پخش زنده
امروز: -
شهردار تهران: موضوع نشست زمین در تهران جدی و بخشی از آن به دلیل برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، پیروز حناچی امروز در همایش گام دوم طرح مدرسه آماده و گردهمایی ۱۵۰۰ مدیر مدرسه شهر تهران که با حضور محسن حاجی میرزایی وزیر آموزش و پرورش، غلامرضا جلالی رئیس سازمان پدافند غیرعامل، محسن هاشمی رئیس و چند تن از اعضای شورایشهر و پروانه مافی نماینده مجلس شورای اسلامی برگزار شد گفت: استان تهران در بعضی از موضوعهای مرتبط با آمادگی در برابر حوادث، برغم آن چه به نظر میرسد چندان بهتر از بسیاری از استانها نیست. مجموعه استان تهران را وقتی در تراز کشوری در نظر میگیریم، متوجه میشویم در بسیاری از حوزهها ایرادهایی وجود دارد. برنامهای که امروز داشتیم، گام مهمی برای افزایش تابآوری است. آموزش به جای ترس و آموزش برای شناخت سناریوهای مختلف حادثه در این طرح محوریت دارند.
وی ادامه داد: ما کشوری هستیم که روی گسلهای متعدد اصلی و فرعی زلزله قرار دارد و بارها زلزله را تجربه کردهایم. به جای ترسیدن باید آماده باشیم. این برنامه با همکاری دو هزار و ۸۸۸ مدرسه و در قالب آموزش به مدیران، دانش آموزان و اولیای آنها شکل پیدا کرد و تصور میکنم در افزایش تاب اوری شهر این قدم اول است. آموزش به طور قطع از اصلیترین موضوعهای زیربنایی است و همکارانم نرم افزارها و سامانهای نیز برای این موضوع ایجاد کردند و تجهیزاتی نیز برای مدارس ارسال میکنند که همه این موارد در مجموع مکمل یکدیگر هستند. امیدوارم در شرایطی که حادثه را تجربه میکنیم، به واسطه این اقدامات خسارات کمتری ایجاد شود و آمادگی بیشتری در برابر آنها داشته باشیم.
حناچی در پاسخ به پرسشی درباره این که آیا نشست سالانه ۳۶ سانتیمتری زمین در تهران صحت دارد، گفت: اگر تهران ۳۶ سانتیمتر نشست کرده بود ما الان نمیتوانستیم در آن تردد کنیم، اما با این وجود باید بدانیم که موضوع نشست زمین جدی است و بخشی از آن به دلیل برداشت بی رویه از آبهای زیرزمینی است که رخ میدهد. باید در این موضوع همه موارد را با هم ببینیم. تاب آوری یعنی شناسایی و مدیریت مخاطرات در کوتاه مدت، میان مدت و درازمدت. برای نیل به این هدف داشتن برنامه و افزایش امادگی به جای ترس است که اهمیت دارد. این برنامه امروز یکی از اصلیترین و زیربناییترین اقدامات ماست. البته موارد دیگری نیز هستند که براساس تجربیات جهانی ایجاد شدهاند و ما از آنها نیز درسمیگیریم.
شهردار تهران در ادامه درباره کمک شهرداری تهران به جشنواره فجر نیز تصریح کرد: این موضوع مربوط به چند روز گذشته نیست؛ دوستان انتظار دارند تا ما از این رخداد حمایت کنیم و ما نیز همواره حمایت میکنیم. با این وجود باید در نظر داشت خیلی اوقات این کمک غیرنقدی است، اما به صورت ریالی محاسبه میشود و بسیاری اوقات در قالب امکانات و مکانهایی است که شهرداری در اختیارشان میگذارد. قطعا آن کاری را انجام میدهیم که در چارچوب بودجههای مصوب است.
حناچی درباره عوارض تاکسیهای اینترنتی نیز گفت: باید منافع درازمدت شهروندان را در نظر بگیریم؛ دو درصد از هر سفر برابر است با چیزی حدود ۲۰۰ تومان. در این سفرها آلودگی و ترافیک تولید میشود و ما میخواهیم این موارد نیز مدیریت و در عین حال به شهروندان هم سرویسهای مورد نیاز ارایه شود. این موضوع از قبل مصوب شده بود و صرفاً به خاطر بنزین به تاخیر انداخته شد.
