی آموزشهای فنی وحرفهای تربیت نیروی کار مورد نیاز بخشهای مختلف جامعه میباشد، و همچنین این آموزشها، افزایش تواناییهای دانش، مهارت و قدرت درک افراد و انجام مطلوبتر کار در محدوده وظایف شغلی را به دنبال دارد، این آموزشها هم مهارتهای خاص مورد نیاز صنعت و هم مهارتهای عمومی بازار کار را فراهم میسازد و همچنین برای شاغلینی که به دلیل تغییرات تکنولوژی دچار کاهش کارایی میشوند امکان به روز شدن و تکمیل مهارت را فراهم میکند.
بدون شک توسعه و بسط مهارتهای فنی و حرفه ای، تلفیق دانش، مهارت و خلاقیت منجر به اشتغال مولد، موفقیت و توسعه اقتصادی شده و در نهایت برای افراد جامعه رفاه اجتماعی را به ارمغان میآورد.
نویسنده: مهدیه رضائی مهر