شهرداری بستان به علت رهاسازی و انباشت زباله ها در زیستگاه آهوان میشداغ به دادگاه معرفی شد .
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛ دپوی زباله در منطقه میشداغ اتفاق جدیدی نیست و زبالههای شهری بستان سالهاست که در این منطقه تخلیه میشوند محلی که در حال حاضریکی از مهمترین زیستگاه آهوان خوزستان است که در پی تخلیه زبالههای شهری، به منطقهای آلوده تبدیل شده که انباشت زبالهها چهرهای زشت از این زیستگاه ارزشمند به نمایش گذاشته است.
میشداغ هر روز زیر بار زبالهها دفن میشود چرا که شهرداری بستان از منطقه امن حیات وحش به عنوان محلی برای رهاسازی زبالهها استفاده میکند.
شهرداری «بستان» حدود ۱۲ سال است زبالههای شهری و پسماندهای پلاستیکی و... در دشت امریبی در مجاورت منطقه حفاظت شده میشداغ تخلیه میکند.
نتیجه این وضعیت سبب شده تا زبالههای سبک با وزش کوچکترین بادی به جای جای منطقه حفاظت شده جابهجا شوند و باعث به خطر افتادن حیات دهها گونه ارزشمند جانوری و گیاهی منطقه شده است.
شبنم قنواتی فعال محیط زیست گفت : بیش از نود درصد از پسماندها شامل زبالههای خشک و غیر آلی است و پسماندهای پلاستیکی رها شده یا در میان ذرات شن قرار میگیرند یا توسط باد در هوا پخش میشوند.
قنواتی افزود: همچنین از آنجایی که سطح ایستابی سفرههای زیرزمینی در این منطقه بسیار بالاست شیرابه زبالهها به سرعت به آبهای زیرزمینی نفوذ کرده و منابع آب مزارع کشاورزی را دچار آلودگی میکند
مهمترین گونههای جانوری این منطقه یعنی امریبی شامل آهو، پامسواکی کوچک، کگوی انگشت کوتاه ایرانی و بزمجه بیابانی است که دپوی زبالهها رفتهرفته زیستگاهشان را به شرایطی نامناسب دچار کرده است.
قنواتی با ابراز تاسف ازانباشت زباله در این منطقه گفت: راهکار مدیریت این معضل را دشوار ندانست و در ادامه بیان کرد: کافی است شهرداری سه هکتار زمین دور از منطقه حفاظت شده میشداغ خریداری کرده و زبالهها را در آن دپو کند .
وی افزود:نکته مهم و قابل توجه این است که شهرداری علاوه بر اینکه باید از انباشت و تخلیه زباله در این منطقه دست بردارد بلکه برای جمع آوری آنها بطور دقیق باید اقدام کند.
رئیس اداره محیط زیست دشت آزادگان با بیان این که زبالههای دپو شده در مجاورت منطقه حفاظت شده میشداغ رها سازی میشوند گفت: دپوی زبالهها در خارج از محدودهی حفاظت شده است و، چون تابلوی ما دو طرفه است، این طور به نظر میرسد که انباشت زباله در منطقه حفاظت شده صورت میگیرد.
سید مهدی نژاد حسینی با تایید این که سال هاست رهاسازی زباله در این منطقه صورت میگیرد گفت: تا به حال تذکرات فراوانی به شهرداری بستان داده شده که متاسفانه موثر نبوده، با پیگیریهای صورت گرفته قریب به یک ماه است طی نامهای که به دادستانی ارسال شده، موضوع را از مراجع قضایی پیگیری میکنیم.
وی اضافه کرد: اغلب پروندههایی که علیه شهرداریها به دلیل آلوده کردن محیط زیست در مراجع قضایی مطرح میشود به جرایم نقدی ناچیز ختم میشود که این آرا بازدارنده نیست، بازدارندگی در صورتی حاصل میشود که شهرداری مطابق قانون مجازات اسلامی در زمینه مدیریت پسماند، ملزم شود تحت هیچ شرایطی زباله را در آن مکان تخلیه نکند.
وی با بیان این که زبالهها در محلی پر تردد و نزدیک ترمینال ترابری تخلیه میشوند گفت: اگرچه دپوی زبالهها به لحاظ محیط زیستی مشکل زاست، ولی محل تخلیه زباله شهر بستان، بر روی حیات وحش منطقه اثر مستقیم ندارد، زیرا به دلیل مجاورت با جاده اصلی، حیات وحش از جمله آهوی میشداغ به دلیل عدم امنیت، کمتر در آنجا تردد میکنند.
وی افزود: در تلاشیم تا با حکم قضایی محل دفن زبالهها را به یک جای مناسب انتقال دهیم و به صورت بهداشتی با حفرگودال و دفن زباله، عملیات آهک پاشی و خاک ریزی صورت گیرد، این روش با توجه به امکانات ما بهترین راه حل میتواند باشد.
وی افزود: ۴ آبشخور در منطقه حفاظت شده میشداغ احداث شده که هر دو هفته یک بار با تانکر پر میشود تا در روزهای گرم تابستان آهوان منطقه سیراب شوند.
وی عنوان کرد: سالهای گذشته در تابستان شاهد گرفتار شدن آهوها در کانال آبرسانی بودیم که با گشت زنی محیط بانان منطقه و نصب چراغهای هشدار در شب از بروز این حوادث جلوگیری کردیم.
وی در پایان یاد آور شد: به خاطر تنشهای آبی و شرایط خشکسالی بیش از ۱ تن علوفه علوفه به صورت دستی در منطقه میشداغ توزیع شده تا آهوان منطقه به خاطر تامین آب و غذا به شهرها و روستاها نزدیک نشوند و در معرض خطر قرار نگیرند.
بیشتر بخوانید :شمارش یک هزار و ۷۷ راس چهارپای شاخص در خوزستان
شکار، جنگ تحمیلی هشت ساله و طرحهای توسعه در منطقه اعم از احداث کانال پای پل، اراضی کشاورزی و اخیرا طرحهای عظیمی مثل طرح خط لوله آب غدیر و ایجاد بازارچه مرزی چذابه، مهمترین تهدیدات آهوی میشداغ به شمار میآیند.
آهو یا غزال میشداغ از جمله گونههای خاص و در معرض انقراض خوزستان و تنها گونه آهویی است که در زیستگاه خود به صورت طبیعی و آزاد زندگی میکند. این گونه آبان ماه ۹۷ در بانک ژن جهانی ثبت شده و برای نخستین بار به عنوان یک زیرگونه جدید از گونههای آهو قرار گرفته است.
شهر مرزی بستان از توابع شهرستان دشت آزادگان در غرب خوزستان است و رهاسازی زباله از سوی شهرداری بستان در زمینی با وسعت حدود سه هکتار در مجاورت منطقه حفاظت شده میشداغ صورت می گیرد .