به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما روزنامه واشنگتن پست در گزارشی از ژنو به قلم شون سالیوان در پایگاه اینترنتی خود نوشت: به نظر میرسد بایدن چهارشنبه بعد از سفر یک هفتهای به خارج از کشور که در آن بارها از فضیلتهای دموکراسی در برابر استبداد و خودکامگی تعریف و تمجید کرد، در اظهاراتی که زیر بال هواپیمای ویژه ریاست جمهوری در ژنو بیان کرد، برای لحظهای کوتاه هر چه رشته بود، پنبه کرد.
وی با اشاره به شورش ششم ژانویه که به نام ترامپ برپا شد به خبرنگاران گفت: «صرف نظر از اینکه سخنان ترامپ تا چه حد قانع کننده بود، هرگز پیش بینی نمیکردم مردمی داشته باشیم که حمله کنند و درهای کنگره آمریکا را بشکنند. فکر نمیکردم چنین اتفاقی بیفتد، فکر نمیکردم در طول عمرم چنین چیزی ببینم.».
اما وی بعد فوراً مثل فروشندهای که سعی میکند مشتری خود را متقاعد به خرید جنس کند، از در دیگری وارد بحث شد و گفت حمله مرگبار اراذل و اوباش صرفاً مؤید همه آن چیزی بود که در طول عمرش از همه، از استادان علوم سیاسی اش گرفته تا همکاران سابق در سنا یاد گرفته است: «اینکه هر نسلی باید مبنای مبارزه اش برای دموکراسی را مجدداً تثبیت کند. منظورم این است که ما دقیقاً باید این کار را انجام دهیم.»
مهمترین پیام بایدن در سفر هفته اخیرش به سراسر اروپا که نخستین سفر خارجی وی به عنوان رئیس جمهور آمریکا محسوب میشود، لزوم غلبه دموکراسی بر استبداد بود که آن را چالش حیاتی قرن ۲۱ دانست. وی وعده داد آمریکا بار دیگر در این مبارزه سکان هدایت را به دست گیرد.
اما مبارزه برای دموکراسی یا نسخهای از آن، نه تنها در اروپا، بلکه در آمریکا هم دیده میشود، و آشفتگی در کشوری که بایدن در راس آن است، حمله ششم ژانویه، ادعای بی اساس ترامپ مبنی بر دزدیده شدن انتخابات ۲۰۲۰، تلاش برای محدود کردن رای گیری، و «بررسی های» فعلی انتخاباتی که نتایجش مدتهاست مشخص شده است، پیام وی را دشوار و پیچیده میکند.
وی در مبارزه برای ارزشهای دموکراتیک در خارج از کشور، این خطر را به جان میخرد که به عنوان فردی به نظر آید که تهدیدها در کشور خودش را نادیده میگیرد.
مایکل کازین، مورخ دانشگاه جرج تاون گفت: «هر زمان که کشور واقعاً تفرقه زدهای دارید، باعث میشود رئیس جمهور ضعیفتر جلوه کند.» وی افزود چیزی که هم اکنون بسیار قابل توجه است، این است که چه تعداد آمریکایی پیروزی بایدن را زیر سؤال میبرند و میگویند حاضر به خشونت سیاسی هستند. وی گفت: «انتخابات مورد مناقشه یک چیز است و اینکه افراد زیادی از حزب بازنده بگویند نتایج را قبول ندارد یک چیز دیگر است.»
بایدن بارها در سفر یک هفتهای به کورنوال، بروکسل و ژنو با این چالش رو به رو شد. وی در مقر ناتو در بروکسل قبل از پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه حمله به کنگره و سیاست قطبی شده آمریکا چه تاثیری بر تضعیف اعتبار وی در برابر متحدانی خواهد داشت که میدانند ترامپ یا شخصیتی مثل ترامپ باز چند سال دیگر در واشنگتن به مسند قدرت میرسد، مکث کرد و آه کوتاهی کشید. وی اساساً گفت که ترامپ اختلال (شخصیت) داشت. وی گفت: «من به هیچ کسی هیچ قولی نمیدهم که باور نداشته باشم تا حد زیادی امکان عمل کردن به آن را دارم.» بایدن افزود: «سران اروپا با تاریخ اخیر ما آشنا هستند. آنها ماهیت مردم آمریکا را میشناسند و باور دارند مردم آمریکا این نوع رفتار را تحمل نمیکنند.»
این وضعیت دشوار بعید است به این زودی پایان یابد. سفر خارجی بعدی بایدن ممکن است پاییز امسال باشد که گروه ۲۰ در رم تشکیل نشست میدهد و اجلاس آب و هوایی در گلاسکو برگزار میشود. این در حالی است که ترامپ با برگزاری تجمع و تایید نامزدهای (انتخاباتی) نشان داده است که فعالیت هایش را افزایش خواهد داد. وی در عین حال به پیشبرد این (ادعای) جعلی که انتخابات دزدیده شده است ادامه میدهد و بسیاری از جمهوریخواهان هم سخنان وی را به صراحت تایید میکنند.
بایدن با تردیدهای بیشتر از سوی گروههای لیبرالتر هم رو به روست. پرامیلا جایاپال، نماینده دموکرات واشنگتن و رئیس انجمن حزبی ترقی خواه کنگره گفت دموکراسی در آمریکا در معرض خطر جدی است. وی گفت با این حال، این امر نباید بایدن را از حمایت از دموکراسی در برابر استبداد در سطح جهانی بازدارد.
وی افزود: «هیچ شکی نیست که ما کاری زیادی باید برای حفاظت از دموکراسی مان در اینجا انجام دهیم و فکر میکنم ششم ژانویه دیدیم که چقدر به از دست دادن دموکراسی نزدیک شده ایم. اما فکر نمیکنم این امر توانایی مان را در ارائه این استدلال در سراسر جهان تضعیف کند. من واقعاً فکر میکنم این امر از برخی جهات موجب تقویت استدلال ما مبنی بر این میشود که «ما هم با همین عوامل در آمریکا سروکار داریم و مقابله میکنیم.»
با این همه، برخلاف آنچه جایاپال گفت، بایدن در نخستین سفر خارجی اش به عنوان رئیس جمهور آمریکا تا حد زیادی از تاکید بر مشکلات در آمریکا اجتناب کرد.
جایاپال گفت: «واقعیت این است که ما هنوز دموکراسی داریم؛ و این دموکراسی لرزان است و در آستانه (سقوط) است. اگر این قوانین مربوط به حق رای دهی را تصویب نکنیم، در آن صورت فکر میکنم در موقعیتی خواهیم بود که مردم دیگر به آمریکا نگاه نمیکنند، و ما تا همین حالا به نحوی شاهد چنین چیزی بوده ایم.»