بر اساس گزارش سازمان نقشه برداری در حدود ۲۰درصد مساحت استان گلستان فرو نشست زمین با عمق ۲۲ سانتی متر در سال مشاهده شده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز گلستان؛ استاندار گلستان عصر امروز در دومین جلسه کارگروه سازگاری با کم آبی گلستان با اعلام این خبر افزود: حداکثر میزان فرو نشست زمین در استان سالانه ۲۲ سانتی متر است و این موضوع لزوم برنامه ریزی دقیق برای کاهش پیشروی و خسارتهای ناشی از آن را میطلبد.
هادی حق شناس با بیان اینکه استفاده بی رویه از آبهای زیرمینی و منابع آب از دلایل اصلی این فرونشست است گفت: بین ۱۵ تا ۱۷ هزار چاه غیر مجاز در استان وجود دارد و شرکت آب منطقهای باید با اقدامات لازم نسبت به پلمب این چاههای غیر مجاز اقدام کند.
وی افزود: بر اساس سند سازگاری با کم آبی استان که اسفند ۹۹ برای ۵ سال آینده مصوب شده، دستگاههایی مانند جهاد کشاورزی، آب منطقهای و آب و فاضلاب باید بتوانند از محل صرفه جوئی ۲۴۱ میلیون متر مکعب در ۵ سال صرفه جوئی کنند.
حق شناس ادامه داد: صدا و سیما نیز باید اطلاع رسانی گستردهای در خصوص چاههای غیر مجاز و پیامدهای فرونشست زمین انجام دهد.
گلستان ؛ هفتمین استان کم باران کشور در سال جاری
سید محسن حسینی دبیر شورای سازگاری با کم آبی استان و مدیر عامل شرکت آب منطقهای گلستان هم در این جلسه با بیان اینکه کمیتهای با عنوان کمیته سازگاری با کم آبی به همراه شورای حفاظت منابع آب در استانها تشکیل شده که زیر نظر شورای عالی فعالیت میکند افزود: مصوب شد شهرداریها طبق ضوابطی که میگذرانند بحث استفاده از آب سطحی و آب باران را جزء مقررات بگذارند که اگر بارشی اتفاق افتاد بتوان با استفاده از منابع یا چاههای جاذب نسبت به استفاده از این آبها برای مصارف داخل منازل اقدام کنند.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای استان گفت: با توجه به اعلام سازمان نقشه برداری مبنی بر نشست زمین در گلستان مقرر شد دانشگاه علوم کشاورزی استان دلایل این فرونشت و ارتباط آن با آبهای زیرزمینی تحقیق و مطالعه کند.
حسینی افزود: طی ۹ ماه سال آبی جاری یعنی از مهر سال گذشته تا پایان خرداد امسال حدود ۳۰۴ میلی متر باران در استان بارید که نسبت به درازمدت ۲۷ درصد کاهش را نشان میدهد.
وی گفت: گلستان در این مدت به لحاظ کاهش بارشها رتبه ۷ کشوری را داراست و این کاهش بارشها و همچنین کاهش روانابها در حوضه گرگانرود و قره سو بیشتر بوده است.
او ادامه داد: در بخش آب زیر زمینی در سفره کم عمق نسبت به متوسط دراز مدت ۱۷۸ متر مکعب و در سفره عمیق نیز نسبت به متوسط ۱۷ ساله ۶۳ میلیون متر مکعب کاهش را نشان میدهد که در مجموع ۲۴۱ میلیون متر مکعب و معادل حجم کل آب سدهای استان است.
سنگدوینی نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی هم افزود: ابتدا باید فکری به حال معیشت کشاورزانی که چاه غیر مجاز دارند کرد و سپس چاههای غیر مجاز را بست.
او گفت: گزارشهایی مبنی بر استفاده از آب شرب برای ساخت و ساز در استان داشتیم که باید برای آن تدبیری اندیشید.
دکتر منتظری نماینده مردم گرگان و آق قلا در مجلس شورای اسلامی نیز در این جلسه گفت: الگوی کشت استان باید منطبق بر شرایط فعلی و کم آبی در استان باشد و تنها برخورد سلبی در خصوص چاههای غیر مجاز جواب نمیدهد.