وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: به جای مسدودسازی و درگیر شدن با فضای مجازی باید راهکار آگاه سازی مخاطب را مدنظر قرار دهیم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمدجواد آذری جهرمی در مراسم امضای تفاهم نامه همکاری پویش ملی ارتقاء آگاهی حقوقی جامعه که میان سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی و معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم قوه قضاییه امضا شد، افزود: حدود یک سال قبل گزارشی از قوه قضاییه دریافت کردیم که مبنای آن بررسی بیش از هزاران پرونده ثبت شده با موضوعهای متعدد کلاهبرداری در دادسرای جرایم رایانهای بود که مشکلاتی را برای مردم ایجاد کرده بود.
وی گفت: در گزارشی که برای ما ارسال شد، قوه قضاییه درخواست کرده بود چرا این کلاهبرداریها انجام میشود و از ما خواسته شد راهحلهایی برای پیشگیری از این مشکلات نظر گرفته شود تا از وقوع جرایم در فضای مجازی و به تبع آن ثبت شکایت پیشگیری کنیم.
آذری جهرمی با تاکید بر اینکه رویکرد قوه قضاییه بسیار مناسب و مطلوب بود، گفت: از زمان دریافت گزارش، کارگروهی مامور شدند تا به صورت خاص روی این مساله کار کنند.
وزیر ارتباطات ادامه داد: پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات حدود ۶ ماه روی این مساله مطالعه انجام داد تا بسترهای فسادخیز و ایجاد مساله برای مردم را که باعث تشکیل پرونده قضایی میشود، بررسی کند.
جهرمی تاکید کرد: بخشی از این مشکلات به دلیل سیستمهای فنی مانند تبلیغات و اخبار دروغی است که در فضای مجازی منتشر میشود و پایه و اساسی ندارد. البته با توجه به دستورهای اجرایی آمریکا برای قطع همکاری کشورها با ایران در حوزه فناوری اطلاعات، سختیهای بسیاری را ایجاد شد، اما در دسترس نبودن تجهیزات حوزه فناوری باعث نشد ما در این مسیر پیش نرویم.
وزیر ارتباطات گفت: یکی از کارهای انجام شده ایجاد زیرساخت برای تبلیغات بودبه این معنا که آژانسهای تبلیغاتی به جای استفاده از پلتفرمهایی که قوانین ما را رعایت نمیکنند، تبلیغات خود را روی بسترهای داخلی انجام دهند.
وی خاطرنشان کرد: با امضای این تفاهمنامه، دولت امکانات مناسبی در دست آژانسهای تبلیغاتی قرار داده است تا از ظرفیتهای هوش مصنوعی برای پیشبرد کار خود استفاده و فضای تبلیغات منجر به فریب و دروغ را کم اثر کنند، این کار به خوبی پیش رفته و حتی به کسب وکار جدیدی در کشور تبدیل شده است.
جهرمی تصریح کرد: مسئولیت مهم ما در این فرایندها، آگاهسازی کاربرانی است که در برابر اخبار بسیار زیادی قرار دارند و ما باید آنها را برای تشخیص بین سره و ناسره آماده کنیم.
وزیر ارتباطات تاکید کرد: در موضوع کرونا هر روز خبری بدون سند درباره نوع تغذیه مردم درمقابله با کرونا ارایه میشد و مشکلاتی را ایجاد میکرد. برای اینکه مرجع خبری وجود داشته باشد و مردم هر شنیدهای را مورد توجه قرار ندهند؛ بستر مناسبی ایجاد خواهد شد و ما تصمیم گرفتیم به جای مسدودسازی و درگیر شدن با فضای مجازی راهکار آگاه سازی مخاطب را مدنظر قرار بدهیم.
وی افزود: دستگاه قضایی خیلی سریع اهتمام به خرج داد و با تیم اجرایی ما وارد مذاکره شد. نتیجه این همکاری به تدوین تفاهم بین سازمان تنظیم مقررات به عنوان نماینده دولت و معاونت پییشگری دولت به نمایندگی از قوه قضاییه منجر شد. اجراکننده این تفاهمنامه اپراتورها هستند و اگر نیاز باشد سایر فعالان حوزه فناوری نیز وارد عرصه خواهند شد.
