مازندران ۵۰ درصد حجم مبادلات تجاری ایران _ قزاقستان را به خود اختصاص داده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز مازندران، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در "آکتائو" قزاقستان گفت: بیشترین ارتباط تجاری بندر آکتائو مربوط به بندر اقتصادی امیرآباد بوده که نیمی از کالاهای و کشتیهای ایرانی در این بندر به مازندران اختصاص دارد.
حبیب الله ملکوتی فر افزود: در دوران شیوع بیماری کرونا و تحریم افتصادی، این ارتباط به لحاظ کیفی و کمّی کاهش نیافته، به طوریکه حجم تجاری و وارداتی پارسال کشور قزاقستان از ایران، ۳۷ درصد افزایش را نشان میدهد.
سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در "آکتائو" قزاقستان گفت: کالاهای ساختمانی مانند سیمان، گاز و بلوک، مواد غذایی و مرکبات از جمله کالاهای صادراتی از ایران به این کشور است.
بیشتر بخوانید: افزایش صادرات انواع کالا از گمرک امیرآباد
ملکوتی فر، در رابطه با لغو پرواز ساری به آکتائو افزود: مسئولان ساروی و مازندرانی، اقدامات زیادی برای انجام این پرواز به عمل آورده، اما سفارت قزاقستان با توجه به وجود محلهای به نام قزاقها در استان گلستان و نیز جمعیت و مسافر، به پرواز از مبدا گرگان داده است.
سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در "آکتائو" قزاقستان تصریح کرد: البته این پرواز رسمی و هفتگی نبوده و فقط پروازهای ویژه در آن انجام میشود.
"آقتاو در زیان قزاقی (Ақтау) یا آکتاو": بندری در استان مین قشلاق کشور قزاقستان بوده که در سرشماری سال ۲۰۰۸ میلادی، ۱۸۰ هزار و ۳۷۳ نفر جمعیت داشته و از سال ۱۹۶۳ میلادی بهعنوان شهر شناخته شد.
آقتاو (آقداغ) واژهای به زبان قزاقی و در زبان پارسی به معنی "کوه سفید یا کوه بزرگ یا سپیدکوه" است.
این منطقه در دوران مختلف تاریخی باستان سکونت گاه ایرانیان "سکا، سرمتی و داهان" بود.
بخشی از قزاقهای ساکن ایران در سال ۱۳۷۲ (۱۹۹۲ میلادی) بر اساس فرخوان "نظربایوف" شروع به کوچ به قزاقستان کرده و هم اکنون در این شهر ساکن هستند.
بخشی از قزاقها نیز در سه شهر گنبد، گرگان و بندر ترکمن (استان گلستان) ساکنند.
"خواهرخوانده ایرانی"
بر اساس تفاهم نامهای در نشست کشورهای حاشیه دریای خزر، خواهرخواندگی بین بندرانزلی و بندر آقتاو قزاقستان به امضا رسید.
هدف از امضای این تفاهم نامه، ارتقای همکاریهای میان بنادر، توسعه کشتیرانی و ترابری دریایی، فراهم آوردن زمینه سرمایهگذاری تاجران دو کشور، توجه ویژه به امر بازاریابی، ارائه خدمات و تسهیلات بهتر برای کشتیهای دو کشور اعلام شده است.