در شرایط کمبود منابع آبی و خشکسالی در استان مرکزی با اجرای طرح های آبیاری نوین می توان آبهای زیر زمینی را ذخیره کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ شیوههای نوین آبیاری، جایگزین مناسب برای آبیاری غرقابی در شرایط کم آبی است، شیوههایی که کشاورزان استان با اجرای آن هم در مصرف آب صرفه جویی کردندو هم محصولشان پربارتر شده است.
استان مرکزی بدلیل شرایط آب و هوایی و کمبود منابع آبی و خشکسالی از جمله استانهایی است که اجرای طرحهای آبیاری نوین میتوانند کمک شایانی به ذخایر آبهای زیر زمینی کند.
اجرای طرحهای آبیاری نوین در کاهش استفاده از ذخایر آبهای زیر زمینی و جلوگیری از هدر رفت آب در مزارع نقش مهمی دارد.
در همین سالهای خشک ۹۰ درصد آب کشور در بخش کشاورزی مصرف میشود که که روش مصرف آب در بسیاری از نقاط همان روش سنتی است که در آن هدر رفت آب بسیار بالا است.
در استان مرکزی ۲۳۰ هزار هکتاراراضی زراعی و باغی وجود دارد که بر اساس مطالعات انجام شده ۱۶۲ هزار هکتار از اراضی مستعد اجرای طرحهای سامانه نوین آبیاری است که تاکنون ۷۰هکتار آن به این سیستمها مجهز شده و مابقی بصورت غرقابی (سنتی) آبیاری میشود.
با تجهیز مزارع به سامانه آبیاری نوین در هر هکتار بطور متوسط چهار هزار و ۵۰۰ متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی میشود که با تجهیز ۷۰ هزار هکتار اراضی استان مرکزی در مجموع سالانه حدود ۳۱۵ میلیون متر مکعب در مصرف آب صرفه جویی میشود که کمک شایانی به حفظ و حراست از منابع آبی است.
هزینههای اجرای سیستمهای آبیاری نوین بطور متوسط بین ۷۰ تا ۸۵ درصد بصورت بلاعوض توسط دولت پرداخت میشود و ۱۵ تا ۲۵ درصد نیز آورده کشاورز میباشد.
جهاد کشاورزی به ازای هر هکتار اجرای آبیاری موضعی ۳۰ میلیون تومان، آبیاری کم فشار ۹ میلیون تومان، سیستمهای کلاسیک تمام ثابت ۲۵ میلیون تومان و هرهکتار اجرای سیستم آبیاری تحت فشار با ماشینهای آبیاری ۲۱ میلیون تومان کمک بلاعوض پرداخت میکند.