رئیس قوه قضائیه گفت: نظرسنجیهای ما حاکی از این است که مردم به عملکرد دستگاه قضا در مقابله با فساد امیدوار شده اند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی در گفتگوی زنده تلویزیونی از شبکه یک سیما با گرامیداشت هفته قوه قضائیه و یاد و خاطره آیت الله بهشتی و 72 تن از یاران انقلاب اسلامی افزود: شناخت شخصیت آیت الله دکتر بهشتی را به همه عزیزان به ویژه جوانان توصیه می کنم چرا که ایشان شخصیت بسیار جامعی داشت.
وی به نقش آیت الله بهشتی در معماری دستگاه قضا پس از انقلاب اشاره کرد و گفت: ایشان دغدغه بسیار زیادی داشتند تا دستگاه قضایی متناسب با احکام اسلامی شکل بگیرد و کار قضایی مردم با عدالت پیش برود.
آقای رئیسی برای همه رؤسای قوه قضائیه که به رحمت الهی رفتند طلب غفران کرد و برای آنها که در قید حیاتند طلب اجر و پاداش کرد.
وی به تلاش های قضات و کارکنان دستگاه قضا در چهل سال اخیر اشاره کرد و همه این تلاش ها را اجر نهاد.
رئیس دستگاه قضا در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که چقدر به شعارهایی که در روز معارفه تان به عنوان رئیس قوه قضائیه؛ داده اید، عمل کردید؟ افزود: آن چه برای ما ضروری بود؛ تحول است و ما محور حرکتمان را بر این مبنا قرار دادیم و محورهای دیگر از جمله مبارزه با فساد، اجرای عدالت، قانون مداری و توجه به مردم و کرامت آنها را دنبال کردیم و تلاش شد شعارهایمان را تبدیل به برنامه و برنامه ها را تبدیل به کارنامه کنیم.
آقای رئیسی با اشاره به این که به کرامت ارباب رجوع هم اکنون در دستگاه قضایی توجه ویژه ای می شود، گفت: ما در این خصوص بخشنامه و دستورالعمل هایی صادر کردیم و برخی همکارانمان به جهت تکریم ارباب رجوع تشویق شدند و برخی تذکر گرفتند.
وی با اشاره به این که اجازه ندادیم مأموریت جدی مبارزه با فساد در دستگاه قضایی به سردی بگراید افزود: قطعاً مردم در جریان پرونده ها هستند.
آقای رئیسی با اشاره به این که مبارزه با فساد همواره در دستگاه قضایی بوده است اما ما در بحث فساد با دغدغه های مردم، رسانه ها و چهره های مشهور مواجه بودیم به این نحو که دستگاهی دستگاهی دیگر را متهم می کرد و این برای مردم دغدغه شده بود، گفت: ما معتقد بودیم پرونده هایی که ذهن مردم را مشغول کرده است باید روی میز قاضی قرار بگیرد و از قضاتمان خواستیم بدون توجه به جناح و جایگاه با موارد فساد به صورت عادلانه برخورد کنند و هیچ خط قرمزی را قائل نباشند.
وی گفت: مسأله فساد جزو مسائل جدی مردم شده بود و دشمن هم به آن می دمید و قطعاً بدبینی هایی در میان مردم ایجاد کرده بود به نحوی که برخی فساد را سیستمی و همه را آلوده می دانستند در حالی که این گونه نبود.
رئیس قوه قضائیه افزود: ما باید این مسأله را حل می کردیم و فضای کشور به گفتمان مبارزه با فساد تبدیل شد و ما اعلام کردیم که اگر کسی نسبت به کسی مسأله ای دارد به دستگاه قضایی اعلام کند.
آقای رئیسی گفت: ما برای این کار؛ ساز و کارهایی را هم اجرایی کردیم که نمونه آن؛ اعلام اموال مسئولان بود که خود؛ بازدارندگی دارد.
وی افزود: ما درباره شفافیت هم اقداماتی کردیم و رسیدگی به برخی پرونده ها به مردم این اطمینان را داد که اراده نظام و دستگاه قضا؛ مقابله با فساد است.
آقای رئیسی گفت: ما در همه نظرسنجی هایمان متوجه امیدواری های مردم شدیم و این امیدِ مبارک باید ادامه پیدا کند تا ساختارهای فسادزا را در دولت بتوانیم برطرف کنیم.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که چقدر فضا را تغییر دادید که مردم راحت حرف بزنند و اگر کسی انتقاد کرد در روند رسیدگی به پرونده اش با مشکل مواجه نشود؟ افزود: البته این طور نیست که هر کسی در دادگاه بلند حرف بزند با او برخورد می کنند.
