پخش زنده
امروز: -
عضو مجلس نمایندگان آمریکا گفت قرارداد دولت بايدن، نشان دادن چراغ سبز برای تنش آفرینی اسرائیل است و تلاشها برای آتش بس را تضعیف میکند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما به نقل از شبکه تلویزیونی الجزیره، ایلهان عمر نماینده مسلمان و دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا گفت: امضای قرارداد تسلیحاتی دولت بایدن با اسرائیل به ارزش ۷۳۵ میلیون دلار، شرم آور است. این قرارداد، نشان دادن چراغ سبز برای تنش آفرینی اسرائیل است و تلاشها برای آتش بس را تضعیف میکند.
در همين حال؛ روزنامه واشنگتن پست گزارش داد: در حالی که دولت جو بایدن طرح فروش سلاح به اسرائیل را تصویب کرده، برخی از قانونگذاران دموکرات کنگره با استناد به حملات خشونت آمیز اسرائیل به نوار غزه و کشته شدن تعداد زیادی از غیرنظامیان در غزه، در مورد این تصمیم کاخ سفید ابراز نگرانی شدید کردند.
واشنگتن پست نوشت: دولت جو بایدن رئیس جمهور آمریکا فروش ۷۳۵ میلیون دلار سلاح هوشمند به اسرائیل را تصویب کرد، اقدامی که برای برخی از دموکراتهای مجلس نمایندگان هشدار آمیز است، چرا که دموکراتها از تغییر موضع دولت آمریکا در قبال بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل حمایت کرده اند.
کنگره در تاریخ ۵ مه، رسماً از این طرح فروش تسلیحاتی مطلع شد. این موضوع را سه تن از کسانی که به این موضوع واقف بودند به نگارنده گفتند.
یک نماینده دموکرات در کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان به واشنگتن پست گفت: "در هفته گذشته، حملات ارتش اسرائیل باعث کشته شدن بسیاری از غیرنظامیان و ویرانی ساختمانی شد که خبرگزاری آمریکایی آسوشیتدپرس از داخل آن وقایع غزه را گزارش میکرد. صدور مجوز فروش بمبهای هوشمند بدون فشار آوردن بر اسرائیل برای موافقت با آتش بس، صرفاً قتل عام بیشتر را امکان پذیر میکند. "
دولت بایدن مکلّف است این قبیل فروشها را به اطلاع کنگره برساند، اگرچه اطلاع رسانی رسمی معمولاً پس از توافق غیررسمی با کنگره صورت میگیرد. پس از ابلاغ رسمی، قانونگذاران ۲۰ روز فرصت دارند با صدور یک قطعنامه غیرالزام آور مخالفت خود را با آن اعلام کنند.
عمده فروش تسلیحاتی آمریکا به اسرائیل مربوط به کیتهای «مهمات مشترک تهاجمی مستقیم» (Joint Direct Attack Munitions) یا (JDAMS) است، کیتهایی که بمبهای موسوم به "دامب" (غیرهدایت شونده) را به بمبهای هدایت شونده یا هوشمند تبدیل میکند.
اسرائیل که مقادیر قابل توجهی از JDAMS را در گذشته خریداری کرده گفته است که حملات هوایی غزه برای جلوگیری از ضربه زدن به غیرنظامیان، با مهمات هدایت شونده انجام شده است.
دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا پس از رأی مجلس نمایندگان و مجلس سنا به ممانعت از قراردادهای فروش تسلیحاتی به ارزش بیش از ۸ میلیارد دلار، سه قطعنامه مصوب کنگره را در سال ۲۰۱۹ برای توقف فروش سلاح به عربستان سعودی و امارات عربی متحده وتو کرد.
سخنگوی کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان تأیید کرد که کنگره در تاریخ ۵ مه از قرارداد تجاری که طبق آن، شرکت بوئینگ این تسلیحات را به اسرائیل تحویل میدهد مطلع شده است. به گفته یک منبع آگاه از گفتگوهای خصوصی در این زمینه، برخی از قانونگذاران کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان، در آخر هفته زمانی که برای نخستین بار از این فروش مطلع شدند با آن مخالفت کردند.
یکی از دستیاران دموکرات کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان به ریاست گرگوری دبلیو میکس گفت: "ما خوش شانس هستیم که این قرارداد فروش تسلیحاتی را بررسی میکنیم. کمیته امور خارجه مجلس نمایندگان هیچ شفافیتی در این زمینه ندارد و قراردادهای حساس به طور منظم و بدون بررسی تصویب میشوند."
یکی از دستیاران دموکرات مجلس سنا نیز گفت: "این دیدگاه که در حزب دموکرات تغییر بزرگی در مورد این موضوع رخ داده که کنگره طرحهای مربوط به اسرائیل را به راحتی و بدون بررسی تصویب میکند، حقیقت دارد. " این دستیار افزود بعید است بحث در مورد این فروش منجر به قطعنامه عدم تصویب توسط کنگره شود.
این طرح فروش تسلیحاتی احتمالاً بیش از این شکاف فزاینده میان دموکراتها بر سر انتقاد از اسرائیل را برجسته میکند. همکاران ما، انه گیران و جان هادسون هفته گذشته گزارش دادند: "اسرائیل تیمی از مدافعان سرسخت در میان رهبران حزب دموکرات دارد، از جمله چارلز ای. شومر رهبر اکثریت سنا از ایالت نیویورک، رابرت منندز رئیس کمیته روابط خارجی سنا از ایالت نیوجرسی و استِنی اچ. هویر رهبر اکثریت مجلس نمایندگان از ایالت مریلند که همگی بر حق اسرائیل برای دفاع از خود تأکید کرده اند. اما گروه جدیدی از قانونگذاران جوان که مایلند راست گرایی افراطی در حمایت از اسرائیل را به چالش بکشند، دولت بایدن و رهبران کنگره را تحت فشار قرار داده اند و این در حالی است که نظرسنجیها حاکی از سوءظن روزافزون دموکراتها در مورد اقدامات اسرائیل است".
مارک پوکان نماینده دموکرات مجلس نمایندگان در پیامی توئیتری نوشت: "ما نمیتوانیم راکتهای شلیک شده توسط حماس را محکوم کنیم، ولی خشونت پلیس اسرائیل علیه فلسطینیان را نادیده بگیریم، از جمله اخراج غیرقانونی، حملات خشونت آمیز به معترضان و قتل کودکان فلسطینی. کمکهای آمریکا نباید صرف بودجه این خشونتها شود."
حتی مدافعان اسرائیل، اقدامات نظامی اسرائیل طی آخر هفته را محکوم کردند: روز شنبه پس از حمله هوایی اسرائیل به ساختمانی که در آن آسوشیتدپرس و سایر رسانهها در شهر غزه فعالیت میکردند، منندز بیانیهای را منتشر کرد.
منندز در حساب توئیتری خود نوشت: "من از گزارش اقدامات نظامی اسرائیل که منجر به مرگ غیرنظامیان بی گناه در غزه شد و همچنین هدف قرار دادن ساختمانهای مربوط به رسانههای بین المللی بسیار ناراحت شدم. "
سناتور کریس مورفی و تاد سی. یانگ، رئیس و عضو ارشد کمیته فرعی روابط خارجی مجلس سنا برای خاور نزدیک، آسیای جنوبی، آسیای میانه و ضد تروریسم، روز یکشنبه خواستار توقف درگیری بین اسرائیل و حماس شدند.