شهردار تهران در پایان درباره آمادهسازی ساختمانهای بلند در برابر حوادث خاطرنشان کرد: ما شرایطمان نسبت به قبل از پلاسکو به جهت تجهیزات و امکانات، به ویژه برای ساختمانهای بلند تفاوت بسیاری کرده است. در تجربه جهانی هم یکی از محورهای اصلی ساختمانهای بلند بود که در معرض زلزله و آتش قرار میگیرند. آتشنشانی تهران یکی از دستگاههای آماده کشور است. باید از دوستانمان تشکر کنم چرا که در همه حوادث ملی حضور پیدا میکنند چنانچه این دوستان زحمتکش و فداکار از دیروز در کنارک و چابهار کار امدادرسانی خود را آغاز کردند.
لزوم آموزش دانش آموزان در برابر حوادث
شهردار تهران بر ضرورت تقویت آموزش و آمادگی در برابر حوادث در مدارس تاکید کرد و آن را از الزامات تابآوری شهر دانست.
حناچی گفت آقای وزیر گفت: از قول من از شورای شهر و شهرداری هم تشکر کنید، من از قول ایشان به این نکته نیز اشاره میکنم که شهرداری تهران به عنوان مسئولیت اجتماعی خود این موضوع را تعقیب میکند. حرکتی از سال ۹۴ تا امروز آغاز شد که در ۳ بخش عمده جریان داشت: آموزش مدیران و کارکنان مدارس، تهیه سند مخاطره و تجهیز مدرسه به کانکس امداد و تجهیزات و آموزش دانشآموزان و اولیا آنها برای افزایش آمادگی ایشان.
او افزود: گزارشی که از این طرح به من دادند حاکی از آن است که ۲۸۸۸ مدرسه در تهران تحت پوشش آن بود و از این تعداد مدارس ارزیابی شده، ۸۲۶ مخاطره غیرسازهای با آسیب کم دارند، ۱۲۳۵ مدرس وضعیت زرد و ۸۲۷ مدرسه نیز وضعیت قرمز دارند که سازمان توسعه و تجهیز مدارس وظیفه پیگیری و بهبود این امر را بر عهده قرار دارد. ۱۵۷۹۵ نفر نیروی مدارس به صورت حضوری، ۱۵۰۰ مدیر و ۳۰۰ هزار دانشآموز مقدماتی آموزش دیدند. همچنین ابزارها و اقلام آموزشی زیادی هم برای آموزش در مدارس تهیه شده که سال ۹۶ یکی از آنها بهترین کتاب در حوزه مدیریت بحران نیز شد و ۲۰ ساعت آموزش الکترونیکی نیز صورت پذیرفت. طراحی و تولید کانکس تجهیزات و طراحی سامانه الکترونیکی و ان شاء الله در گام دوم، برگزاری رویدادهای بسیاری نیز در دستور کار داریم. از سوی دیگر هفتهای یک کانکس نیز به مدارس داده میشود به خاطر این اقدامات باید از وزارت آموزش و پرورش و سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران تشکر کنم.
شهردار تهران ادامه داد: میخواهم به یک تجربه جهانی و اینکه چگونه یک تجربه جهانی میتواند در تمام دنیا تأثیرگذار باشد اشاره کنم. در ۱۷ ژانویه سال ۱۹۹۵ ساعت ۵ و ۴۶ صبح زلزلهای در کوبه ژاپن اتفاق افتاد که ۲۰ ثانیه طول کشید و در تاریخ زلزلههای شهری قطعا یک نقطه عطف تلقی میشود. چرا که ژاپنیها باور دارند با زلزله زندگی میکنند و این زلزله که در ۱۴ کیلومتر نزدیکی سواحل دریا رخ داد و این احساس را در ژاپنیها ایجاد کرد که با وجود گذشت نیم قرن از جنگ جهانی دوم، هنوز آسیب پذیر هستند. ۶۴۰۰ کشته و ۲۵۰ هزار ساختمان در این زلزله از بین رفت و ۳۰۰ هزار نفر بی خانمان شدند. به خاطر این حوادث بود که شهردار کوبه دست به خودکشی زد.