رئیس دستگاه قضا گفت: نظرسنجی هایی ما انجام دادیم خارج از مجموعه دادگستری هاست و مرکز آمار و فناوری و مراکزی بیرون از دستگاه قضایی انجام می دهند و ما تلاش کردیم ارتباط با مردم را نهادینه کنیم.
آقای رئیسی با اشاره به این که کرامت مردم با بخشنامه و دستورالعمل محقق نمی شود افزود: ساعت ها با مردم و کارکنان دادگستری مشغول صحبت شدیم و رؤسای کل دادگستری ها حداقل یک روز در هفته وقت گذاشتند تا اگر کسی از دست قاضی، کارمند و مأمور شکایتی داشت، رسیدگی کنند.
وی گفت: من هم فقط با مدیران عالی ارتباط ندارم، بلکه با مدیران میانی و کارکنان هم مرتبطم.
آقای رئیسی مردمی بودن را محور خواند و افزود: باید در دستگاه قضایی حرف مردم را بشنویم.
وی به توجهش به زندان ها اشاره کرد و گفت: به هر استانی که سفر کردم از زندان هایش هم بازدید کردم و به اندازه همه رؤسای قوه قضائیه در زندان ها حضور پیدا کردم و معتقدم کسی که محکوم می شود و به زندان می رود ما در کنار کیفر آنها موظفیم آنها را اصلاح هم کنیم.
مجموعه دستگاه قضایی باید با مردم در ارتباط باشد
رییس قوه قضاییه با تاکید بر اینکه مجموعه دستگاه قضایی باید با مردم در ارتباط مستمر باشد گفت: علاوه بر زندانی باید به خانواده وی هم توجه شود همچنین به مردمی که خواسته دارند توجه شود.
آقای رئیسی افزود: پس مجموعه دستگاه قضایی وقتی این ارتباط را حفظ کرد به نظر من در نوع سلوک و رفتار خیلی تاثیر دارد .
وی درباره روند بازدید از زندانهای کشور و نوع رفتار مسئولان با زندانیان گفت: ایا کرونا مخصوص کشور ما بود؟ در دنیا کرونا بود و انها هم زندانی دارند، بر اساس اماری درباره زندانیان در دوره کرونا در ایران داریم، بی نظیر است. ما معتقدیم که تلاش شد با توجه به یک اصل اسلامی اصل انسانی و یک مسئله بسیار مهم حفظ جان زندانیان، بیش از ۱۲۰ هزار نفر زندانی مرخصی رفتند که در هیچ جای دنیا اتفاق نیافتاد.
رییس دستگاه قضا اضافه کرد: چون بحث باز اجتماعی شدن زندانیان و عفوهایی که درخواست می شوند از محضر مقام معظم رهبری و ایشان هم لطف می کنند، این عفوها برای کسانی که محکوم شدند و باز هم محکومیت دارند. اما وقتی می گوییم واقعا شخصیت شان ساخته شده و میتواند به جامعه برگردد زندان تشخیصش این است، آموزش همین تشخیص را دارد و قاضی هم همین نظر را دارد ، بر می گردد. و این همان مسئله اصلاح مجرمین است کا اتفاق می افتد.
آقای رئیسی گفت: لذا باز هم میخواهم تکرار کنم وضعیتی که امروز در زندان ها وجودداره قابل این است که مورد بازدید همین کسانی قرار بگیرد که در دنیا مدعی حقوق انسان و حقوق بشر هستند باز هم تکرار میکنم اما ببیند خود انها در زندانهایشان چگونه با زندانیان رفتار میشود . اینجا وضعیت رفتار با زندانیان کاملاً قابل مشاهده است که بیایند و ببینند چگونه اقدام می شود.
وی درباره دیدارهایش با دانشجویان و نتایجش افزود: نشست های نخبگانی که با چهره های نخبه با گروهها و اقشار مختلفی دیدار داشته باشم از ابتدای ورود به قوه قضاییه شروع کردم و ۲۶ نشست تا الان داشته ام. یک گروه های دانشجویی بود. رسانهها بودند گروه های مختلفی بودند که برخی ها روحیه جوانی و دانشجویی داشتند و طلاب بودند. در ایام انتخابات با دانشجویان در دانشگاه تهران نشست داشتیم. من اجتماعات دانشجویی شما گفتید من در اجتماعات دانشجویی از ابتدا شرکت میکردم به قول شما ان صفای دانشجویی اقتضا میکند گاهی ممکن است لحن تندی داشته باشند اما چون با صداقت حرف میزنند اگر پاسخ یا توضیح داده شود باز به دلیل اینکه صفایی دارند میپذیرم . من نه فقط پشیمان نیستم بلکه معتقدم که در طول مدت کاری این نشست ها با جوانان که آیندهسازان کشور هستند، دغدغه دارند باید با انها ارتباط برقرار کرد. من هم پشیمان نیستم و انشالله این روش را بنا داریم که همواره ادامه بدهم.