وزیر ارتباطات خاطرنشان کرد: با امضای این تفاهمنامه، بسترهایی که باعث ترویج جرم به ویژه کلاهبرداری از مردم میشوند، ساماندهی خواهند شد و در آینده میتوان تاثیر این تفاهمنامه را شاهد بود.
نصب جمر پیشنهاد همیشگی ما در روزهای برگزاری کنکور است
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: پارسال و هم امسال پیشنهاد دادیم که به جای قطع شبکه در اطراف محل برگزاری کنکور، دستگاه جمر نصب شود که ادعا شد به دلیل هزینههای سنگین آن این اقدام صورت نگرفته است.
آقای محمدجواد آذری جهرمی در حاشیه امضای تفاهم نامه پویش ملی ارتقاء آگاهیهای حقوقی جامعه در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا علت اصلی اختلالات تلفن همراه در یکی دو ماه گذشته به قطعی برق مربوط میشود؟ افزود: در دو ماه پیش قطعی برق شبکه ما را متاثر کرده بود که همان موقع اطلاع رسانی کردیم.
وی گفت: البته در این روزها که آزمون سراسری کنکور برگزار میشود اختلالاتی ایجاد شد چرا که خیلی از داوطلبان امنیت روانی نداشتند، چون سوالات لو میرفت و تقلب میشد و این موضوع مهمی است که با زندگی مردم هم ارتباط دارد.
وزیر ارتباطات افزود: طبیعتا سازمان سنجش و وزارت علوم هم روی این مسئله حساس هستند که حساسیت به جایی است.
آذری جهرمی گفت: البته یکی از ملزومات برگزاری کنکور، بازرسی بدنی است تا افراد گوشی با خود نداشته باشند و در حوزههای انتخابی درخواست داشتند که نسخه تری جی و فور جی فعال نباشد که اپراتورها شبکه را در ساعات برگزاری آزمون در این مناطق غیرفعال کردند و این موضوع بر مناطقی که در همسایگی بودند اثر گذاشت و کیفیت شبکه را تحت تاثیر قرار داد.
وی افزود: البته ما سال گذشته و امسال نامه نوشتیم که راهش این است که به جای قطع شبکه، دستگاه جمر (به فتح ج و کسر م) نصب شود، اما ظاهرا برای تامین هزینههای جمر، مشکل داشتند، اما اختلالی که در شبکه ایجاد میشود زیانش از هزینههای جمر بالاتر است.
آذری جهرمی گفت: امیدواریم سال آینده اینگونه نباشد.
از اینترنت ماهوارهای نباید ترسید
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت: از برخی فناوریها از جمله اینترنت ماهوارهای نباید بترسیم و باید با اعتماد به نفس خودمان را برای فراگیر شدن این فناوری آماده کنیم.
آقای محمد جواد آذری جهرمی در حاشیه امضای تفاهمنامه پویش ملی ارتقای آگاهیهای حقوقی جامعه در جمع خبرنگاران در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چقدر به اینترنت ماهوارهای اعتقاد دارید و برای بسط آن فعالیت میکنید؟ افزود: باید بپذیریم و با این پدیده باید مواجه شویم و این فقط مخصوص کشور ما نیست.
وی گفت: هدف اصلی این منظومهها این است که اینترنت اشیاء را در دنیا فراهم کند، چون که خیلی از مناطق به وسیله شبکه موبایل یا ثابت قابلیت پوشش ندارند.
وزیر ارتباطات افزود: همین طرحی که در منطقه پارک ملی گلستان به سرانجام رسید از سال ۹۸ شروع شده بود و به دلیل کندی در اجرا موانعی بود که خود سازمان درخواست کننده یعنی سازمان محیط زیست ایجاد کرده بود به این معنا که ما میخواستیم در جنگل دکل احداث کنیم، اما آنها میگفتند مقررات زیست محیطی اجازه نمیدهد، کابل برق یا فیبر نوری در جنگل کشیده شود.
وی گفت: این کار برای ما خیلی سخت شده بود، اما شبکه و برق را در پارک ملی گلستان به سرانجام رساندیم و قطعا اینترنت اشیا برای ایجاد ایمنی و حفاظت از محیط زیست است چیزی که امروز در زاگرس شاهدیم.
