انجیرستان دیم بر فراز کوهستان گِل دهدز
طرح انجیرستان دیم برای نخستین بار با مشارکت مردم در سطح دو هکتار در منطقه کوهستانی گِل دهدز به ثمر نشست .
به گزارش
خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان ؛ کوه گل دارای جنگلهای انبوه و پراکنده بلوط و سایر گونههای گیاهی از جمله انجیر وحشی بوده است که در طول سالیان دراز بخشهایی از آن به کشتهای کم بازده دیم گندم و جو اختصاص داشت.
کوهِی با وسعت حدود ۲۰ هزار هکتار در منطقه دهدز خوزستان به سبب ساختار زمینشناختی آن و عمق خاک حاصلخیزش، به کوه گِل شهرت دارد.
طرح انجیرستان دیم برای نخستین بار با مشارکت مردم در سطح دو هکتار و به شکل الگویی در این کوهستان که نیمی از آن تحت پوشش طرح مدیریت یکپارچه حوضه آبخیز است، در زمستان سال ۹۹ با پشتیبانی جهاد کشاورزی و اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان ایذه انجام شد و در فروردین و اردیبهشتماه امسال، نهالها یکی پس از دیگری سر از خاک درآوردند که باعث امیدواری بهرهبرداران این منطقه برای توسعه این کشت اقتصادی گردید.
هژیر کیانی دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان و تسهیلگر محلی این طرح ، گفت: کیفیت مطلوب نهالها نشان میدهد که این منطقه میتواند قطب انجیر استان خوزستان شود و باعث رونق اقتصادی و معیشتی بهرهبرداران گردد.
وی عنوان کرد: کشت انجیر دیم میتواند الگوی مناسبی برای کمک به احیاء جنگلهای منطقه بوده و در حفاظت از آبوخاک و معیشت مردم اثربخش باشد.
کیانی افزود: ایران یکی از بزرگترین کشورهای تولید و صادر کننده انجیر است و مزایای درخت انجیر بهویژه مبتنی بر شرایط دیم به نسبت سایر درختان مثمر قابل توجه میباشد، زیرا محصول آن را میتوان به شکلتر و خشک و فرآوری شده به بازار عرضه نمود.
وی ادامه داد: کوه گل به دلیل مجاورت با دریاچه سد کارون ۳ میتواند با مطالعات دقیق و علمی به یک کوه با قابلیتهای اقتصادی تبدیل گردیده و سبب تقویت معیشت مردم شود.
ضمن اینکه از لحاظ اکولوژیکی نیز میتواند خدمات مطلوبی به منطقه ارائه نماید.
دبیر انجمن دوستداران طبیعت و محیط زیست خوزستان بیان کرد: هر اقدامی در عرصههای جنگلی با این مشخصات میبایستی با مطالعات و پژوهش کافی انجام پذیرد که خوشبختانه گونههای وحشی انجیر در این کوهستان نشان میدهد توسعه کشت انجیر در اراضی کم بازده دیم توجیه اقتصادی دارد.
وی تصریح کرد: این درخت میتواند پس از چند سال آبیاری تکمیلی در ماههای گرم، رفتهرفته از لحاظ نیاز آبی، خود را با طبیعت منطقه و نزولات جوی سازگار نماید.
کیانی خاطرنشان کرد: یکی از بزرگترین موانع حفظ و احیاء گونههای جنگلی کوه گل ، چرای مفرط دام است که هزینههای سنگینی ، چون خرید حصارهای فلزی یا فنس را به بهرهبرداران تحمیل میکند .
وی در ادامه افزود : امیدواریم با آگاهی بخشی بیشتر به مردم و پشتیبانی دولت از چنین طرحهای الگویی و مشارکتی ، زمینه برای حفاظت گسترده فراهم شود یا اینکه دولت ردیفی را برای تسهیلات بانکی در نظر بگیرد که بتوانند حصار فلزی را اجرا نمایند.
وی در پایان یاد آور شد : هزینه اولیه فنس کشی برای مردم و بهرهبرداران سنگین است و مشاهدات میدانی نشان میدهد چنانچه عرصهای محصور گردد، به شکل قابل توجهی گونههای جنگلی و پوشش گیاهی احیاء میشود .