وی گفت: نشست های نخبگانی را ادامه خواهم داد و تنها با شخص رییس جمهور هم حل شدنی نیست من به استانهایی که می روم روسای دادگستری می گویم نشست های نخبگانی را فراموش نکنند. نشست با دانشجویان یادشان نرود.
وی اضافه کرد: در هر سفر استانی تقریبا فرصتی باشد یا دانشگاه می روم و یا جمعی را از نخبگان از همین جوانها دعوت می کنم که در استانداری یا دادگستری حضور یابند و حرفشان را بزنند.
اقای رئیسی گفت: یکی از دیدارهای جدی من در سفر استانی دیدار با این عزیزان است.
وی گفت: در این دیدارها من هرگز ضرر نکردم یعنی معتقدم انها دغدغه ها را به من منتقل می کنند و من یک حس بیشتری پیدا می کنم که مسئله مردم است و موصوع کشور شده است با جدیت دنبال می کنم و این روش را به همه همکاران چه در دولت و چه در قوه قضائیه ای توصیه می کنم ارتباط با مردم ، دانشجویان و نخبگانی بسیار اهمیت دارد و ان را نعمت بدانند.
وی درباره عملکردش با واحدهای تولیدی و ممانعتش در زمان ریاست جمهوری گفت: من باید از همین جایگاه از دوستانم تشکر کنم که امر رهبری معظم انقلاب را جدی گرفتند و تلاش کردند که هیچ واحد تولید دچار تعطیلی تا آنجایی که به انها گزارش میشود و انان دنبال میکنند نشده است و همواره معتقدم که در ادامه را هم حتماً به واحدهای تولیدی حساس باشند و اجازه ندهندکه واحد تولیدی دچار وقفه شود . چون باید به اتهام فرد برسند واحد تولیدی که اتهامی ندارد و ان واحد تولیدی باید به کارش ادامه دهد و کارگران مشغول کار باشند و تولید رونق داشته باشد.
وی گفت: در دولت هم موظف هستیم همانطور که در قوه قضائیه مسئله محوری بوده برای دولت و کشور هم مسئله محوری است.
اقای رئیسی گفت: مسئله تولید مثل اول ما خواهد بود و مورد تاکید ماست که موانع تولید را رفع کنیم. مشکلات تولیدکننده سرمایهگذار و کارافرین را دریابیم مشکلش نقدینگی است ، واردات بیرویه است مشکلش قاچاق کالا است ،مشکلش مسائل در واقع بانکی مسائلی تامین اجتماعی است و بالاخره مسئله بهبود کسب و کار یکی از محورهای کاری ما در دولت خواهد بود. فکر میکنیم با پیگیری و جدیتی که در دولت خواهد شد کار دستگاه قضایی در این قضیه کاهش پیدا کند و هر کاری که در دولت من اعتقادم این باورم که این کار به خوبی انشالله دنبال بشود ما حتماً شاهد کاهش ناهنجاری ها کاهش ناهنجاری های اجتماعی و اقتصادی خواهیم بود و دغدغه مردم کاسته خواهد شد.
توجه بهبود کسب و کار یک اصل است
رییس قوه قضائیه درباره بهبود شاخص کسب و کار و ادامه این روند در دستگاه قضا گفت: بهبود کسب و کار باید به لحاظ مختلف مورد حمایت قرار بگیرد .
حجه الاسلام رئیسی افزود: باید از کسب و کارها همچنین بصورت عادلانه حمایت حقوقی و قضایی شود چون در واحدهای تولیدی فقط حمایت مالی مشکل را حل نمی کند نیازمند حمایت حقوقی هم هستند و در واقع قانون باید حامی تولید کننده باشد.
وی گفت: ما باید قراردادها را پشت ویترین بگذاریم و لازمه اش این است که قراردادها هم شفاف و هم دقیق باشند، ما اعلام کردیم که بعضی از آرا را در سایت در اختیار همه قرار گیرد که کار بسیار خوبی است و در این رابطه خبرگان، نخبگان و حقوقدانان می توانند نظر دهند.
وی گفت: دوستان دقت می کنند ارایی که در دستگاه قضایی صادر می شود بعضی بسیار قابل توجه است و موضوع بحث در مقطع تحصیلات تکمیلی دانشگاه ها قرار میگیرد .
اقای رئیسی افزود: قراردادها نیز باید خیلی دقیق باشند و پیش روی همه فعالان اقتصادی و صاحب نظران قرار گیرند همچنین پیش بینی شود اگر اختلافات احتمالی پیش امد داوری ها فعال شوند .
