بازار سرمایه کشور میتواند پیشگام اصلاحات نظام مالی و تقویت بخش واقعی اقتصاد کشور باشد و در صورت استفاده صحیح از این فرصت، بسیاری از مشکلات ساختاری کشور قابلحل خواهد بود.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صدا وسیما: بازار سرمایه، محل انباشت سرمایههای خرد و کوچک است تا از این طریق سرمایههای بزرگ تشکیل و به بخش تولید کمک نماید؛ بنابراین این بازار نقش بسیار مثبتی می تواند در زمینه تحقق شعار سال ایفا نماید.
اما متاسفانه با توجه به مشکلات و فراز و نشیبهای ایجاد شده سال گذشته در بازار سرمایه و قرار گرفتن شاخص بورس در مسیر نزولی، سهامداران ضرر و زیانهای سنگینی را متحمل شدند که این موضوع باعث ترس و خروج عدهای زیادی از سرمایه گذاران در بورس و کوچ نقدینگی آنها به بازارهای رقیب به خصوص رمز ارزها شد.
از این رو از دولت سیزدهم انتظار می رود همان طور که در مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری، رئیس جمهور بازار سرمایه را یکی از ده اولویت مهم دولت خود برشمرد بیش از پیش از بازار سرمایه مراقب کنند تا دیگر شاهد تکرار اتفاقات سال ٩٩ نباشیم. زیرا در صورت کاهش همین اندک اعتماد سهامداران خرد به بورس، سرمایه گذاران دیگر سرمایههای خود را وارد این بازار نمیکنند، این در حالی است که بازار سرمایه می تواند در تشکیل سرمایه و به تبع آن جهش تولید نقش بسزایی را ایفا کند.
بیان مسئله و اهمیت موضوع
سرمایه گذاران همواره به عنوان یکی از عوامل مهم و تعیین کننده رشد و فعالیت در بازارهای سرمایه محسوب می شوند. به همین دلیل، حمایت از سرمایهگذاران و توجه به این موضوع به عنوان یکی از اولویت های مهم دولت و به طور مشخص نهاد ناظر بازار سرمایه است. اعمال سیاست های حمایتی توسط نهادهای ناظر بازار سرمایه باعث جلب اعتماد بیشتر سرمایه گذاران به بازار و رشد روزافزون آن خواهد شد. با توجه به ظهور نوآوری های مختلف در بازارهای مالی و پیچیدهتر و متنوعتر شدن محصولات و خدمات سرمایهگذاری، نیاز به حمایت از سرمایه گذاران و آموزش آنها بیش از پیش احساس می شود.
بر این اساس، تلاش برای افزایش آگاهی سرمایهگذاران بهویژه در خصوص ریسکهای بازار و نحوه مدیریت آنها، برای مسئولان بازار سرمایه از اهمیت زیادی برخوردار است. زیرا علاوه بر حمایت از سرمایه گذاران سبب پویایی بورس و از همه مهمتر جلب اعتماد و اطمینان مردم و سرمایه گذاران به بازار سرمایه خواهد شد. درحال حاضر، با توجه به اقدامات دولت دوازدهم در تشویق و ترغیب مردم برای سرمایه گذاری در بورس به دلایل مختلف و استقبال خیره کننده و مشارکت طیف وسیعی از آحاد مردم در بازار سرمایه به خصوص در سال ۱۳۹۹ که در ادامه برخلاف انتظار سرمایه گذاران، روند شاخص ریزشی و همراه با کاهش ارزش دارایی های سرمایه گذاران بود که منجر به فرار سرمایهها از بورس در ادامه معاملات بازار سرمایه از نیمه دوم سال ۱۳۹۹ و چند ماه ابتدایی سال ۱۴۰۰ شد؛ لذا به نظر می رسد توجه بیش از پیش به مقوله حمایت از سرمایه گذاران و جلب اعتماد و اطمینان سرمایه گذاران به سازوکار شفاف و قانونی بورس بیش از هر زمان دیگر احساس می شود و اهمیت دارد، از این رو سرمایه گذاران از دولت جدید انتظار حمایت از بازار سرمایه را دارند و ضرورت دارد اقدامات موثری و فوری برای بازگشت مجدد اعتماد به بورس صورت گیرد. چرا که رونق بورس و بازار بورس در گرو جلب رضایت و اعتماد مردم است.
در حقیقت بی اعتمادی مردم به بورس بدترین اتفاقی است که می تواند به شدت اقتصاد یک کشور را تحت الشعاع قرار دهد. مشارکت بیشتر مردم در بورس است که متضمن رونق بورس و رشد آن می باشد. اما بی اعتمادی مردم به بورس باعث می شود مردم سرمایههای خود را از بازار سهام و صندوقهای بورسی خارج کنند و در جای دیگری سرمایه گذاری کنند. براین اساس در این گزارش تلاش شده است عواملی که سبب بی اعتمادی مردم به بورس شده و اقداماتی که دولت سیزدهم می-تواند برای جلب اعتماد مجدد مردم به بورس شود همراه با راهکارهای پیشنهادی ارائه گردد.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دسترس است
پژوهشگر: محمودنانکلی