رئیس سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی گفت: با توجه به اینکه استان قطب تولید عسل در کشور به شمار میرود، برای رونق این صنعت تشکیل زنجیره عسل در استان ضروری است.
وی با بیان اینکه حمایت از زنجیره تولید عسل در استان امسال در دستور کار قرار دارد، عنوان کرد: خارج کردن پرورش زنبورعسل از تولید تک محصولی و تشویق تولید گرده، موم، ژله رویال، بره موم و زهر زنبورعسل از مهمترین طرحهای استان در زمینه زنبور عسل به شمار میرود.
کرامتی با اشاره به نقش و اهمیت سایر فرآوردههای زنبورعسل در درآمد زنبورداران و بی توجهی به این محصولات به جهت ناآگاهی درباره اهمیت اقتصادی آنها اظهار کرد: ایجاد زنجیره عسل، ورود بخش خصوصی به صورت هدفمند به این صنعت و تولید به همراه بازاریابی به روشهای مدرن و روز دنیا میتواند زمینه ساز رونق این صنعت در استان باشد.
۲هزار تن شکر برای اتحادیه زنبورداران آذربایجان غربی مصوب شد
مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی نیز در این جلسه با بیان اینکه آذربایجان غربی رتبه اول تولید عسل در کشورو ایران رتبه سوم این صنعت در دنیا را به خود اختصاص داده است، گفت: آذربایجان غربی به لحاظ داشتن منابع لایزال الهی و شرایط آب و هوایی مناسب، وجود مراتع و منابع غنی سرشار از شهد و گرده یکی از قطبهای مهم برای پرورش زنبورعسل در سطح کشور به شمار میآید.
یحیی خلیلی افزود: این استان با دارا بودن ۱۲۰ هزار هکتار باغ در ایام بهار ظرفیتی بکر برای پرورش زنبور عسل دارد که تولید عسلهایی از شهد گلهای بهاری توانسته همه ساله کام گردشگران را شیرین و این محصول را به سوغاتی ارزشمند برای میهمانان و گردشگران تبدیل کند.
وی با اشاره به کاهش بارندگی و نزولات آسمانی در سالجاری گفت: متاسفانه خشکسالی یکی از تهدیدات سالجاری در بخش صنعت زنبورداری است که باید تمهیدات لازم برای کاهش اثرات این مشکل در صنعت زنبورداری اندیشیده شود.
خلیلی با بیان اینکه بیش از ۶ هزار نفر در صنعت زنبورداری فعالیت دارند، ادامه داد: برای کمک به رونق تولید در این بخش امسال بیش از ۲ هزار تن شکر برای اتحادیه زنبورداران استان مصوب شده است.
بیش از ۶ هزار نفر در صنعت زنبورداری آذربایجان غربی مشغول فعالیت هستند
وی با بیان اینکه این استان دارای بیش از یک میلیون و ۳۵۰ هزارکندوی مدرن و بومی است، ادامه داد: این موضوع موجب اشتغال دایم و فصلی بیش از ۱۱ هزار نفر در صنعت زنبورداری استان شدهاست.
خلیلی بیان کرد: میانگین تولید از هر کندوی مدرن ۱۷ کیلوگرم و از کندوهای بومی ۵.۵ کیلوگرم بوده و در مجموع در سطح استان، یک میلیون و ۳۴۵ هزار و ۱۷۱کندو وجود دارد که از این میزان ۱۱۰ هزار و ۴۷۱ کندو بومی و بقیه مدرن هستند.
مدیر امور طیور سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی تلفات زمستانه و بهاره زنبور داران، استفاده از سموم غیرمجاز، استفاده نا به هنگام از سموم در فصول سال و عدم همکاری بانکها برای ارائه تسهیلات به زنبورداران را از مهمترین مشکلات پیش روی صنعت زنبورداری استان عنوان کرد.
وی یادآور شد: زنبورداران استان با وجود چهار کارخانه بسته بندی عسل به صورت مدرن و اتوماتیک در شهرستانهای ارومیه، خوی و مهاباد و نیز با داشتن ۶ کارگاه بسته بندی عسل در شهرستانهای مختلف در فراوری و صنایع تبدیلی این محصول نیز فعالیت دارند.
در ادامه سرپرست معاونت بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان غربی از ممنوعیت استفاده از سم شیمیایی فیبرونیل در اراضی کشاورزی از ۱۲ اردیبهشت ماه سال جاری خبر داد و گقت: از این سم برای کنترل و مهار افت سرخرطومی یونجه استفاده میشود که امسال تلفات زیادی در خصوص استفاده از این سم از سطح زنبورستانها گزارش شده است که در حال حاضر استفاده و توزیع آن در سطح شهرستانهای استان ممنوع اعلام شده است.
رئیس هیت مدیره اتحادیه زنبوران استان نیز در این نشست افزود: شهرستان خوی با تولید بیش از ۱۱ هزار تن عسل مقام اول استان را در تولید این ماده غذایی مقوی در سال گذشته به خود اختصاص داد.
وی با اشاره به کیفیت بالای محصول این شهرستان گفت: وجود مزارع آفتابگردان و تراکم بیشتر گلها در طبیعت این شهرستان موجب شده است که مرغوبترین و با کیفیتترین نوع عسل از زنبورستانهای خوی برداشت شود.
فکری، تامین شکر مورد نیاز اتحادیه از استان، ارائه راهکار کاهش خسارات به دلیل خشکسالی در سالجاری.حمایت از بخش خصوصی را از مهمترین درخواستهای این اتحادیه برشمرد.
زنبور عسل یکی از شگفت انگیزترین مخلوقات خداوندبوده و ارزش اقتصادی گرده افشانی زنبور عسل بسیار بیشتر از عسل و موم تولید شده توسط این حشره مولد است و کارشناسان معتقد هستند که حذف زنبور عسل از چرخه تولید به منزله هشدار زیست محیطی است و زنبورها برای تنوع زیستی و بقای بشریت لازم هستند.
در کنار مردم تلاشگری که پرورش زنبور عسل را نسل به نسل و از طریق فعالیتهای ترویجی جهاد کشاورزی آموخته اند، وجود مراتع غنی و آب و هوای مساعد موجب توسعه صنعت زنبورداری در آذربایجان غربی شده و رتبه اول تولید عسل کشور را به این استان کوهستانی اختصاص دادهاست.