به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری رویترز از بروکسل، این قطعنامه که با ۵۹۹ رای موافق، ۳۰ رای مخالف و ۵۸ رای ممتنع به تصویب رسیده است، احتمالا به تشدید تنشهای کنونی بین بروکسل و پکن و جلوگیری از دسترسی وسیعتر شرکتهای اروپایی به بازار چین دامن خواهد زد.
هدف از توافق جامع سرمایه گذاریهای اتحادیه اروپا و چین که دسامبر گذشته پس از هفت سال مذاکره منعقد شد، قرار دادن شرکتهای اروپایی در سطحی برابر در چین و تبدیل این کشور به یک شریک تجاری مورد اعتماد برای اتحادیه اروپا است.
اما چین ماه مارس در پاسخ به تحریمهای غرب علیه نمایندگان چینی متهم به نقض حقوق بشر در مورد جامعه مسلمانان اویغور در منطقه سین کیانگ چین، ۱۰ مسئول سیاسی اروپا که پنج نفر از آنها از نمایندگان پارلمان اروپا هستند و همچنین چند اندیشکده و نهاد دیپلماتیک را تحریم کرد.
راینهارد بوتیکوفر، نماینده آلمانی پارلمان اروپا و یکی از سیاستمداران اروپایی که تحت تحریمهای چین قرار گرفته است، گفت: «چین با این تحریمها دست به اقدامی اشتباه زد. این کشور باید ازاشتباهاتش درس بگیرد و منطق خود را تجدید نظر کند. با تحریمهای چین توافق جامع سرمایه گذاری اتحادیه اروپا و چین متوقف شد.»
پارلمان اروپا میگوید اقدامات چین براساس قوانین بین المللی نیست و تحریمهای اتحادیه اروپا علیه چین، مانند تحریمهایی که انگلیس و آمریکا وضع کرده اند، به علت نقض حقوق بشر از سوی این کشور بوده که مبتنی بر معاهدات سازمان ملل متحد بوده است. پکن هرگونه بدرفتاری با مسلمانان اویغور را رد میکند.
پارلمان اروپا در این قطعنامه از چین میخواهد که قبل از پرداختن به توافق جامع سرمایه گذاری، تحریمها را لغو کند. این قطعنامه به لحاظ حقوقی الزام آور نیست، اما موضع رسمی پارلمان اروپاست.
در پی تصویب این قطعنامه، نمایندگی چین در اتحادیه اروپا روز جمعه در بیانیهای در سایت اینترنتی خود اعلام کرد توافق سرمایه گذاری «به طور متقابل سودمند» است و یک جانبه نیست. تحریمهای چین پاسخی قانونی به اقدامات اتحادیه اروپاست.»
این بیانیه افزود: «چین صادقانه به ارتقای همکاری دوجانبه ادامه میدهد و امیدوار است که اتحادیه اروپا نیز در همین مسیر اقدام کند.»
این بن بست یک شکست برای چین و اتحادیه اروپا تلقی میشود. تصویب این پیمان امکان محافظت بهتر از سرمایه گذاریها و حقوق مالکیت معنوی اروپا در چین را فراهم میکند. به گفته دیپلماتهای اروپایی، چین امیدوار است که شهرت بین المللی خود را به عنوان شریک تجاری قابل احترام بهبود بخشد.
به گفته فعالان و کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد، دست کم یک میلیون مسلمان اویغور در اردوگاههای سین کیانگ زندانی هستند. فعالان حقوق بشر و برخی سیاستمداران غربی چین را به شکنجه، کار اجباری و عقیم سازی این جامعه متهم میکنند.
چین نقض حقوق بشر در منطقه سین کیانگ را رد میکند و میگوید که این اردوگاهها، اردوگاههای آموزش حرفهای است و برای مقابله با افراط گرایی ضروری است.