وی تاکید کرد: همچنین شوراهای حل اختلاف نیز به نحوی با صلح و سازش بین دو طرف عمل کند تا مسئله به دادگاه کشیده نشود البته اگر در انتها به دادگاه کشید اخرین راهکار دادگاه باشد.
رییس دستگاه قضایی تاکید کرد: ما هم در مسائل خانوادگی، هم مسائل مالی معتقدیم راهکار نخست دادگاه نیست و بسیاری از راهها باید طی شود تا به دادگاه کمتر نوبت داده شود. اما در هر صورت این شفافسازی ها در مقدمات کار دقت نظرها در مقدمه کار میتواند به کاهش ورودی پرونده کمک کند و در واقع احقاق حق طرفین کمک کند.
پیشگیری از وقوع جرم باید مرتبط با همه بخشهای کشور باشد
رئیس قوه قضائیه گفت: مسئله پیشگیری از وقوع جرم از مسائل پیشگیری از وقوع جرم از مسایل بسیار مهم و محوری است و باید مرتبط با همه بخشهای کشور باشد.
حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی درباره بسترهای فساد زا افزود: پیشگیری از وقوع جرم بحث بسیار وسیعی را دارد، به نحوی که به مسائل تربیتی بر می گردد و یا انگیزه جرم برای فرد به وجود نیاید و ابزار جرم فراهم نباشد. حتی به مسائل آموزش و پرورش و فرهنگ سازان جامعه نیز مرتبط است .
وی ادامه داد: اما من هیچ دستگاهی را در کشور نمی شناسم مگر اینکه آن دستگاه حتما ماموریت پیشگیری از وقوع جرم را هم داشته باشد .
رئیس قوه قضائیه گفت : یعنی مجموعه فرهنگی حتما باید کارش به گونهای باشد که بتواند ناهنجاری اجتماعی کاهش بدهد تصمیمات اقتصادی اعم از تصمیمسازی و تصمیم گیری باید به گونه ای باشد که مشکلات اقتصادی را کاهش بدهد. تصمیمات باید در کشور بگونه ای باشد که بتوان ناهنجاری ها و مشکلات اقتصادی را کاهش بدهیم .
وی گفت: در قوه قضائیه چون قانون اساسی ذکر کرده که پیشگیری از وقوع جرم جز وظایف قوه قضائیه باشد ، اکنون معاونت پیشگیری از وقوع جرم در قوه قضائیه فعال است البته نه اینکه فقط خودش وارد این قضیه شود.
رئیس قوه قضائیه گفت باید بخشهایی که در کشور مسئولیت دارند همه را باید در این میدان فعال و هماهنگ کند البته یک شورای عالی پیشگیری از وقوع جرم نیز قانونگذار تصویب کرده است ما در این مدت شورا را فعال کردیم و چند جلسه با دولت و مجلس داشتیم که در این جلسات هم از دولت و هم از مجلس و هم بخش های فعال اجتماعی حضور دارند.
آقای رئیسی افزود: مسئله پیشگیری از وقوع جرم از مسائل پیشگیری از وقوع جرم از مسایل بسیار مهم و محوری است و باید مرتبط با همه بخشهای کشور باشد. ما هم در دولت بنا داریم با همکاری قوه قضائیه و مجلس و همه بخش ها بخش پیشگیری از وقوع جرم را فعال تر کنیم .
سند تحول با قوت ادامه خواهد یافت
رئیس قوه قضاییه گفت: مسئله سند تحول یک تحول فناوری پایه است و با قوت ادامه خواهد یافت.
حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی در برنامه زنده شبکه یک به مناسبت هفته قوه قضاییه درباره تضمین برای اجرای سند تحول گفت : سند تحول متکی به بنده نیست که بعد از من متوقف شود .
وی ادامه داد : همکاران ما در قوه قضاییه ، روسای کل دادگستری استان ها و مسئولان عالی قضایی نسبت به این موضوع که باید در دستگاه قضایی تحول ایجاد شود کاملاً چنین حسی را دارند . برخی از استانهای ما در این خصوص بسیار خوب کار کردند که گاهی بنده وقتی گزارش آنها را می شنوم می بینم که این تلاش ها قابل تقدیر است .
رئیس قوه قضاییه گفت : امروز تمامی همکاران به ویژه مدیران در بخش های مختلف نسبت به این موضوع که باید این سند اجرایی شود یه حس خوبی دارند . دوم اینکه ما بخشنامه ها و دستورالعمل هایی در این خصوص صادر کردهایم ، بنده در این مدت ۱۱۹ بخشنامه و آیین نامه را برای بخش های مختلف صادر کرده ام برای سازمان بازرسی ، سازمان ثبت و دیوان عالی کشور و بخش های مختلف این آیین نامه و بخشنامه ها صادر شده است .