او اظهار داشت: برآورد خسارتهای این زلزله ۱۰۰ میلیارد دلار بود، اما مهم این است که ژاپنیها این زلزله را تبدیل کردند به بستری بزرگی برای درس گرفتن؛ پلهای ژاپن قبل و بعد از این رخداد با هم متفاوتند، شاید این خلائی است که ما نیز در کشورمان داریم؛ البته ما در حوزههایی درس گرفتیم؛ به عنوان مثال تجهیزات آتشنشانی ماقبل و بعد از حادثه پلاسکو فرق میکند، اما به نظر میرسد که باید جدیتر نسبت به عبرت گرفتن از حوادث اقدام کنیم. ژاپنیها از این زلزله در موارد بسیار درس گرفتند: ضرورت افزایش ایمنی حتی در مکانهایی با امکان کم؛ میدانید که منطقه بم در نقشه لرزه خیزی ایران آخرین نقطه بود. مورد دیگر سطح آسیبپذیری ساختمانهای قدیمی بود؛ همان چیزی که با بافت فرسوده از آن نام میبریم. مورد دیگر تقویت و ایمنسازی شبکههای حیاتی بود؛ در این زلزله پلهای اصلی شهر از بین رفت و خود این موضوع باعث شد که امکان امدادرسانی مختل شود؛ در زلزله بم تعداد کسانی که بر اثر حوادث بعد از زلزله از دنیا رفتند تقریبا معادل کشتگان خود زلزله بود و این نکته بسیار درس آموزی است. آتشسوزیهای گسترده و شکستن لولههای اصلی آب و قطع نشدن آن، کمکرسانی به ساختمانهای بلندمرتبه آسیب دیده، لزوم هماهنگی میان نیروهای کمکی و دستگاهها؛ دستگاههایی که الان در سازمان مدیریت بحران شهر تهران از هر کدامشان یک نماینده حضور دارد.
حناچی اضافه کرد: اینها درسهای زلزله کوبه ژاپن بود که بعد از آن تبدیل به آیین نامههای جهانی شد. توجه به مشکلات روانی ناشی از شرایط بعد از حادثه، قطع خودکار برق و سوخت، تقویت ایمنی پلها و زیرساختها. شاید در نگاه نخست این طور به نظر نیاید، اما ما در تهران بیش از ۷۰۰ پل اصلی داریم که دایم باید مورد پایش قرار بگیرند.
شهردار تهران گفت: ۱۰ درصد زلزلههای ثبت شده در زمین در اطراف ژاپن ثبت شده و این کشور در محل تلاقی چهار گسل اصلی است. ژاپنیها این بزرگترین تهدید خود را به بازبینی کدهایشان تبدیل کردند. آیین نامه آتش، آیین نامه زلزله، آیین نامه موسوم به ۲۸۰۰، برای هر کدام از اینها هزینهای برابر با جانهای بسیار پرداخته شده است. ما در کشورمان باید به این موضوع بپردازیم؛ برای هر حادثه باید جمع بندیهای عبرت آموز داشته باشیم و به آنها توجه کنیم. ما نباید در شرایطی مثل هفتههای گذشته در بدیهیترین موارد تلفات دهیم؛ اگر اتفاقها میافتند، تقصیر ماست که کدها را تبدیل به ضابطه نکردیم. وقتی جمعیت با تراکم در یک منطقه حضور پیدا میکند، این موضوع باید در قالب تمام قوانین مکانیک سیالات مورد مطالعه قرار گیرد. این موارد قابل پیش بینی است و ما باید این کار را انجام دهیم. این وظیفه ماست تا کاری کنیم که از این وقایع درس گرفته شود و از آنها عبرت بگیریم؛ این حداقل کاری است که متخصصان میتوانند و باید برای مردم انجام دهند.