آقای جهرمی با اشاره به اینکه این فناوریها مزایای مفیدی دارد در عین حال به سلطه جوییهای آمریکا اشاره کرد و گفت: آمریکا که در موضوع فضای مجازی نه فقط با ایران بلکه در مواجهه با بسیاری از کشورها دنبال این بوده است که افکار خودش را توسعه دهد و کاری کند اقتصاد حوزه دیجیتال را از شرکتهای خودش همه مطالبه کند و از مدتها قبل این اقدام آمریکا ابزاری برای بسط سلطه به ویژه در مسایل اقتصادی بوده است.
وی افزود: باید خودمان را در این شرایط آماده کنیم و برخی سخت گیریهای کشور باید مدیریت و اصلاح رویه شود و باید به مردم تکیه کنیم.
وزیر ارتباطات گفت: البته ما مقررات سرزمینی هم برای استفاده از فناوریهای ماهوارهای داریم و هر شرکتی که بخواهد فعالیت کند باید مجوز بگیرد و اگر حقوق بین الملل را رعایت نکرد تحت پیگرد حقوقی قرار میگیرد.
وی افزود: برای گسترش این موضوع سازمان فضایی هم به دنبال ایجاد منظومه ماهوارهای است و طراحیهایی انجام داده و شرایط مذاکرات بین المللی را هم به گونهای پیگیری کرده است که ما هم به برخی طرحهای ماهوارهای در دنیا بپیوندیم.
آذری جهرمی گفت: البته ما نباید بترسیم و باید خودمان را آماده کنیم که این فناوری هم فراگیر شود و باید اعتماد به نفس داشته باشیم و قطعا تهدیدی برای ما نیست و باید از فرصت هایش استفاده کنیم.
وی گفت: زمانی خواهم نوشت شرکتهای ایرانی در حوزه فناوری چه تهدیدات و تحریمهایی داشته اند، اما اقتصاد دیجیتال ایران رشد کرد و باز هم رشد خواهد کرد.
وزیر ارتباطات در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه با توجه به این که کلاهبرداریها یا فیشینگها بیشتر از طریق پیام رسانهای خارجی انجام میشو، د برای توسعه پیام رسانهای داخلی و موتورهای جستجوگر چه اقداماتی انجام داده اید؟ افزود: البته کلاهبرداریها فقط از طریق پیام رسانهای خارجی نیست و در پیامک هم رخ میدهد، اما اینکه چه جایگاهی در پیامرسانهای داخلی داریم مطابق با سند شورای عالی فضای مجازی برای تحقق این امر مرکز داده را برپا کردیم و مصوبههایی را هم داشتیم و حجم استفاده از آن در موضوع آموزش مجازی به ویژه در کرونا بسیار افزایش یافت.
وی گفت: البته همچنان موانعی وجود دارد که برای اطمینان بخشی به فعالان داخلی باید این مسایل حل شود تا فعالان بتوانند در فضای داخلی فعالیت کنند و امکانات فنی هم وجود دارد.
وزیر ارتباطات افزود: در خصوص موتور جستجو هم ایرانسل و همراه اول دو پلتفرم خود را رونمایی کرده اند که کارشان را به خوبی پیش میبرند و بازار خوبی هم تا الان جذب کرده اند که امیدواریم بیشتر بتوانند از منافع اقتصادی موتورهای جستجو بهره ببرند.
آقای جهرمی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا در تفاهم نامه امروز همراه اول حضور نداشت، گفت: همراه اول جزو یکی از طرفهای این تفاهم نامه بود، اما مدیرعامل این اپراتور به دلیل جلسهای در وزارت کشور برای بررسی اختلالات زمان انتخابات حضور دارد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه نتیجه پروندههای کلاهبرداری وس (به فتح واو) به کجا رسید؟ گفت: کلاهبرداری وس متوقف شد و پروندههایی هم در دادسرا در حال بررسی است.
میدانستید که ورود به برخی از این کانالهای داخلی بسیار مشمئز کننده و غیر مجاز است
و علنن جوانان را به بی بند و باری و فساد سوق میدهند
یکی از این پیامرسانها روبیکا است
که فساد را در قالب فیلم و موسیقی عرضه میکنند
و هیچ نظارتی بر آنان نیست