آقای رئیسی گفت : در واقع ریلگذاری صورت گرفته است و باید ها و نبایدها مبتنی بر قانون نیز وجود دارد، چون بنده قانونگذار نیستم اما مجری قانون هستم و قوانینی که باید به نحوی سازوکار اجرایی آن فراهم شود اکنون بحمدالله فراهم است و همکاران هم اکنون در بخش های مختلف قضیه را دنبال می کنند ، فکر میکنم با ریلگذاری که شده است به هیچ عنوان اجرای این سند و انجام این تحول دچار وقفه نخواهد شد. این کار انشاالله با قوت بیشتری ادامه خواهد یافت.
وی گفت: در واقع برنامه های تحول قائم به سیستم است و فردی نیست و حتی برخی از دوستان جلوتر از بنده هستند.
رئیس قوه قضاییه گفت : انتظار من از رئیس قوه قضاییه این است که انشاالله این روند تحولی را با قوت دنبال کند .
حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی درباره اینکه این روزها وقت شما صرف قوه قضاییه میشود یا طراحی دولت آینده افزود : دو روز قبل از انتخابات نیز بنده داشتم برخی از پروندهها را بررسی می کردم و کارها را انجام می دادم یعنی هیچ زمانی از کارهای قضایی غفلت نکردم اما در این چند روزی بعد از انتخابات طبیعتاً یک مقداری وقت بنده به برخی از دیدارهای گرفته می شود که بیشتر سبقه دولتی دارد.
وی گفت: لکن به هیچ عنوان انجام کارهای قضائی نیز نه تعطیل شده و نه به تاخیر افتاده است. در نتیجه ان شاءالله با مدیر محترمی که بعد از بنده تصدی قوه قضاییه را بر عهده خواهند داشت کار عقب مانده آن گونه در حوزه ریاست نداشته باشد .
وی گفت : انتظار من از ایشان این است که انشاالله این روند تحولی را با قوت دنبال کند.
آقای رئیسی درباره حل اختلافات و مشکلات بین روسای قوه و جلوگیری از کشانده شدن مشکلات به رسانه ها افزود : جلسات برای مطرح کردن همین مسائل و دیدگاه هاست و برطرف کردن اختلافات احتمالی است به هر حال ممکن است دو سه وزیر هم با همدیگر نظر مختلفی داشته باشند ما نیز در جلسه مسئولان قضایی نیز وقتی یک موضوع مطرح میشود همه نظر یکسانی ندارند و اصلاً جلسات برای مطرح کردن همین مسائل است . وی گفت حتماً جای طرح اختلافات در جلسات است و در عموم نباید مردم را نگران کرد و هر مطلبی که مردم را نگران کند و به جای پرداختن به مسائل و مشکلات مردم و کشور که مسائل اصلی است گرفتار حاشیه ها شویم به شدت باید از این موضوع پرهیز کرد .
وی گفت بارها مقام معظم رهبری در این خصوص به همه مسئولان تذکر دادند و ما نیز در این قضیه مخاطب هستیم و خواست مردم نیز از ما همین است که مسئولان مسائل مردم را و مسائل کشور را مسئله اصلی خود قرار دهند . جای طرح این مسایل در جلسات است و نباید به هیچ عنوان مردم را نگران کرد .
رئیس قوه قضاییه درباره اینکه افزایش بودجه مناسب برای اداره قوه قضاییه و تسریع در ارسال لوایح قضایی به مجلس نیز گفت : حتماً این وظیفه ماست که به رئیس قوه قضاییه بعدی کمک کنیم و همچنین رفع مشکلات حقوقی همکاران جزو وظایف است. وقتی به دادگستری ها مراجعه و از وضعیت حقوقی کارمندان سوال می کنم و یا گاها برای بنده پیامی می فرستند که متناسب سازی حقوق کارمندان با توجه به تورم کشور از مسائل مهم است . در این هفته قوه قضاییه خسته نباشید عرض می کنم و از آنها تشکر می کنم .
او افزود : متناسب سازی حقوق همه کسانی که حقوق بگیر دولت هستند با تورم یکی از مسائل و دغدغه های اصلی مان در دولت است. به هر حال تورم در کشور وضعیتش مشخص است و باید متناسب سازی صورت گیرد . متاسفانه یک قانونی در این خصوص داشتیم اما به این قانون در اجرا آنقدر استثنا داده شد که اسم نظام هماهنگ پرداخت را گذاشتیم نظام نا هماهنگ پرداخت و واقعاً باید نظام هماهنگ پرداخت باشد یعنی احساس عدالت در پرداخت ها باشد .
معتقدم کسی متناسب با میزان کاری که میکند باید دریافتی داشته باشد و این نکته محوری ماست.
