استولتنبرگ گفت چين ارزش مشترکی با کشورهای عضو ناتو ندارد و چالشی جدی برای ناتو در حوزههای مختلف از جمله امنیت و تجارت به شمار میرود.
خبرنگاری از استولتنبرگ درباره مساله روابط چین و ناتو پرسید و گفت اکنون تمرکز ناتو روی چین بیش از پیش روشن شده است و برخی متحدان زبانی قویتر را به کار برده اند و برخی مانند فرانسه این کشور را رقیبی راهبردی خوانده اند. آیا شاهد تحرکات و ملاحظات مشابه در قبال چین به صورت رقابت سیستماتیک خواهیم بود و بیانیهای در این باره منتشر میشود؟
دبیرکل ناتو گفت: البته من در موضعی نیستم که درباره زبان به کار رفته در این سند صحبتی به میان آورم، زیرا در حال حاضر در حال مذاکره و همکاری روی این بیانیه هستیم. ما همچنین در حال مذاکره و همکاری روی برنامه ۲۰۳۰ ناتو هستیم، ولی این را میتوانم بگویم که در چند سال اخیر و بخصوص از زمان نشست لندن در دو هزار و نوزده، شاهد ظهور این درک و موضع در میان متحدان خود، از جمله اعضای اتحادیه اروپا درباره چالشهایی هستیم که چین آنها را ایجاد میکند.
وي افزود: البته ظهور چین برای اقتصادهای ما و تجارت و همچنین در رسیدگی به چالشهای مشترک مانند تغییرات اقلیمی فرصتهایی نیز ایجاد میکند. در عین حال باید گفت که ظهور چین چالشهایی جدی ایجاد میکند. چین به زودی تبدیل به بزرگترین اقتصاد جهان میشود. آنها در حال حاضر دومین بودجه دفاعی دنیا را دارند؛ آنها در حال حاضر بزرگترین نیروی دریایی دنیا را دارند و روی توانمندیهای جدید، از جمله روی سامانههای هایپرسونیک و فناوریهای جدید توزیعی مانند اطلاعات و هوش مصنوعی و دیتاهای بزرگ و آوردن آن در سامانههای دفاعی خود کار میکنند. در عین حال، چین ارزش مشترکی با ما ندارد.
استولتنبرگ ادامه داد: چین در حال نزدیک شدن به ماست. ما آنها را در فضای سایبری، در آفریقا، در قطب و در حال سرمایه گذاری سنگین در زیرساختهای ما در اروپا میبینیم. ۵ جی نمونه ایست که میبینیم متحدانمان خطرهای آن را در خصوص مالکیت خارجی و کنترل خارجی درک میکنند و از اینکه متحدان ما در ناتو به درکی مشترک در خصوص اهمیت حفاظت از زیرساختهای حیاتی و چالشهای ظهور چین میرسند، استقبال میکنیم.
وي اضافه کرد: از این رو، این اطمینان را دارم که سران ناتو در دیدار چند هفته بعد خود در بروکسل روی بیانیهای موافقت میکنند؛ آنها در خصوص برنامههای ۲۰۳۰ ناتو موافقت میکنند که بازتابی از آگاهی فزاینده از میزان بالای درک مشترک و همگرایی مواضع در خصوص چالشهای چین و رقابت جهانی است که برای ما در اروپا و آمریکا اهمیت دارند.
دبیرکل ناتو درباره سوال خبرنگاری در رابطه با هشدار روسیه در واکنش به افزایش حضور و فعالیتهای نظامی ناتو در مرزهای غربی این کشور گفت: قبل از همه در خصوص مقامات بلاروس، ما به صورت مداوم در حال ارزیابی تدابیر امنیتی در ناتو هستیم و تصمیم گرفته ایم که دسترسی مقامات بلاروس به دفترهای مرکزی ناتو را براساس ارزیابیهای انجام شده برای تدابیر امنیتی، محدود کنیم.
وي افزود: در خصوص روسیه، چیزی که شاهدش هستیم الگوی رفتاری مسکو است. این کشور در سالهای گذشته سرمایه گذاری سنگینی روی توانمندیهای نظامی جدید کرده است که از تسلیحات متعارف تا هستهای را دربرمی گیرد که محدود به این نیز نمیشود. همچنین شاهد افزایش حضور روسیه در قطب شمال، در دریای بالتیک و سیاه و همچنین مدیترانه و خاورمیانه هستیم. این یکی از عللی است که ناتو میزان آمادگی خود را افزایش داده و نیروهای رزمی خود را در جبهه شرقی این اتحاد مستقر کرده است.
استولتنبرگ ادامه داد: ما همچنین به مسیر دوگانه خود با روسیه ادامه میدهیم، به این معنی که به صورتی جدی در برابر این کشور بازدارندگی دفاعی ایجاد میکنیم و در عین حال به دنبال گفتگوهایی جدی با روسیه هستیم و به گفتگوهای جدی باور داریم، زیرا حتی در صورتی که نتوانیم روابط خود با این کشور را بهبود بخشیم، میتوانیم روابط دشوار با این کشور را مدیریت کنیم. از این رو، رویکرد دوگانه خود در قبال روسیه را ادامه میدهیم.
وی درباره سوال خبرنگاری درباره کمک دانمارک به سازمان اطلاعات ملی آمریکا برای جاسوسی از دیگر کشورها و اینکه آیا افشای این خبر میتواند بر روابط بین متحدان ناتو نشست آتی آسیب وارد کند یا نه؟ گفت: من نیز این گزارشها را دیده ام و کشورهای ذکر شده در این گزارشها نیز در حال بررسی فکتهای ارائه شده هستند. ناتو بعنوان یک سازمان در این مساله دخالتی ندارد و از این رو قرار نیست کاری بکند، ولی انتظار میرود متحدانی که در این مساله نام برده شده اند بنشینند، حقایق ارائه شده را بررسی و مساله را حل و فصل کنند.