عضو پژوهشکده غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی ایران : بیماریهای تیروئیدی در کشور رو به افزایش است و بروز این بیماریها در زنان ۱۰ برابر مردان است.
آقای دکتر ایرج حیدری عضو پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی ایران افزود: تیروئید غدهای قدامی در بدن در جلوی حنجره است که تنظیم متابولیسم بدن را برعهده دارد، این غده حیاتی است و بدون آن امکان حیات بیمار نیست.
وی با بیان اینکه هورمونهایی که از غده تیروئید تشرح میشود اعمال مهمی از جمله تنظیم قلب، تنظیم دمای بدن، سوخت و ساز بدن را برعهده دارد.
آقای دکتر حیدری با بیان اینکه شیوع بیماریهای تیروئید در کشور و در جهان رو به افزایش است، گفت: کم کاری تیروئید، گرههای تیروئیدی و سرطان تیروئید رو به افزایش است و در ایران سومین سرطان شایع در زنان سرطان تیروئید است.
عضو پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم ادامه داد: باتوجه به وجود هورمون استروژن در زنان بروز بیماریهای خودایمنی در زنان بروز سرطانهای تیروئید هم بیشتر است.
این فوق تخصص بیماریهای غدد درون ریز با بیان اینکه دیدن تغییرات ظاهری تیروئید در افراد لاغر بیش از افراد چاق است، گفت: این تشخیص به تجربه پزشک و شرح حال بیماری بسیار بستگی دارد.
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما در خصوص تعریق زیاد در مشکلات تیروئیدی افزود: همیشه تعریق زیاد به ویژه در فصل گرم نشانه مشکلات تیروئید نیست و بیماران تیروئیدی در فصل سرد نیز دچار مشکل تعریق هستند بنابراین هر تعریق زیادی دلیل بر مشکلات تیروئید نیست.
آقای دکتر حیدری ادامه داد: مشکلات تیروئیدی در ۳ دسته پرکاری، کم کاری و گره تیروئیدی دسته بندی میشوند فرد پرکار دچار علایم اضطراری است، تپش قلب، کاهش وزن، تعریق و کاهش وزن دارد که در سنین بالا آریتمی قلبی هم به همراه دارد، اما در کم کاری تیروئید علایم افسردگی، خستگی، افزایش وزن و درد و گرفتگی غضلات و ریزش یک سوم خارجی ابروها را نشان میدهد.
این فوق تخصص غدد با بیان اینکه در این بیش از یک سال مقابله با کرونا به علت ترس از ابتلا به کرونا، تمایل به انجام سی تی اسکن ریشه بیشتر شده است در حالی که اشعه بالای سی تی اسکن برای سلامتی به ویژه سلامت تیروئید مضر است و میتواند زمینه ساز سرطان تیروئید باشد، این خطر در عکس برداریهای OPG در دندانپزشکی هم وجود دارد و باید با قراردادن محافظ گردن اثرات مضر اشعه رادیواکتیو در حین عسک برداری به حداقل برسد.
وی افزود: انجام آزمایشهای سالیانه خون و مصرف کافی از نمک یددار میتواند نیاز تیروئید به ۱۵۰ میکروگرم ید را برطرف و از بروز بسیاری از مشکلات تیروئیدی جلوگیری کند همچنین در زمان بارداری مصرف مکمل ید به صورت دارویی تا پایان شیردهی به مادران توصیه میشود.