آقای رئیسی گفت : ضمن اینکه پشتیبانی از قوه قضائیه وظایف دولت است و حتماً بنده رئیس قوه قضاییه بعد از خودم حمایت می کنم انشاءالله این همکاری قوا که از مسائل مهم است صورت گیرد. ما وقتی می گوییم استقلال قوا بله استقلال قواست باید هر کدام وظیفه خودش را انجام دهد این درست است اما معنای این ناهماهنگی و عدم همکاری نیست معنایش این نیست که نباید از هم پشتیبانی کنند بلکه برای آن ماموریت بزرگ باید پشتیبانی و همکاری شود. ماموریت بزرگ خدمت به مردم است و ماموریت بزرگ رفع مشکلات مردم است و اجرای عدالت است و همه ما در بخشهای مختلف خودمان را مجهز کنیم برای این که این خدمت بزرگ و اساسی را به مردم داشته باشیم و این در هماهنگی اتفاق بیفتد و در بحث های اختلافی و توجه نکردن به دغدغههای اساسی مردم اتفاق نمی افتد.
موضوع دولت هوشمند را حتما دنبال میکنیم
رئیس قوه قضاییه گفت : موضوع دولت هوشمند را حتما دنبال میکنیم .
حجت الاسلام و المسلمین سید ابراهیم رئیسی افزود:در بحث هوشمندسازی قوه قضاییه قبل از بنده گام های برداشته شده بود اما در این دوره نیز اقداماتی صورت گرفت .
وی ادامه داد : بویژه که مسئله تحول ما یک تحول در واقع فناوری پایه است و اساس آن بر اساس فناوری است و بین ۶۰ تا ۷۰ درصد بخشهای سند تحول ما مبتنی بر این است که باید سامانه هایی در بخشهای مختلف فعال شود . رشد این قضیه در این مدت بسیار خوب بوده است و گزارشی که دوستان ما چند شب پیش از طریق رسانه ملی دادند و گزارشهای که در جلسات ارایه شد واقعاً نشان دهنده تلاش شبانه روزی است و در این خصوص همکاران بنده شبانه روز کار می کند و واقعاً دوستانی هستند که در این بخش شب ها می مانند و تا پاسی از شب کار می کنند .
رئیس قوه قضائیه گفت : ۶۵ سامانه تاکنون در این حوزه فعال شده و تا پایان سال نیز سمانه های دیگری فعال میشود .
وی افزود: بحث قوه قضاییه هوشمند محور کار ما در قوه قضاییه بوده و در این حوزه اتفاق جدیدی می افتد . سوء پیشینه ، عدم سوء پیشینه برای افراد جز دغدغه های بوده که دسترسی به برخی از مدارک و اسناد مشکل بوده ارتباط قوه با نیروی انتظامی که بیشترین ارتباط را با نیروی انتظامی داریم دچار مشکل بوده اما اکنون این ارتباط به خوبی برقرار است . نیروی انتظامی خیلی کار کرده بود و ما نیز کار کرده بودیم اما ارتباط نداشتیم الحمدالله این ارتباط برقرار شد بانک مرکزی کارکرده ما نیز کار کار کردیم اما ارتباط نداشتیم . دسترسی به اسناد مالی بسیار سخت بود اکنون ارتباط برقرار شده است.
وی گفت: یکی از محورهایی که در این مدت دنبال کردیم مسئله تعامل با بخش های مختلفی بوده که می توانم بگوییم دولت الکترونیک و یا دولت هوشمند را ما باید در کشور شکل بدهیم . مسئله دولت هوشمند را ما حتماً در دولت دنبال می کنیم انشالله در دستگاه قضایی نیز موضوع قوه قضاییه هوشمند محور باشد. الحمدالله بسیاری از دادگاهی که در این دوران کرونا برگزار شده بسیار توانست به مردم کمک کند از اقصی نقاط کشور توانست دادگاه غیر حضوری برگزار کنیم که کمک کننده بود و اکنون دادگاه غیر حضوری در داخل و خارج برگزار می شود و ارتباط با زندان و کاهش فرستادن زندانی به دادگاه ها و اعزام زندانی چقدر کاسته شده است . یعنی عدد و رقم مراجعات به دستگاه قضایی و دادگستری ها طبق گزارشی که می دهند سه میلیون مراجعه با این روش کاسته شده است .
آقای رئیسی گفت : در قوه قضاییه دوستان بعد از من نیز حتماً دنبال می کند و با ریل گذاری کردیم .
دوستان در قوه قضاییه این مسئله را حتما دنبال می کنند .
در دولت هم برنامه تحولی خواهم داشت
رئیس قوه قضائیه گفت: در دولت هم همانند دستگاه قضا؛ برنامه تحولی خواهم داشت و آن را تقدیم رهبر معظم انقلاب می کنم.
آقای رئیسی در ادامه سخنانش در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که چرا برخی مدیران از ترس دستگاه های نظارتی دچار ترک فعل می شوند و چرا یک مدیر از انجام کار باید بترسد؟ افزود: در قانون یک اجرا و یک نظارت تعریف شده است و مجری باید کار خود را مبتنی بر قانون انجام دهد و نباید دست و تنش بلرزد.
وی گفت: ما باید از مدیران شجاعی که با قوت کار می کنند و گره گشای کار مردم هستند حمایت کنیم و در کنار هر مدیریت یک نظارت درون سازمانی تعریف شده است و برخی سازمان های نظارتی مانند دیوان محاسبات و سازمان بازرسی کل کشور هم بیرون از سازمان ها نظارت می کنند و این گونه نمی توانیم بگوییم که نظارت نباشد، در حالی که باید نظارت به گونه ای باشد که کسی از وظایف قانونی خود کوتاهی نکند اما اگر نظارت به نحوی باشد که مدیران را از کار بیندازد و دلهره ایجاد کند؛ پسندیده نیست.
آقای رئیسی نظارت را تضمین کننده اجرای قانون و حقوق مردم خواند و افزود: نظارت نباید باعث ترمز کار شود و نباید مچ گیری کند.
وی گفت: هیچ کس نباید از نظارت بترسد و نظارت نباید موجب توقف کار شود و اگر برخی بیایند و با صحنه سازی بگویند که ما قانون مندیم و دستگاه نظارتی هم مطلع است؛ از او سلب مسئولیت نمی کند.
رئیس دستگاه قضا افزود: باید با مدیرانی که ترک فعل می کنند برخورد شود و ما هیچ بهانه ای را نمی پذیریم و باید نظام اداری کشور کارآمد و سالم باشد.
آقای رئیسی گفت: شاید برخی مدیران بگویند ما کاری انجام نمی دهیم چون سازمان بازرسی ما را تحت فشار قرار می دهد و من آن زمان که در سازمان بازرسی بودم می دیدم که برخی مسئولان استانی می گفتند که ما مثلاً به تهران نامه نوشتیم و جواب ما را نداده اند و همین بهانه ای می شد که از مسئولیت خود شانه خالی کنند در حالی که ما این بهانه ها را قبول نداریم.
وی افزود: باید کمر همت بست و کم کاری هایمان و برخی پاسخ های اداری توجیه نکنیم و مثلاً ما شاهدیم که در برخی استان ها مردم به لحاظ آب و فاضلاب و کالاهای اساسی؛ با مشکل مواجه شدند آن وقت فلان مسئول می گوید که من نامه نوشته ام و از خودش سلب مسئولیت کند.
آقای رئیسی اضافه کرد: مدیر باید پاسخگو و کارآمد باشد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که بعد از استقرار در دولت؛ دستگاه های نظارتی به چه افرادی حق ندارند نزدیک شوند و خط قرمز شما چیست؟ گفت: دولت و دستگاه قضایی هر کدام باید وظیفه خود را انجام دهند و سازمان بازرسی کل کشور هم اگر به اشکالی رسید باید هشدار دهد و اگر تخلفی بود پیگیری کند.
رئیس قوه قضائیه گفت: مجموعه نظارت های درون سازمانی دولت یا نظارت های برون سازمانی هم هیچ مانعی نیست و تضمین کننده حقوق مردم است و ناظران و بازرسان هم باید از وزیر کارآمد حمایت کنند و اگر کسی در معرض آسیب قرار گرفت هشدار دهند.
آقای رئیسی گفت: هر کس مسئولیتی پذیرفت باید پاسخگو باشد و از یک کارمند اداری تا قاضی و کارمند همه باید پاسخگو باشند و هر کسی حقی دارد؛ تکلیف هم دارد.
وی افزود: همه کارکنان سه قوه باید در محضر خداوند، مردم، ارباب رجوع، سلسله مراتب اداری و ناظران پاسخگو باشند.
آقای رئیسی در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که آیا پس از استقرار در دولت از رسانه ها و خبرنگاران شکایت خواهید کرد؟ گفت: سؤالات شما بیشتر دولتی شد تا قوه قضائیه.
وی افزود: من در دستگاه قضایی، خبرنگاران را پل ارتباطی میان مردم و مسئولان می دانم و باید دیدگاه مسئولان را برای مردم تبیین و دغدغه های مردم را به مسئولان منتقل کنند و باید از اصحاب رسانه حمایت کنند.
رئیس دستگاه قضا گفت: البته همان طور که یک قاضی باید با انصاف قلم بزند، خبرنگاران و صاحب رسانه مکتوب هم باید با انصاف قلم بزنند و انصاف برای همه است و هر کسی از انصاف خارج شد به خطا رفته است.
آقای رئیسی افزود: نقد و نقد پذیری اصلاح می کند، خصوصاً اگر سازمان اداری کشور نقد نشود، امر به معروف و نهی از منکر تعطیل خواهد شد و قطعاً به مدیری که کم کاری می کند باید تذکر داد نه این که بخواهیم پچ پچ کنیم.
وی گفت: رشوه گرفتن، روابط ناسالم برقرار کردن و کار مردم را به فردا واگذار کردن از مصادیق منکر است و نظام اداری ما باید از هر گونه صفات مبرا شود.
آقای رئیسی افزود: چرا باید وقتی مردم به سازمانی مراجعه می کنند به دنبال این باشند که کسی برای آنها تلفنی بزند و چرا کسی که می خواهد حق خود را یا مجوزی بگیرد باید دنبال پارتی باشد.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که آیا در مدت 27 ماه حضورتان در قوه قضائیه؛ کاری بوده است که نکرده باشید؟ گفت: من سعی کردم به همه وعده هایم عمل کنم و البته من برنامه پنج ساله داشتم و برنامه ریزی کرده بودیم در پایان پنج سال به یک نقطه برسیم اما قطعاً برنامه کوتاه، میان و بلندمدت داشتیم و از کمک همه همکارانم و خانواده آنها تشکر می کنم.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به این که افزایش 20 درصدی رشد کاری در دستگاه قضایی نشان می دهد که عملکرد خوبی داشته ایم گفت: ما یک میلیون پرونده معوق را رسیدگی کردیم و 150 هزار نفر درگیر پرونده های کثیرالشاکی و... بودند که گرفتار کلاهبرداران شده بودند و سه میلیون نفر گرفتار مؤسسات اعتباری شده بودند که ما به مشکلات آنها رسیدگی کردیم و این ها کار یک شب و یک نفر نبود.
آقای رئیسی افزود: ما در دیوان عالی کشور 60 درصد رشد کاری داشتیم و مثلاً قاضی دیوان؛ یکی دو هفته در یک استان می ماند و به قضات آموزش می داد تا اتقان رأی صورت گیرد.
وی گفت: من از همه همکارانم در دستگاه قضا تشکر می کنم و از رئیس بعدی قوه قضائیه انتظار دارم مسیر کار ما را تکمیل کند.
آقای رئیسی افزود: ما به دنبال آن هستیم که شرایط در دستگاه قضایی به گونه ای باشد که اگر کسی پول نداشت وکیل بگیرد دستگاه قضایی را ملجأ خود بداند و حق خود را بستاند.
رئیس دستگاه قضا در پاسخ به سؤالی مبنی بر این که آیا در دولت هم برنامه تحولی خواهید داشت؟ گفت: ما برنامه تحولی دولت را در اختیار صاحبنظران و اندیشمندان قرار می دهیم و تقدیم رهبری خواهیم کرد و همه بدانند ما دولت را بر اساس برنامه پیش خواهیم برد و در حوزه های اقتصادی و اجتماعی و به ویژه دغدغه های معیشتی توجه ویژه به امور داریم و ما شعارهایمان را در قوه قضائیه تبدیل به برنامه و برنامه ها را تبدیل به کارنامه کردیم.
آقای رئیسی افزود: شاید این آخرین سخن من به عنوان رئیس قوه قضائیه باشد و افتخار خدمت در دولت را پس از این داشته باشم و من از همه قضات و کارکنان دستگاه قضایی می خواهم که با دولت برای رفع مشکلات مردم همکاری داشته باشند و از قضات می خواهم تلاش مضاعفی را داشته باشند و مجموعه سه قوه باید آهنگ خدمت به مردم را داشته باشند.
در ریاست جمهوری تجربه قضا باعث
تحول در قوه اجراییه شود ، اولین
مشکل اینست که بانکها میگویند ،
پول نداریم ، بانک مرکزی میگوید ،
چاپ پول نمیشود کرد ، واگذاری
زمین هم که خدا نکند ، منابع
طبیعی است ، حالا اقای رییسی
اصلا روزی بیست ساعت سرکشی
کند ، فایده ندارد ، باید بنشیند ،
نترسد ، قوانین را سریع اصلاح کند .
نیست ، میگوید شاکی به فلان ماده
اشاره نکرده ، اگر وکیل داشته باشی
یک برگ برنده داری ، این قضا
نیست ، باید هر شکایت به دو قاضی
بصورت جدا جدا رسیدگی کند و
یک قاضی ارشد نظر نهایی بدهد ،
سر کشی مشکل را حل نمیکند ،
باید قوانین اصلاح شوند .