اردیبهشت کاشان با گل و گلاب درهم آمیخته و این روزها سایه کرونا بر گردشگری این شهر سنگینی میکند.
شهرستان کاشان با قدمتی بیش از هفت هزار و ۵۰۰ سال که گُواه آن تپههای سیلک است مبدا تولید گلاب در جهان است و نابترین و خوش رایحهترین گلابهای ایران از گلستانهای گل محمدی این شهرستان به دست میآید.
نقشِ گل هفت پر بر روی سفالینههای بهدست آمده از حفاریهای سیلک، بیانگر آشنایی ساکنان این منطقه از هزارههای قبل از میلاد با گلها و گیاهان و همچنین سفرنامه شاردن سیاح فرانسوی درباره گل و گلابگیری قمصر در دوره صفوی سندی دیگر بر وجود گل سرخ در منطقه کاشان است.
شهرستان کاشان دو هزار و ۵۰۰ هکتار گلستان گل محمدی دارد که ۲۵۰ هکتار آن در بخش مرکزی و مابقی آن در بخشهای قمصر، برزک و نیاسر است.
گلهایی که همه ساله از اردیبهشت تا اوایل تیر، منطقه کاشان را معطر کرده و باعث حضور هزاران گردشگران داخلی و خارجی در گلستانهای گل و کارگاههای گلابگیری شده است.
حالا این روزها با رویش گلهای محمدی، گلستانهای گل و کارگاههای گلابگیری باید شاهد حضور گردشگران باشد، اما دوسالی است که ویروس کرونا صنعت گردشگری کاشان را تحت تاثیر خود قرار داده است؛ به طوریکه هم گردشگران از حضور در گلستانهای گل و کارگاههای گلابگیری محروم اند و هم کاشانیها از میزبانی گردشگران.
اگرچه این روزها نمیتوان قدم زدن در گلستانهای گل محمدی کاشان به عنوان پایتخت گل و گلاب جهان را تجربه کرد و در قاب عکسی ثبت کرد؛ اگر چه نمیتوان چیدن گلهای خوشبو و معطر از گلستانهای گل محمدی همراه با آواز بلبل و آوای صلوات تجربه کرد؛ اگر چه نمیتوان با باغبانهایی که دستانشان بوی اشک گل سرخ گرفته و زخم خورده تیغهای گل هستند هم صحبت شد و اگر چه حتی نمیتوان گلابگیری را به تماشا نشست، اما میتوان با حمایت از گلکاران و گلابگیران زحماتشان را ارج نهاد و دستانشان را به گرمی فشرد.
آیین سنتی گلابگیری کاشان در خرداد ماه سال ۱۳۸۹ به شماره ۱۰۹ در فهرست میراث معنوی کشور ثبت شده و پرونده ثبت جهانی آیین گلابگیری شست و شوی کعبه هم در حال پیگیری است.
سجاد مهتری طاهری
خبرنگار گروه علمی و فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما