نمایندگان مجلس با تحقیق و تفحص از نحوه احداث پتروشیمی الوند موافقت کردند.
روح الله عباسپور سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن در تشریح گزارش کمیسیون گفت: در اجرای ماده (۲۱۲) آییننامه داخلی مجلس شورای اسلامی، در ابتدا اطلاعات واصله از دستگاههای اجرایی در مورخ ۷ بهمن ۱۳۹۹ در اختیار متقاضیان تحقیق و تفحص قرار گرفت و نظر به اظهار مورخ ۸ بهمن ۱۳۹۹ متقاضیان مبنی بر عدم کفایت اطلاعات ارائه شده کمیسیون، موضوع درجلسه مورخ ۱۳ بهمن ۱۳۹۹ کمیسیون با دعوت از نمایندگان متقاضی تحقیق و تفحص و عدم حضور مسئولین اجرائی مطرح و در نهایت در جلسه رسمی مورخ ۲۰ بهمن ۱۳۹۹ کمیسیون با حضور ۱۷ نفر از حاضرین از نمایندگان عضو کمیسیون در محورهایی تصویب شد.
وی ادامه داد: این محورها شامل این موارد است: علت واگذاری ده هکتار از مجموعه و محدوده پالایشگاه کاملا دولتی امام خمینی (ره) شازند به چند نفر افراد خصوصی چیست؟ و ضرورت وجود چنین صنعتی در این منطقه آلوده چیست؟
این نماینده مردم در مجلس یازدهم گفت: یکی از ابزارهای اساسی در حوزه نظارت تحقیق و تفحص است و رئیس مجلس اشاره کردند که باید وقت بیشتری را برای انجام ایفای مسئولیت داشته باشیم. پتروشیمی باید در جایی احداث شود که منابع آب آن قوی باشد، اما در رابطه با پتروشیمی الوند، منابع آب مناسب وجود ندارد و منطقه را دچار چالش تنش آبی میکند.
اقای عباسپور یادآور شد: در حالی که باید قوانین و مقررات محیط زیستی رعایت شود، اما این واحد پتروشیمی در نزدیکی شهر واقع شده و مشکلات محیط زیستی در پی خواهد داشت. همچنین زمین به واسطه رانت و به وسیله بخش خصوصی گرفته شده که خود مسئله ساز است. چرا پس از ۱۰ سال هیچگونه اقدامی بر روی این زمین انجام نشده است؟ اگر واحد دیگری بخواهد احداث شود، خوراک آن باید از واحد دیگر تامین شود، بنابراین چنین کاری منطقی نیست.
محمود احمدی بیغش به عنوان نماینده تقاضاکننده تحقیق و تفحص گفت: شهرستان شازند در ۲۸۰ کیلومتری جنوب پایتخت قرار داشته و یکی از شهرهای استان مرکزی با ۲۷۰۰ کیلومتر مربع مساحت و ۱۲۰ هزار نفر جمعیت که دارای ۶ شهرستان و ۴ بخش و ۲۲۰ روستا است.
وی ادامه داد: دو سوم این شهرستان جزئی از مناطق محروم کشور است و قدیمیترین شهر استان مرکزی و در ۳۰ سال پیش سه صنعت بزرگ یعنی پالایشگاه، نیروگاه ۱۶۰۰ مگاواتی برق و یکی از بزرگترین صنایع پتروشیمی در کنار هم در این شهرستان شکل گرفتند و مردم منطقه به امید اینکه شاید این صنایع موجب شود که شهرستان ارتقا یابد و از محرومیت خارج شود، زمینهای مرغوب کشاورزی خود را در اختیار دولت وقت قرار دادند و شهرستان به شهرستان صنعتی تبدیل شد.
احمدی بیغش افزود: به دلیل نامهربانی مسئولان صنایع و خاصیت ذاتی آن از جمله آلودگیهای فراوان زیست محیطی، انسانی و هوایی، شهرستان شازند امروزه به آلودهترین شهرستان استان و یکی از شهرستانهای کشور تبدیل شده است. متاسفانه ۳۴ هزار خانوار شهرستان و حدوداً در ۴۰ درصد خانوار شهرستان شازند یک نفر بیمار لاعلاج و به ویژه مبتلا به سرطان به ثمره وجود صنایع وجود دارد.
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس یادآور شد: به ۲۲ روستای شهرستان با تانکر آبرسانی میشود، در حالی که صنایع اغلب آب شهرستان را مصرف میکنند. شهرستان به لحاظ زیست محیطی و آلوده بودن در حال انفجار است، در حالی که براساس رانت قوی، صنعتی بدون داشتن مجوز از استانی به استان مرکزی و شهرستان شازند منتقل میشود و برای اینکه بتوانند از زیرساختهای پالایشگاه امام خمینی (ره) شازند رانت گونه بهره برداری کنند، این صنعت را در آنجا احداث میکنند. در این رابطه انتظار داریم نمایندگان برای احترام به مردم ایران به این تحقیق و تفحص رأی دهند.
وی ادامه داد: طی ۱۰ سال گذشته شخصی در استان همدان به طور خصوصی از دولت وقت، مجوزی را برای احداث یک پتروشیمی میگیرد و بدون مجوز هیات دولت، این پتروشیمی از استان همدان به استان مرکزی و شهرستان شازند منتقل میکند و ۱۰ سال هیچ اقدامی راه اندازی پتروشیمی نمیشود و عناصر مجوز برق، آب و ... را میگیرند، آن هم در شهرستانی که تامین آب شرب آن با تانکر صورت میگیرد و آب شرب آن را به صنعت اختصاص میدهد.